Offerfeestweekend op de Turnhoutsebaan in Antwerpen

Graag vragen we uw aandacht voor het Offerfeest Weekend dat we dit weekend organiseren. Voorbije jaren werd steeds aandacht besteed aan de kerst- en nieuwjaarsperiode, maar de belangrijkste feestdag voor de grote groep moslimklanten en -buurtbewoners werd nooit gevierd.
Offerfeestweekend op de Turnhoutsebaan in Antwerpen
 

Graag vragen we uw aandacht voor het Offerfeest Weekend dat we dit weekend organiseren. Het is voor de eerste keer dat dit op en rond de Turnhoutsebaan gebeurt. Voorbije jaren werd steeds aandacht besteed aan de kerst- en nieuwjaarsperiode, maar de belangrijkste feestdag voor de grote groep moslimklanten en -buurtbewoners werd nooit gevierd.

De nieuwe handelaarsvereniging Turnhoutsebaan van Iedereen vzw, die gelijkheid van alle handelaars ongeacht afkomst of religie als uitgangspunt heeft, nam het initiatief om wél een bescheiden programma samen te stellen. Naast het feestelijke en religieuze voorziet het programma ook een inhoudelijk luik.

Als inleiding op het feesten staan we op vrijdagavond 18 oktober stil in een panelgesprek bij de vraag "Borgerhout herleeft! Ook voor allochtonen?". Aanleiding is de voorstelling van de promotiebrochure "Winkelen op de Turnhoutsebaan" in juli 2013 door stadsschepen Koen Kennis (N-VA) die toen sprak over de herleving van Borgerhout. De middenstandsschepen zou in gesprek gaan met buurtbewoonster en economiste Maryam H'Madoun over haar uitspraak tijdens het feest van solidariteit en verbondenheid op 1 mei 2013:

"Vandaag is het dan weer normaal om te geloven dat de levensstandaard en -kwaliteit in Borgerhout enkel kan toenemen als hier meer witte middenklasse gezinnen komen wonen, als meer witte kindjes de “zwarte” concentratiescholen bevolken, en als witte ondernemers hier een zaak openen. Racisme is subtieler en verfijnder, maar de idee dat al wat wit is intrinsiek goed is, en al wat gekleurd is intrinsiek minder en niets te bieden heeft, leeft nog steeds.".

http://borgerhoudtvaniedereen.wordpress.com/01mei13/01mei13-de-statemen…

Aan het panelgesprek wordt ook deelgenomen door Maarten Loopmans (KULeuven), die zijn onderzoek bespreekt rond de handelaars in Berchem, en Mohamed Bouziani namens een groep Belgisch-Marokkaanse zelfstandigen. Het panelgesprek vindt plaats in De Shelter, ingang Koxplein 13, om 19u.

Op zaterdag 19 oktober van 13u tot 19u wordt het feest! We organiseren samen met Al Ikram vzw en Freehands vzw een gratis schapenmaaltijd voor iedereen toegankelijk, zowel moslims als niet-moslims, op Drink, zijstraat van de Turnhoutsebaan. Kinderen kunnen zich uitleven op het springkasteel en andere kinderanimatie.

Op zondag 20 oktober van 15u tot 18u is het genieten van anasheed liederen in De Roma, in samenwerking met De Roma vzw en afrah.be. De bekende anasheed zanger Ismael Belouch vliegt over uit Marokko, naast hem staan Jawad Chakir (Brussel), Said Mariouari (Borgerhout) en FirQat Al-IchraQ (Antwerpen) op het podium. Anasheed-liederen zijn populaire islamitische vokale liederen, a capella gezongen of met begeleiding van percussie.

We willen van dit feestweekend een jaarlijks gebeuren maken. Wie op de Turnhoutsebaan winkelt of wie er voorbij rijdt zal er niet meer naast kunnen kijken. We willen het feesten uitbreiden zodat moslim- en andere kinderen uit de buurt er naar uitkijken, in samenwerking met buurtverenigingen.

Laatste nieuws!

We vernemen vandaag woensdag dat schepen Koen Kennis afzegt voor het panelgesprek, omwille van een dringende vergadering die woensdagmiddag beslist werd. Op twee dagen voor de activiteit betreuren we deze plotse afzegging ten zeerste, te meer daar de agenda van de schepen sinds 9 september geblokkeerd was. We hebben ongeveer 10.000 flyers verspreid en 500 affiches en kunnen dus het panelgesprek niet uitstellen. We hopen dat de schepen op zijn laattijdige afzegging terugkomt, of dat hij vervangen wordt door een N-VA lid op de hoogte van (allochtone) middenstand.