Ik ben geen extremiste, sp.a vreest gewoon stemmenverlies

Fatmagül Bilge, de moslima met hoofddoek die van de sp.a-kieslijst in Aalst is gegooid, gaat fel in het verweer. «De lokale partijtop wist van in het begin dat ik mijn hoofddoek altijd zou dragen. Dat was nooit een probleem.
Ik ben geen extremiste, sp.a vreest gewoon stemmenverli

Ik heb niet bij de sp.a gehengeld naar een plaatsje op de kieslijst, zij hebben mij gecontacteerd. Bij elk gesprek dat we gehad hebben, droeg ik een hoofddoek. Het is nooit een onderwerp van discussie geweest.

 

Fatmagül Bilge, de moslima met hoofddoek die van de sp.a-kieslijst in Aalst is gegooid, gaat fel in het verweer. «De lokale partijtop wist van in het begin dat ik mijn hoofddoek altijd zou dragen. Dat was nooit een probleem. Tot er enkele negatieve reacties kwamen, dan zijn ze bang geworden. In een poging om hun beslissing alsnog aanvaardbaar te maken, schilderen ze mij nu af als een radicale fundamentaliste. Complete onzin en totaal onaanvaardbaar.»

«Kom binnen», klinkt het vriendelijk aan de deur van een modern appartement in Nieuwerkerken, een deelgemeente van Aalst. «Je gaat teleurgesteld zijn als je mijn living ziet. Bij een moslimextremiste had je je waarschijnlijk iets anders voorgesteld...» (lacht)

Ze kan er gelukkig nog mee lachen, Fatmagül Bilge. Al merken we gauw dat ze ook heel ernstig kan zijn. De 26-jarige islamlerares vindt dat haar onrecht is aangedaan en ze wil dan ook één keer klaar en duidelijk haar kant van het verhaal vertellen. Heel rustig maar gedecideerd maakt ze brandhout van de Aalsterse sp.a.

Dirk De Pauw, sp.a-voorzitter in Aalst, zei het gisteren zo in onze krant: «Fatmagül stond erop haar hoofddoek straks ook in de gemeenteraad te dragen, dat vonden wij erover.»

Fatmagül: «Tot voor kort vond hij dat niet. Ik heb niet bij de sp.a gehengeld naar een plaatsje op de kieslijst, zij hebben mij gecontacteerd. Bij elk gesprek dat we gehad hebben, droeg ik een hoofddoek. Het is nooit een onderwerp van discussie geweest. Tot de dag dat er affiches gemaakt moesten worden. Via-via kreeg ik de vraag of ik niet zonder hoofddoek wilde poseren. Tijdens de sessie werd het me nog eens gevraagd. Ik heb meteen naar de voorzitter gebeld en gezegd dat hij het intern moest bespreken. ‘Ik ben een gelovige moslima en vanuit mijn geloof wil ik een hoofddoek dragen’, heb ik gezegd. ‘Als dat voor jullie een probleem is, laat het mij dan nu weten. Dan ga ik niet op de lijst staan en voer ik geen campagne. Ik ben pas getrouwd en denk eraan om nog verder te studeren, ik kan mijn tijd goed gebruiken.’»

En wat was zijn antwoord?

«Dat ik mij absoluut geen zorgen moest maken. Dat alles al intern besproken was en dat niemand er een probleem mee had. Op dat moment waren we eind juni.»

Wanneer is hun oordeel dan veranderd?

«Toen ik terugkwam van vakantie, eind augustus, merkte ik dat er iets aan de hand was. Uiteindelijk moest ik op 1 september op de regionale bladzijden van jullie krant lezen dat sommige mensen van de sp.a Aalst vonden dat ik mijn hoofddoek moest afnemen als ik ooit in de gemeenteraad zou zetelen. Uiteindelijk hebben ze me vorige maandag, enkele uren voordat de lijst definitief goedgekeurd moest worden, voor het blok gesteld: hoofddoek af of niet op de lijst. Ik kon niet anders dan mijn kandidatuur intrekken.»

Vanwaar die ommeslag?

«Ik kan maar één reden bedenken: schrik. Ze zijn bang voor reacties binnen en buiten de partij. Ze vrezen dat ze stemmen zullen verliezen met een hoofddoek op de lijst. Terwijl ik hen net veel stemmen zou opleveren. Ik was in heel Aalst de enige kandidaat van Turkse origine op een verkiesbare plaats.»

In het artikel van gisteren werd ook gesuggereerd dat je voorstander zou zijn van de invoering van de sharia in België.

«Ze voelen natuurlijk dat hun hoofddoek-verhaal zwak is. Kijk maar naar Lier, waar de sp.a totaal anders reageert.* En dus proberen ze me als moslimfundamentaliste af te schilderen. Voor eens en voor altijd: ik ben niét voor de invoering van de sharia. Ik ben niét tegen de scheiding van kerk en staat. Ik woon hier in België en zal altijd de wetten van dit land respecteren. Ik ben wél gelovig en privé houd ik mij aan islamitische regels. Maar ik zal daar nooit iemand mee lastigvallen.»

---

 

* Wat in Aalst niet kan, is in Lier geen enkel probleem. Daar staat Aysel Bayraktar (42) op de tweede plaats van de sp.a-lijst voor de provincieraad. De kans is heel groot dat ze verkozen wordt. «Aysel staat met een hoofddoek op de verkiezingsaffiches en ze zal eventueel ook zetelen met een hoofddoek», zegt lokaal sp.a-voorzitter Jef Van der Wee. «Er is geen enkele regel die haar dat verbiedt en wij hebben er geen probleem mee. We hebben Aysel op voorhand duidelijk gemaakt dat daar misschien commotie rond zal zijn - ze wordt allicht de eerste vrouw met hoofddoek in een provincieraad -, maar zij staat sterk genoeg in haar schoenen om die discussie aan te gaan. Daarvoor hebben we haar trouwens op de lijst gezet: omdat ze zo competent is.» (DB)

 

[Dit artikel verscheen vandaag in de krant Het Laatste Nieuws / www.hln.be ]
 



Bijlage Grootte
krant_d2_001.jpg 3.08 MB