Er is nood aan gespecialiseerd politioneel en gerechtelijk personeel en ook aan een magistraat specifiek voor seksueel geweld. De belangrijkste reden voor seponering is het gebrek aan bewijs en een onbekende dader.
Brussel, 6 november 2012 – Gisteren raakten de cijfers bekend over het aantal verkrachtingen vorig jaar: meer dan 3000 en 5 groepsverkrachtingen per week. En dat is dan nog een onderschatting omdat de drempel voor aangifte van zedendelicten hoog is. Bovendien wordt de helft van de klachten die bij het parket ingeleid worden geseponeerd. Nauwelijks 15% leidt tot een veroordeling.
Het Vrouwen Overleg Komitee zette op de Nationale Vrouwendag van 11 november vorig jaar de noodzaak van een serieuze aanpak van verkrachtingen op de agenda. Dat blijkt meer dan terecht. Een opname als prioriteit in het Nationaal Veiligheidsplan volstaat niet. Dat moet zich vertalen naar concrete acties bij politie, parket en hulpverlening.
Het VOK pleitte op de Vrouwendag van vorig jaar voor een gespecialiseerd opvangcentrum in elke centrumstad binnen één van de ziekenhuizen. Een multidisciplinair team staat er slachtoffers medisch, psycho-sociaal en juridisch bij. Op die manier vindt het eerste medisch gerechtelijk onderzoek plaats in een omgeving waar meteen hulp voorhanden is. De aanwezige juridische bijstand kan slachtoffers bovendien aanmoedigen om klacht in te dienen.
Er is nood aan gespecialiseerd politioneel en gerechtelijk personeel en ook aan een magistraat specifiek voor seksueel geweld. De belangrijkste reden voor seponering is het gebrek aan bewijs en een onbekende dader. Betere opsporings- en verhoortechnieken zijn dus cruciaal. Verkrachte vrouwen die aangifte doen, ondergaan een onderzoek met de seksuele-agressieset, waarbij onder meer een DNA-staal wordt afgenomen. Alleen: heel wat van die stalen blijven ononderzocht. Dat is onaanvaardbaar. Daarnaast zijn ook betere verhoortechnieken nodig waaronder een doorgedreven toepassing van het audiovisuele verhoor voor volwassenen.
Er zit momenteel weinig lijn in de bestraffing van daders van seksueel geweld en die weerspiegelt ook niet altijd de ernst van het misdrijf. Omdat de recidive hoog is, is het belangrijk om veroordeelden van verkrachting nauw te blijven opvolgen. De strafuitvoeringsrechtbanken moeten betrokken worden bij voorwaardelijke invrijheidsstelling.
Het VOK blijft de problematiek van geweld in het algemeen en van seksueel geweld in het bijzonder verder opvolgen. Dit jaar grijpt de crisis dermate om zich heen dat de klok teruggedraaid dreigt te worden voor diverse sociale maatregelen. De Nationale Vrouwendag van 11 november kan hieraan niet voorbijgaan. Onder het motto ‘hoogtijd voor een andere wereld’ zoeken we naar alternatieven voor een meer gelijke, solidaire en duurzame samenleving.
Meer informatie
Sofie De Graeve
Woordvoerster: 0479/78.98.33