Islam & Muziek: gaan ze samen?

Islam en Muziek: Gaan ze samen? verzorgd door drs. Mahmoud Al-Saify
Islam & Muziek: gaan ze samen?

Muziek verbindt en versterkt

 

Een vraag die veel moslims bezig houdt. Een eerste groep luistert naar alle soorten muziek en ze beweert dat dit een gunst van God is. Een tweede groep doet de radio en de tv uit en doet zijn oren dicht bij het horen van het minst muziekgeluid; hun oordeel is: muziek is de fluit van Satan! Ze gebruiken hiervoor allerlei verzen uit de Koran, gezegdes van de profeet en allerlei andere uitspraken.Een derde groep zit er tussenin; soms neigt hij naar de eerste groep en soms naar de tweede. Deze groep wacht met smart op een duidelijk uitspraak van de islamgeleerden over dit gevoelig onderwerp. Een onderwerp dat te maken heeft met de gevoelens van mensen en hun dagelijks leven, zeker nadat allerlei media met muziek en zang toegang heeft gekregen tot de woonkamers.

Zang met of zonder muziekinstrument? Een kwestie die veel discussie heeft veroorzaakt tussen de islamgeleerden en ze zijn het eens over een paar punten en oneens over andere zaken.Vanuit de organisatie van het Festival Een Andere Noot zijn we bewust van deze discussie en van het feit dat veel potentiële bezoekers met de vraag zitten of muziek in de islam al dan niet verboden is. Deze bezoekers en andere geïnteresseerden krijgen de kans om een antwoord te vinden op deze vraag!

Op 13 april a.s. nodigen we drs. Mahmoud Al-Saify om dit gevoelige onderwerp te bespreken. U kunt al uw vragen stellen.
Drs. Mahmoud Al-Saify is een docent en onderzoeker, gespecialiseerd in Islamitische jurisprudentie over en voor minderheden en moslims in het Westen. Hij behaalde zijn BA in Islamitische Studies aan de Al-Azhar Universiteit in Cairo, zijn Master Islamitische Studies aan de Universiteit Leiden.

GRATIS ENTREE - SVVP, Putseplein 28, Rotterdam