Ongelooflijk 3: een eerbetoon aan de dialoog

De Lierse ‘Ongelooflijk’-events vertrekken steeds vanuit het eeuwige optimisme dat we als mensen prima kunnen samenleven zolang we dat maar willen. Voor de derde editie op zondag 23 februari slaan de Lierse diversiteitsraad en het Liers Cultuurcentrum de handen in elkaar om een moment van verbondenheid en hoop te creëren in tijden van polarisering en angst.

Je kan maatschappelijke thema’s bespreken zonder een vijandige toon. Het is oké om te verschillen, maar laat ons wel samen nadenken over een gedeelde toekomst.

 

Of je nu een kind bent van migratie, opgroeit in armoede of behoort tot de ‘witte’ middenklasse, het is gewoon belangrijk te beseffen dat we allemaal deel uitmaken van dezelfde samenleving en dat we allemaal samen het erfgoed zijn van dit land. De aanwezige diversiteit is geen bedreiging. Het maakt van ons wie we zijn. Dat is waar Ongelooflijk om draait.

Een verbonden samenleving

Een verbonden samenleving is niet altijd vanzelfsprekend. De afstand lijkt soms groot. Voorzitter Davut Marangoz vertelt: De diversiteitsraad is de afgelopen jaren gegroeid tot een fantastische ploeg van meer dan 20 zeer diverse vrijwilligers. Ons idee: ofwel kijk je van achter je gsm of laptop naar de dynamieken in de samenleving ofwel spring je er middenin. Onze vrijwilligers wagen de sprong. Als geëngageerde burgers willen we onze stem laten horen. We willen mensen informeren, sensibiliseren en bovenal inspireren.”

Ondervoorzitster Karen Van Assche sluit daarbij aan: “We zijn positief en geloven in de sterkte van diversiteit, maar we zijn niet naïef. Natuurlijk is er werk aan de winkel. Met een evenement als ‘Ongelooflijk’ brengen we werkpunten onder de aandacht maar doen we dat zonder doelgroepen af te breken of te viseren, iets wat vandaag te vaak gebeurt. Met ‘Ongelooflijk’ willen we tonen dat je maatschappelijke thema’s kan bespreken zonder die vijandige toon. Het is oké om te verschillen, maar laat ons wel samen nadenken over een gedeelde toekomst.”

Het programma

Het programma van dit jaar laat opnieuw zien dat het aan inspiratie niet zal ontbreken. De gekende Dalilla Hermans zal een kijk bieden op de barrières en mechanismen in de maatschappij die ons ervan weerhouden om ten volle deel uit te maken van die maatschappij. Joram Van Klaveren is dan weer een gastspreker die vanuit de extreem-rechtse PVV en als rechterhand van Geert Wilders ooit een andere mening had dan vandaag. Als geen ander toont hij aan dat verandering nooit uitgesloten is. Zijn bekering tot de islam zorgde voor een schok doorheen Nederland. Hij zal niet alleen zijn persoonlijke reis uit de doeken doen maar ook aangeven hoe beeldvorming ons in een bepaalde richting kan duwen.

Om aan de namiddag ook een luchtige toets te geven zal komiek Bas Birker vertellen over zijn integratieproces als Nederlander in Vlaanderen. Slam poet Esohe Weyden zal de namiddag afsluiten met een boodschap om over na te denken. En net als in de vorige editie zal presentator Erhan Demirci de namiddag in goede banen leiden.

Het geheim van ‘Ongelooflijk’

Wanneer we Karen vragen naar de vorige edities zegt ze er het volgende over: “Ongelooflijk heeft telkens erg positieve reacties gekregen. We staan ook versteld van hoe divers het publiek is. Onze formule heeft enerzijds te maken met het programma en anderzijds met de promotie. We bieden voor elk wat wils: serieuze gesprekken, interactie en humor. Humor trekt nu eenmaal een breed publiek aan en kan ook een boodschap ondersteunen zonder dat het allemaal te zwaar wordt. Bij onze promotie houden dan weer rekening met een diversiteit aan kanalen en mensen die op hun beurt hun achterban warm maken. En dat levert resultaat. We hopen deze trend te kunnen verderzetten.

Davut doet ons het geheim achter het succes van ‘Ongelooflijk’ uit de doeken met een gevatte one-liner: “Ongelooflijk organiseren we niet ten koste van, maar ter ere van de dialoog.” Dat principe in realiteit vorm zien nemen doet hem steeds weer deugd. “Het is heel fijn om te zien dat jongeren met een migratieachtergrond aan tafel zitten met Vlaamse senioren en spontaan samen lachen of nog verder bespreken wat ze die namiddag hebben gehoord. Als de mensen daarna naar huis gaan met een goed gevoel en misschien zelfs iets nieuws hebben bijgeleerd dan hebben we ons werk gedaan. Inhoud en gezelligheid gaan bij Ongelooflijk hand in hand.”

 

**

Voor meer info en tickets (met of zonder Turkse maaltijd), kan je terecht op de site van het Liers Cultuurcentrum.

Naar aanloop van, en tijdens het evenement kan je volgen wat er achter de schermen gebeurt @lierdivers op Facebook, Instagram en Snapchat.