Open brief aan Ministerie van Buitenlandse Zaken

Binnen enkele dagen vaart de Vrijheidsvloot II uit naar de Gazastrook. Vorige week brachten de Belgische passagiers die deel zullen nemen aan de internationale vloot naar Gaza een bezoek aan het Kabinet van Buitenlandse Zaken.
Open brief aan Ministerie van Buitenlandse Zaken

Van U en de Belgische regering verwacht ik vooreerst dat het de Israëlische regering aanspreekt en duidelijk maakt dat de flotilla, waarvan vier Belgen deel uitmaken, een veilige doortocht moet garanderen.

 

Geachte Mijnheer de Minister van Buitenlandse Zaken,
Geachte Parlementsleden,

Binnen enkele dagen vaart de Vrijheidsvloot II uit naar de Gazastrook. Vorige week brachten de Belgische passagiers die deel zullen nemen aan de internationale vloot naar Gaza een bezoek aan het Kabinet van Buitenlandse Zaken. Met dit schrijven wil ik, als Belgische burger, mijn steun toekennen aan deze geweldloze actie en u aanmanen om het nodige te ondernemen om de veiligheid van de passagiers te verzekeren.

Deze vreedzame onderneming stelt Israël's blokkade van de Gazastrook aan de kaak. De wurgende blokkade van de Gazastrook bestaat nu vier jaar en geldt als een collectieve volksbestraffing voor de verkiezingsoverwinning van Hamas. Ondanks de ontmanteling van Israëlische kolonies en de terugtrekking van Israëlische militaire troepen uit de Gazastrook in 2005, blijft de bezetting een realiteit, die ook de Verenigde Naties aldus gekenschetst. Volgens het internationaal recht is Israël, als bezettende macht, verplicht om in te staan voor de veiligheid, rechten en noden van de Gazanen. De blokkade is echter een rechtstreekse schending van deze plicht.

De aanval van de Vrijheidsvloot in internationale wateren op 31 mei 2010, veroorzaakte grootschalige internationale verontwaardiging, wat de Israëlische overheid ertoe aanzette om een "versoepeling" van de blokkade aan te kondigen.

Echter, de enige significante verandering is de verhoogde import van consumptiegoederen en voedingsmiddelen. De import van goederen wordt sterk aan banden gelegd, waardoor bijvoorbeeld cement en metaal nog steeds niet kunnen geïmporteerd worden, terwijl de exportmogelijkheden quasi nihil zijn. Volgens een rapport, dat ondergeschreven werd door 26 Europese NGO's, is er verder niets veranderd.

Vandaag is meer dan 45 procent van de bevolking werkloos en is 80 procent afhankelijk van internationale humanitaire hulp. Het systeem van watervoorziening en waterzuivering is er slechter aan toe dan ooit: dagelijks stroomt 50 tot 80 miljoen liter deels behandeld of volledig ongezuiverd rioleringswater in de zee omdat Israël geen waterzuiveringssystemen toelaat.

Deze maand werd de alarmbel geluid omwille van een acuut tekort aan vitale medicijnen die tegengehouden worden door de blokkade. Door de beperkte import van brandstof, kampt de Gazastrook met stroomonderbrekingen die gemiddeld 4 à 6 uur per dag aanhouden. 60 procent van Gaza’s bevolking heeft slechts om de vier à vijf dagen stromend water gedurende 6 à 8 uur.

De humanitaire hulp is onvoldoende en is in essentie een foute benadering: het Palestijns-Israëlisch conflict is een bezettingsconflict waarbij Israël een structurele militaire overmacht gebruikt om de Palestijnse bevolking onder de knoet te houden. Gaza vraagt dan ook niet om humanitaire hulp, ze vraagt om een rechtvaardige, structurele oplossing; om bewegingsvrijheid en zelfbeschikking om zo zelf een economisch bestel op te bouwen.

Anderhalf miljoen Palestijnen, waarvan meer dan de helft jonger is dan achttien, en die voor 2/3 uit vluchtelingen bestaat, leven in een openluchtgevangenis.

De vloot zeilt omdat er nood is aan verandering; als burgers van deze zelfde wereld kunnen we dit onrecht niet dulden en willen via deze actie onze regering aanmanen om de nodige maatregelen te nemen opdat Israël de blokkade zou beeindigen en het international recht zou respecteren. Daarom ondersteun ik dit geweldloos burgerinitiatief dat onze solidariteit betuigt aan de burgerbevolking van Gaza.

Van U en de Belgische regering verwacht ik vooreerst dat het de Israëlische regering aanspreekt en duidelijk maakt dat de flotilla, waarvan vier Belgen deel uitmaken, een veilige doortocht moet garanderen. Deze vier Belgen, zijn burgers uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel en zij varen mee opdat rechtvaardigheid kan geschieden.

Hoogachtend,

Flotilla

In bijlage vindt u tevens de lijst met adressen van de Kamer.


 



Bijlage Grootte
lijst_met_adressen_van_de_kamer..doc 61.5 KB