Kif Kif: "Anti-islamdiscours leidt tot radicalisering"

"Het anti-islam-discours schept wij-zij-verhaal en dat leidt tot tegenbewegingen zoals Sharia4Belgium die de radicalisering van moslimjongeren verder in de hand werken". Dat schrijft de interculturele beweging Kif Kif in zijn tienpuntenprogramma om de radicalisering bij moslimjongeren tegen te gaan.
Kif Kif: "Anti-islamdiscours leidt tot radicalisering"
 

"Het anti-islam-discours schept een heel duidelijk wij-zij-verhaal en dat leidt tot tegenbewegingen zoals Sharia4Belgium die de radicalisering van moslimjongeren verder in de hand werken". Dat schrijft de interculturele beweging Kif Kif in zijn tienpuntenprogramma om de radicalisering bij moslimjongeren tegen te gaan.

Ico Maly, de coördinator van Kif Kif, wil niet weten van een "culturalisering" van het prboleem van de jongeren die in Syrië gaan meevechten. "Dit is geen probleem van de islam", zo stelt hij. "We mogen niet vergeten dat moslims, zowel in Syrië als in ons land slachtoffers zijn. De jihadistische ideologie overtuigt slechts sommige jongeren en dat leidt tot scherpe tegenstellingen binnen de verschillende moslimgemeenschappen in ons land." Volgens Maly doet "een culturalisering van het probleem de polarisatie toenemen en daardoor weten de bezorgde moslimouders niet meer waar ze met hun angsten en zorgen nog terecht kunnen. Het bevestigt het beeld dat er voor jongeren in de ban van het jihadisme geen plaats is in België".

Wat bevat dat plan nog?

Eerst en vooral moeten discriminatie en islamofobie bestreden worden. Zij zijn "een vruchtbare bodem om radicalisering". Verder zijn een goede opleiding en een goede job krachtige wapens tegen radicalisering. Kif Kif vindt verder dat het "onafhankelijk en kritisch middenveld" serieus genomen moet worden. "Bewegingen als Kif Kif, de Arabisch Europese Liga van Dyab Abou Jahjah, allochtone federaties en middenveldorganisaties hebben al jaren tevergeefs de strijd tegen racisme, discriminatie en uitsluiting op de agenda geplaatst. Ze hebben al jaren gewaarschuwd dat de huidige gepolariseerde en ongelijke samenleving vruchtbare grond is voor radicalisering. Dat kreeg echter geen of weinig weerklank in het beleid", zo luidt het streng.

Parlementaire task force

De organisatie wil voorts dat het parlement een "task force" moet oprichten om het probleem van de jongeren die in Syrië gaan meevechten moet oprichten, maar de politici mogen "geen politieke spelletjes spelen en geen sensatiedrang vertonen".

De getroffen allochtone ouders moeten bijstand krijgen via de allochtonenorganisaties. Inlichtingendiensten en de staatsveiligheid moeten geradicaliseerde jongeren monitoren en België moet een vreedzaam buitenlands beleid voeren. "Het ondersteunen van bloedige oorlogen in Afghanistan, Irak en Libië motiveert de Belgische jihadisten

 

>>> Lees hier Kif Kif's tienpuntenplan Syrische strijd <<<

>>> Dit stuk verscheen vandaag op GVA online <<<