Mijn vader, de expat + oumi > een avond vol film, theater, zang en poëzie

De succesvolle documentaire ‘Mijn vader, de expat’ van filmmaker Abdelkarim El Fassi komt opnieuw naar De Roma, ditmaal met het veelgeprezen theaterstuk Oumi van Gouden Kalf winnaar Nasrdin Dchar.
Door: De Roma - 31/10/2014 - 12:35
Mijn vader, de expat + oumi >  een avond vol film, thea
 

De succesvolle documentaire ‘Mijn vader, de expat’ van filmmaker Abdelkarim El Fassi komt opnieuw naar De Roma, ditmaal met het veelgeprezen theaterstuk Oumi van Gouden Kalf winnaar Nasrdin Dchar. Mijn vader, de expat + Oumi is een avond vol film, theater, zang en poëzie. De verhalen gaan over de zoektocht naar een identiteit, je thuis voelen, angsten, dromen, verleden en heden, maar nog belangrijker: de toekomst. 

Uitverkocht

De spraakmakende docu ‘Mijn vader de expat’ trekt nog steeds volle zalen in Nederland. De film ging in februari in première in Nederland. Ook de voorstelling in De Roma i.s.m. al.arte magazine op 8 maart - de enige in België - was een regelrecht succes. De eerste dertien voorstellingen in Nederland waren in recordtempo uitverkocht, wat voor veel theaters reden was om de voorstelling in het nieuwe seizoen te programmeren getiteld: Mijn vader, de expat + Oumi. Deze tweede tournee wordt aangevuld met een monoloog van acteur Nasrdin Dchar over zijn moeder Habiba. Diverse artiesten, waaronder Haci Tekinerdogan, Stryder, Khalid Amakran en Karima El Fillali verzorgen het voorprogramma.

 

Herkenning en confrontatie

Bijzonder aan deze voorstelling is dat het een mooi intercultureel publiek aantrekt: enerzijds bezoekers van Marokkaanse origine die zich herkennen in de verhalen, anderzijds autochtone bezoekers die interesse tonen in de verhalen van een groep waar ze tot dan toe veel over hoorden in de media, maar niet zoveel over wisten. De verhalen gaan over generaties, de zoektocht naar een identiteit en je thuis voelen. Het verhaal van de familie El Fassi is in dat opzicht universeel en overstijgt de cultuurverschillen. 

Mijn vader, de expat

Abdelkarim El Fassi ‘s documentaire begon als een klein en intiem project dat slechts voor de eigen huiskamer bedoeld was. Een documentaire over een vader die decennia geleden huis en haard verliet en nu - in een land wat nooit de zijne is geweest - voor grote keuzes staat. Documentairemaker Abdelkarim El-Fassi maakte van zijn laatste spaarcenten een portret van zijn vader Ali; een man die geen gast noch arbeider meer is, maar in de ogen van zijn zoon: veel meer. Hij vraagt hem expliciet naar zijn dromen, angsten en hoe hij terugkijkt op zijn ‘emigratie naar Mars’. Impliciet roept de documentaire vragen op over je thuis voelen, acceptatie en de zoektocht naar je identiteit.

Oumi

De monoloog Oumi (mijn moeder), van Nasrdin Dchar en geschreven door Maria Goos, gaat over het leven van Habiba. Een Marokkaanse vrouw die in Steenb­­­­­­­­­­­ergen terechtkwam. Over hoe ze opgroeide in het bergdorpje Touasitte, waarom ze naar Nederland kwam en hoe dat haar leven veranderde. En over een van haar zonen die acteur werd, Nasrdin, die zich vaak ingeklemd voelt tussen loyaal zijn aan het land waar zijn wortels liggen en loyaal zijn aan het land waarin hij leeft.  


Voor interviewaanvragen, info en beelden, contacteer Asma Ould Aissa, [email protected], 03 292 97 57

 

INFO

De Roma zaal: Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout

 

Mijn vader, de expat + Oumi

zaterdag 15 novemeber 2014, 19u30, €20

 

TICKETINFO

Info & tickets: www.deroma.be+ 03 292 97 40

LINKS

-Interview ‘Pauw’: http://giel.vara.nl/media/320477

-Artikel ‘Mijn vader, de expat + OUMI’: www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/oktober/01/iedereen-ziet-zijn-eigen-vader-1423470

-Recensie al.arte.magazine: www.alartemag.be/culture/docu-mijn-vader-de-expat-is-zoals-mierzoete-muntthee/

-Teaser ‘Mijn vader, de expat + OUMI : www.youtube.com/watch?v=UBogXA09dzg

-Website : www.mijnvaderdeexpat.nl