[Open brief aan minister Schauvliege]

We zijn vaak boos geweest, ook boos op jullie, omdat we vonden dat ons werk niet naar waarde werd geschat. Omdat een erkenning zo lang uitbleef. Maar vandaag staan we hier met een ander gemoed.
[Open brief aan minister Schauvliege]

Bewegingen erkennen vraagt lef. Lef om op te komen voor standpunten die hun tijd vaak ver vooruit zijn.

 

Beste minister, parlementsleden,

"Algemeen wordt uitgegaan van het feit dat een diversiteit aan sociale bewegingen een goede graadmeter is van het democratisch gehalte van een maatschappij." dat schreef Joris Verhulst, doctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen.

Vandaag willen wij u en al onze parlementsleden bedanken omdat u een beslissing hebt genomen die de bewegingen de ruimte geeft om zich op lange termijn te organiseren. De democratie zal er haar voordeel mee doen!

Bedankt voor het getoonde lef.
Want bewegingen erkennen vraagt lef. Lef om op te komen voor standpunten die hun tijd vaak ver vooruit zijn. Standpunten die ongetwijfeld ook niet altijd de uwe zijn en standpunten die soms stevig tegen de schenen durven trappen. Want dat is net wat een beweging betekent. We schoppen de maatschappij een geweten. We gaan voor wat niet altijd vanzelfsprekend of gemakkelijk is en doen dat met een ontembare gedrevenheid.

Bewegingen erkennen is geloven in de democratie, geloven dat de burger en de politiek alle hoekjes en kantjes van een maatschappelijk verhaal moeten doorgronden om tot een goed oordeel te komen. Het is geloven in verandering en in de maakbaarheid van de samenleving. De mouwen opstropen en er gewoon voor gaan.


Namens de bewegingen, 

Beweging tegen Geweld – ZIJN, Bond Zonder Naam (BZN), Climaxi - beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid, De Maakbare Mens (DMM), De Wakkere Burger, EthischVegetarisch Alternatief (EVA), FairFin, GetBasic, Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS), Kif Kif, Koerdisch Instituut, Liga voor Mensenrechten, LINC, Merhaba, Mobiel 21, Netwerk Bewust Verbruiken (NBV), Onafhankelijk Leven, Pax Christi Vlaanderen, Ryckevelde, Samenhuizen, Toemeka, VAKA/Hand in Hand, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Voedselteams, Vrede, Vredesactie, Waerbeke, Welzijnszorg, Wervel, Zicht op Cultuur² - Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen, zij-Kant.

d