Mensen zonder papieren spelen de WK-finale van Qatar in het theater

België tegen Qatar, dat wordt de WK-finale voetbal. Of dan toch in de dansvoorstelling La Coupe du Monde de la Honte, op 1 en 2 juli te zien in Antwerpen. Op scène spelen mensen zonder papieren die hier al jaren verblijven. Wie wint in hun voorstelling uiteindelijk de Wereldbeker van de Schaamte, België of Qatar? Het publiek beslist.

La Coupe du Monde de la Honte is een voorstelling van het Brusselse sociaal-artistieke dansgezelschap Transe-en-Danse, dat al twintig jaar professionele artistieke creaties maakt met interculturele casts en thema’s. Eind 2021 ging de productie in première in Brussel, nu komt ze uitzonderlijk ook naar Vlaanderen. In Antwerpen speelt ze op 1 en 2 juli in huis voor participatieve kunst Sering. 

De voorstelling kwam er op initiatief van Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie klopte afgelopen zomer bij Transe-en-Danse aan met de vraag om een creatie te maken rond de ellendige werkomstandigheden van arbeidsmigranten in Qatar, in aanloop naar het WK Voetbal eind dit jaar. Op dat moment waren in Brussel nog 475 sans-papiers in hongerstaking om hun recht op degelijke arbeidsomstandigheden op te eisen. Zij vroegen een administratieve regularisatie die een einde zou maken aan de uitbuiting waarvan ze in België het slachtoffer zijn. 

Mensen zonder papieren brengen in La Coupe du Monde de la Honte geen directe getuigenissen, maar spelen de Wereldbeker van de Schaamte, een voetbalwedstrijd waarin finalisten Qatar en België het tegen elkaar opnemen

Sommigen van hen staan nu mee op het podium, om de strijd van mensen zonder papieren in België extra zichtbaar te maken. Zij brengen in La Coupe du Monde de la Honte geen directe getuigenissen, maar spelen de Wereldbeker van de Schaamte, een voetbalwedstrijd waarin finalisten Qatar en België het tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk mag het publiek bepalen wie de beker verdient: wie zich dus het diepste moet schamen voor het schenden van mensenrechten. 

Veel hongerstakers voelen zich immers verraden door een onrechtvaardig en compleet willekeurig migratiebeleid in België. In juli sloot Sammy Mahdi, toen staatssecretaris voor Asiel en Migratie, met hen een mondeling akkoord af om “sterke dossiers” te regulariseren. Maar intussen sijpelen vanuit Dienst Vreemdelingenzaken toch vooral vele afgewezen regularisatie-aanvragen binnen. Het maakt de urgentie van La Coupe du Monde de la Honte des te groter.  

-----

Speeldata La Coupe du Monde de la Honte
1 en 2 juli, 20u,
huis voor participatieve kunst Sering, gratis, inschrijven kan hier.

Foto: Grégory DallemagneOver de auteur:

In My Name is een burgerwetsvoorstel voor de regularisatie van mensen zonder papieren in België. Meer informatie over het wetsvoorstel en de mogelijkheid om te tekenen vind je hier: https://inmyname.be/nl/