Ik geloof in onze vooruitgang

Ik ben geboren en getogen in Borgerhout. Ik zet mij al vanaf mijn 17 jaar in voor de mensen rondom mij. Voor mijn buurt. Ik heb meegedraaid in tal van projecten. Heb er zelf heel veel opgestart en heb anderen geholpen bij het waarmaken van hun dromen.
Ik geloof in onze vooruitgang
 

Ik ben geboren en getogen in Borgerhout. Ik zet mij al vanaf mijn 17 jaar in voor de mensen rondom mij. Voor mijn buurt. Ik heb meegedraaid in tal van projecten. Heb er zelf heel veel opgestart en heb anderen geholpen bij het waarmaken van hun dromen. Zo hebben wij het altijd gedaan: door elkaar te helpen en te ondersteunen. Ik mag gerust zeggen dat ik de eerste Marokkaanse vrouw was in heel Vlaanderen die de stap heeft gezet tot politiek. Ondertussen ben ik al 24 jaar actief in de politiek. Ik heb heel hard gewerkt in mijn leven. Maar ik heb vooral met heel veel mensen samengewerkt.

Het is niet altijd even gemakkelijk geweest om pionier te zijn. En zelfs wanneer je denkt dat je goed zit, kan je hard onderuit gehaald worden. Je belangrijkste drijfkracht zijn de positieve resultaten van de keuzes die je maakt. Het werk dat we hebben geleverd, is niet verloren gegaan. Integendeel, anderen hebben mijn werk voortgezet. Ik weet bijvoorbeeld dat meer en meer moskeeën worden erkend. Ze vragen fietsenstallingen aan en krijgen deze probleemloos. Ze helpen ook mee tijdens het offerfeest. Veel meer organisaties worden ondersteund en krijgen een plek in de stad. De participatie van organisaties aan de samenleving is alleen maar toegenomen de laatste jaren. Onze mensen vinden hun weg en ik ben hier blij om.

Na zoveel jaar vind ik het nog steeds ontzettend belangrijk om mij in te zetten voor de mensen rondom mij. Ik informeer ouders en hun kinderen over hun kansen in het onderwijs. Ik werk samen met scholen en lever intern mijn bijdrage. Ik heb onlangs een lezing gegeven bij Elcker-ik over het onderwijs binnen de stedelijke context. Wie mee wil nadenken over oplossingen is welkom. Ik ben ook actief vzw El Moustaqbal. Een organisatie voor en door vrouwen. Onze bijeenkomsten worden bijgewoond door vrouwen die heel zwak staan in onze samenleving. Zij vinden hun weg naar ons en samen denken we na over onze problemen en zoeken we oplossingen. Alweer: door elkaar te helpen.

Ik merk dat sinds ik de politiek in ben gegaan, velen mij zijn gevolgd. En ik ben hier heel blij om. Ze zitten ook niet in 1 partij. En dit wijst volgens mij op een grotere politieke bewustwording. Maar ook binnen de partijen is er een toename aan bewustwording: zij zien dat de samenleving diverser wordt en nemen dit mee in hun programma en op hun lijsten. Nu zeggen dat geen van deze mensen iets voorstelt, vind ik er helemaal over. Ik ben zelf zeer actief in Antwerpen en heb al heel wat van deze kwaliteitsvolle mensen ontmoet.

Ik ken bijvoorbeeld Nahima Lanjri. Ik weet dat zij een echte doorzetter is. Zij kent haar dossiers, volgt het op en zoekt oplossingen. Zij is een sterke vrouw en staat zeker haar mannetje. Ik hoop dat zij de eerste gekleurde burgemeester zal worden in Borgerhout. Zij  vormt een sterk team met Sadik Akhandaf, die al jaren heel veel doet voor de medemensen in Borgerhout en Farida Johri, een tandarts actief in Borgerhout. Ik geloof dat zij zeker het verschil zullen maken in Borgerhout. Deze kandidaten komen op in het district Borgerhout.

Rafike Yilmaz ken ik ook vrij goed. Ik heb meermaals met haar vergaderd. Zij is kritisch, realistisch en ziet heel goed wat er leeft bij onze mensen. En ook zij werkt mee aan oplossingen. Ze gebruikt haar ervaringen om projecten op te starten rond onderwijskansen voor onze kinderen (vb weekendschool), zorg voor onze ouderen, tewerkstelling voor kansengroepen, …  Ze heeft onlangs nog in de krant gestaan met haar getuigenis om racisme binnen de huurmarkten aan te klagen. Rafike is een harde werkster en doet heel veel voor de verschillende  gemeenschappen maar zal altijd bescheiden blijven.

Ouardia El Taghdouini werkt op het kabinet voor de schepen van onderwijs. Hiervoor heeft zij lange tijd gewerkt als sociale tolk bij Samenlevingsopbouw. Ze heeft zich hard ingezet voor gezinnen met kinderen met drugsproblematiek.

Hicham El Mzairh is kabinetsmedewerker bij de stad.

Karim Bachar staat zeer dicht bij de mensen staat en weet wat er leeft. Hij gaat parmant in dialoog met ouders en jongeren. Hij slaagt er in om veel jongeren het goede spoor op te begeleiden. Zeer belangrijk in deze tijd waar toch een kloof is tussen onze jongeren.

Yasmine Kherbache kan je ook onmogelijk de eerste beste noemen. Ze is kabinetschef bij de eerste minister en heeft dus een hoge positie. En toch heeft ze het niet verleerd te luisteren naar de mensen. Ze stelt zich zeer dienstbaar op ook al heeft ze het gemaakt in haar leven. Volgens mij een zeer mooi karaktereigenschap. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de kwaliteitsvolle mensen die kansen zien en grijpen binnen de politiek. Ik geloof dat zij de volgende generatie trendsetters zijn. En ik juich ze allen toe.

Ik geloof dat de politiek kansen biedt voor onze gemeenschappen. En ik geloof dat we via deze mensen problemen kunnen aankaarten en oplossingen vinden. Daarom vind ik het belangrijk om deze kandidaten moreel te steunen en doe ik niet mee aan de negatieve klaagzang bij sommigen onder ons. De aanvallen en zelfs ronduit vernederende opmerkingen vind ik schandalig. Ik kies voor een constructieve en productieve bijdrage. Ik zie dit ook bij deze mensen. Ik vind ze ‘keitof’ en steun ze. Ik sta achter iedereen die er voor wilt gaan en kost wat kost iets wil bereiken. En als ik de kans krijg, zal ik ze inspireren. Ik zie het namelijk als mijn taak om mee te werken aan onze samenleving. Zoals ik al zei: ik werk al meer dan 24 jaar samen met mensen voor een betere stad.

Ik geloof wel in vooruitgang omdat ik het ook zie. Maar ik geloof dat het nog beter kan en daarom wil ik niet aan de zijlijn staan. Laten we daarom stoppen met elkaar negatief te bekritiseren en nadenken over wat we samen kunnen doen.

Fatima Bali
Voorzitter vzw El Moustaqbal