Nieuwe ontmoetingen in Boom

Het initiatief 'Samen Inburgeren' is opgestart in 2012 en verenigt anderstaligen met Nederlandstaligen, onder wie de Vlaamse Rita Mampaey (53) en de Congolese Kisosi Idoumba (59). Samen leren ze Boom kennen, helpen ze elkaar met de dagelijkse dingen en oefenen ze Nederlands.
Nieuwe ontmoetingen in Boom
 

‘Wat ben ik blij dat Kisosi een jaar geleden mijn leven is binnengewandeld. Het Boomse project ‘Samen Inburgeren’ heeft ons samen gebracht.’ zegt Rita Mampaey.

Het initiatief is opgestart in 2012 en verenigt anderstaligen met Nederlandstaligen, onder wie de Vlaamse Rita Mampaey (53) en de Congolese Kisosi Idoumba (59). Samen leren ze Boom kennen, helpen ze elkaar met de dagelijkse dingen en oefenen ze Nederlands.

‘Het project is een verademing voor ons beiden. Als alleenstaande vrouw met enkel een broer
met een verstandelijke handicap om voor te zorgen, heb ik nood aan sociale contacten. Kisosi is vorig jaar, na een verblijf van 25 jaar in Brussel, verhuisd naar Boom. Een nieuwe omgeving en een taalbarrière vragen om hulp en bijstand.’

Tweewekelijks ontmoeten we elkaar voor een bezoek aan de bib of een Boomse vereniging. Wat uitleg over het internet hoort er ook bij. In het Nederlands wel te verstaan, want op die manier krijgt mijn Franstalige vriendin sneller het ‘Boomse’ Vlaams onder de knie.’

‘Het is altijd mooi om met Kisosi op stap te gaan. Ze schittert in haar traditionele kledij, en krijgt
even de kans om de zorgen met haar zoon te vergeten. En als ze over haar thuisland vertelt, begint ze pas echt te stralen. We zijn echt al twee handen op één buik.’

Ook interesse in nieuwe contacten?
Je krijgt de kans om mensen te leren kennen met heel andere culturele ervaringen. Bovendien zijn ze heel nieuwsgierig naar het leven in Boom en omstreken. Terwijl je samen leuke dingen doet, help je ze met het oefenen van het Nederlands, vertel je over de gewoonten hier en deel je praktische tips die hun leven heel wat gemakkelijker kunnen maken.

Dit project loopt over 10 maanden. We stellen voor dat je elke twee weken afspreekt, zo hou je de contacten warm. Daar bovenop zorgen wij voor groepsactiviteiten en ondersteuning. Helemaal gratis.

Meer informatie: Peter Van den Brande – 0470 10 60 73 – [email protected]www.sameninburgeren.be/boom of maak ineens een afspraak. We bekijken dan samen met wie je graag op stap wil.

Wacht niet te lang, want we starten het project al in april 2013!

Samen Inburgeren Boom en is een initiatief van de diversiteitsdienst van de gemeente Boom, Vormingplus Antwerpen en Prisma vzw.

Gratis ondersteuning inburgering

 

• Ken je mensen die het Nederlands nog niet helemaal onder de knie hebben? 

• Merk je bij je klanten een nood aan ondersteuning in het dagelijkse leven?

• Denk je dat nieuwe sociale contacten een hele hulp zou zijn bij het inburgeringsproces?

Aarzel dan niet om je mensen door te verwijzen naar het project “Samen Inburgeren.”

 

Bij Samen Inburgeren ontmoeten Bomenaars en inburgeraars elkaar gedurende 10 maanden tweewekelijks. Door samen Nederlands te praten, informatie uit te wisselen en samen zelfgekozen activiteiten te doen zoals een park- of marktbezoek, krijgen de inburgeraars persoonlijke ondersteuning bij hun inburgeringsproces.

Criteria:

Anderstaligen, met een basiskennis Nederlands. Ze willen Nederlands oefenen, Bomenaars ontmoeten en hun nieuwe leefomgeving beter leren kennen. Of: Bomenaars die graag willen bijleren over een andere cultuur en een anderstalige willen ondersteunen bij het integratieproces. 

Deelnemen is vrijwillig en gratis. Tijdens een kennismakingsgesprek (februari-maart) krijgen kandidaat-deelnemers gedetailleerde informatie over het initiatief en hun engagement van een van de projectmedewerkers van Samen Inburgeren.
Meer informatie of voor gratis folders: Florinela Petcu – [email protected]

Contactgegevens intakegesprekken klanten: Peter Van den Brande – 0470 10 60 73 – [email protected]
Voor dit initiatief werkt de diversiteitsdienst van Boom samen met Vormingplus Antwerpen en Prisma vzw.