Ook moslims zien a gere: de brug tussen harten

Ruim 100 mensen hebben vorige week in de Thomas More hogeschool (Turnhout) de infoavond ‘Vraag het ne keer aan een moslim’ bijgewoond.
Ook moslims zien a gere: de brug tussen harten

Over het algemeen kunnen we wel stellen dat de avond succesvol was: de opkomst was mooi en er was vooral heel veel dialoog.

 

Ruim 100 mensen hebben vorige week in de Thomas More hogeschool (Turnhout) de infoavond ‘Vraag het ne keer aan een moslim’ bijgewoond. De avond verliep heel sereen.

Op 29 januari organiseerden de jongeren van Fris Gemixt aan de Thomas More hogeschool een infoavond over de ‘islam’. Een moment van dialoog voor vrijzinnigen, christenen, moslims en andere groeperingen, maar vooral een moment waarop mensen vragen kunnen stellen over de Islam. De titel van de infoavond was doelbewust gekozen om het toegankelijk te maken voor iedereen die graag vragen wou stellen aan moslims. Hier werd rekening gehouden met de doelgroep die we wilden bereiken in en rond Turnhout. Fris Gemixt is een jonge vereniging die bruggen wil bouwen tussen mensen en daarbij oog heeft voor verschillende culturen en religies. We merken dat we nog veel te veel ‘naast elkaar leven’ in plaats van ‘met elkaar’. “Begrijp ons niet verkeerd, verschillen mogen er zijn en die zijn juist een verrijking voor onze samenleving. Echter, mag dat geen reden zijn om in uw eigen cocon te blijven,” vertelt bestuurslid Ghizlane Mekran.

Rond 18.30u kwamen de eerste mensen binnengewandeld, tegen 19.10u zat de zaal al redelijk vol. Naast een groot publiek was het vooral een heel divers publiek. De avond ging van start met een koranrecitatie, gevolgd door een Poetry Slam van studente Soukaïna Bennani. Ze beschreef onder andere haar leven als moslim en als vrouw in een samenleving die dat concept uitdaagt. Het was een sterke en krachtige uitvoering, waarop er een daverend applaus volgde van het publiek. Kort nadien volgde de vragenronde, hiervoor had de organisatie Samira Azeroual (gezinswetenschapster en islamleerkracht) en Mohad El Sghiar (imam) uitgenodigd. De moderator van dienst was Walid Bouyouzan.

Vragenronde

Walid Bouyouzan: “Een goeienavond allemaal of Salaam alaykoum, vooraleer ik de twee sprekers voorstel wil ik er op wijzen dat het niet de bedoeling is om elkaar te overtuigen noch elkaar neer te halen. Deze avond is er vooral om een ruimte te creëren waar we met respect en enigszins begrip met elkaar in dialoog gaan. Verder wil ik nog even de werkwijze afspreken: je steekt je vinger in de lucht, je vertelt kort even wie je bent en stelt nadien je vraag. Het is vooral niet de bedoeling om een betoog te houden, waarvoor dank.

Kort na de voorstelling kregen de sprekers al meteen een vraag naar hen gericht. “Toch iemand die de spits durft af bijten”, vertelt één van de initiatiefnemers. De vragen vanuit het publiek gingen van ‘radicalisering’ tot ‘seksualiteit’. De moderator wist perfect aan wie van de sprekers hij deze vragen moest doorspelen. Samira kreeg eerder vragen die gingen over seksualiteit en onderwijs, terwijl Mohad de meer theologische vragen op zich nam.

Hieronder één van de veelgestelde vragen en de door Samira geformuleerde antwoord beknopt weergegeven:

Zien we volgend jaar dan meer moslims op Verlooren Mondagh, met of zonder halalworst en wat doen wij verkeerd?

Samira: “In Antwerpen zijn er (islamitische-) verenigingen die wel mee doen aan een Verlooren Mondagh of op uitstap gaan naar de Kerstmarkt. De Stad Turnhout doet niets verkeerd, het is gewoon de eerste keer en het vraagt gewoon wat tijd.

Over het algemeen kunnen we wel stellen dat de avond succesvol was: de opkomst was mooi en er was vooral heel veel dialoog. “Maar we moeten altijd in eigen boezem durven kijken”, blijft Abderahmane (bestuurslid bij Fris Gemixt) kritisch. De avond miste wat diepgang, maar dit was te verwachten gekeken dat het de eerste keer was en de tijd die voor de verschillende vragen werd voorzien. Het team heeft al in het achterhoofd om de volgende keer misschien met thema’s te werken. Op die manier kan er meer diepgang gecreëerd worden. De avond werd afgesloten met een receptie waar de mensen nog konden nabespreken. Tot onze verbazing bleven de mensen tot half twaalf napraten, dat is toch een teken dat de mensen het op z'n minst plezant vonden?!

 

De aftermovie kan je hier bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=I4W5MrDNfoQ