Migratie

De computerfabrikant Dell organiseert vandaag in Antwerpen een infodag voor mensen die in Casablanca willen gaan werken. De Marokkaanse economie doet het goed, en bedrijven komen hier werkvolk ronselen.
Migratie

Met het project van Dell krijgen sommige mensen kansen die ze hier niet krijgen als gevolg van discriminatie

 

[Dit artikel verscheen op 23 juni 2012 in de Gazet van Antwerpen]

De computerfabrikant Dell organiseert vandaag in Antwerpen een infodag voor mensen die in Casablanca willen gaan werken. De Marokkaanse economie doet het goed, en bedrijven komen hier werkvolk ronselen.

Almaar meer Marokkaanse Belgen bouwen carrière uit in land van herkomst

Steeds meer Marokkaanse Belgen verhuizen naar het vaderland van hun ouders om er te werken of om er een bedrijf te starten. Zij voelen zich aangetrokken door de economische groei van Marokko. De Marokkaanse economie groeide in 2011 met 4,5 procent. In 2010 steeg het aantal buitenlandse investeringen met 29 procent.

Patrizio Ventura is consul-generaal van België in de Marokkaanse havenstad Tanger. Hij ziet de afgelopen jaren steeds meer Belgische Marokkanen een bedrijf opstarten in Marokko. "De economische groei en de goede vooruitzichten trekken veel Belgische Marokkanen aan", bevestigt Ventura. "De cijfers zijn beter dan de Belgische economische situatie. De verhalen van deze migranten zijn vaak hetzelfde. In Europa is de werkloosheid hoog onder Marokkanen. De mensen die naar hier komen, verwachten dat ze in Marokko meer kansen hebben. Dat is niet alleen voor de Marokkanen in België zo, maar ook voor veel andere Marokkanen in Europese landen. Wij voelen deze tendens toenemen."

Cijfers zijn er niet. Belgische Marokkanen blijven hun domiciliëring in Belgie houden. Door hun dubbele nationaliteit moeten ze ook geen aanvragen doen. Uit een onderzoek in Nederland bleek dat in 2010 ruim duizend Nederlandse Marokkanen zijn geëmigreerd naar Marokko. Een veelvoud pendelt heen en weer. Het Belgische consulaat in Tanger, verantwoordelijk voor het noorden van Marokko, stelt vast dat het aantal ingeschreven Belgen aan het stijgen is van ongeveer 760 in augustus 2011 tot 822 nu. De meerderheid zijn Marokkaanse Belgen.

Gezocht: 40 werknemers

In hotel 't Sandt in Antwerpen organiseren het bedrijf AIMS en Luxembourg Maroc Business Network vandaag in opdracht van computerfabrikant Dell een infodag voor kandidaatwerknemers. De computerfabrikant breidt zijn activiteiten uit in Casablanca en zoekt veertig werknemers om er te werken.

Houria Grana van AIMS International-Belgium zoekt in opdracht van internationale bedrijven werknemers in Europa. "De afgelopen vijf jaar vestigden veel grote internationale bedrijven zich in Marokko", zegt Grana. "Zij zoeken werknemers met Marokkaanse achtergrond in Europa. De kennis van de Marokkaanse en de Europese cultuur bij deze kandidaat- werknemers is een meerwaarde voor deze bedrijven." Er zijn wel kandidaten in Marokko, maar toch is het niet altijd even eenvoudig voor de internationale bedrijven om mensen te vinden. Grana: "Marokko telt veel jongeren met een diploma, maar zij hebben geen werkervaring in een Europees bedrijf."

"Wie via een expatstatuut aan het werk gaat, heeft een zeer goed leven in Marokko", zegt Grana. "De kosten van leven liggen zeer laag in Marokko. Toch bieden niet alle bedrijven deze voordelen aan. Zij geven een loon dat slechts iets beter is dan wat de Marokkanen zelf verdienen. De lage loonkost is trouwens één van de redenen waarom deze bedrijven zich in Marokko vestigen. Als kandidaten dit horen, haken ze af en blijven ze toch liever in België." 

Dreigen nu de geschoolde Marokkaanse Belgen allemaal te verhuizen naar Marokko? "Nu zeker nog niet, maar misschien komt dat nog wel", lacht Grana.

Callcenters

Laila Ben Allal, ondervoorzitster van Luxembourg Maroc Business Network, helpt AIMS in de zoektocht naar mensen van Marokkaanse afkomst.

"Internationale bedrijven als KPMG en Deloitte hebben nu een vestiging in Marokko", zegt Ben Allal. "Ook de ICT-sector, reisagentschappen en de industrie rond zonnepanelen groeien en zoeken in Europa volop naar mensen van Marokkaanse afkomst. Het aantal callcenters voor de Europese markt groeit enorm. Als iemand met zijn Dell-computer problemen heeft en naar de helpdesk belt, dan is de kans groot dat hij een Nederlandstalige Marokkaan aan de lijn krijgt met sappig Antwerps accent, die hem voorthelpt vanuit Casablanca. Met het project van Dell krijgen sommige mensen kansen die ze hier niet krijgen als gevolg van discriminatie."

Nood aan ICT'ers

Socioloog Johan Wets van de KU Leuven is niet verbaasd over deze evolutie. "Marokko zet hier ook op in", zegt hij. "Er bestaat zelfs een stichting in Marokko die de Europese Marokkanen tijdens de zomervakantie aanspreekt om te investeren in Marokko. Er is een grote nood aan ICT-mensen. Veel Marokkanen met deze opleiding verhuisden in het verleden naar Europa om daar te gaan werken. Bovendien studeren nu te weinig ICT'ers af in Marokko. Het is dan ook niet zo opmerkelijk dat de bedrijven nu in Europa op zoek gaan naar mensen."

Het gros van de economische sectoren heeft de afgelopen jaren een stevige groei doorgemaakt, onder andere de landbouw, het bankwezen, de aandelenmarkt, het verzekeringswezen en de transportsector. Ook de haven van Tanger wordt uitgebreid. De ontwikkeling kreeg er een enorme impuls met de komst van autofabrikant Renault.

(c) 2012 Concentra