"Opgeven is geen optie" - interview met Ivan Mbuyi

“Opgeven is geen optie.” Deze zin bepaalt de conversatie met Ivan Mbuyi, een 29 jaar jonge Antwerpenaar met Congolese roots. Hij wil een voorbeeldfiguur zijn voor de jonge Afrikaanse generatie en tegenslagen veranderen in positieve vibes
"Opgeven is geen optie" - interview met Ivan Mbuyi

In de vestiging Antwerpen van Fnac verkoopt zijn cd beter dan de nieuwe cd van Stromae

 

“Opgeven is geen optie.”

Deze zin bepaalt de conversatie met Ivan Mbuyi, een 29 jaar jonge Antwerpenaar met Congolese roots. Hij wil een voorbeeldfiguur zijn voor de jonge Afrikaanse generatie en tegenslagen veranderen in positieve vibes. Dit zorgde ervoor dat hij kon groeien in zijn rol als eventmanager én vooral dat hij dit geloof ook kon ombuigen naar anderen toe. “Je moet gewoon de stap zetten en dingen in handen nemen”, lacht hij.

In 2001 startte Ivan, samen met andere geëngageerde leden, een vzw,'Muzoba Entertainment'. Verschillende jongeren kwamen samen om hun dromen te realiseren. Deze dromen vonden hun weg in de muziek. Dit was voor hen een uitlaatklep, even verdwijnen uit de realiteit en er kei-hard staan. Door rapteksten konden jongeren hun dagelijkse beslommeringen en problemen kwijt.

Ivan bood deze jongeren, samen met andere leden van de vzw, een plek om hun talenten te ontplooien en uit te groeien tot persoonlijkheden. Hij wilde investeren in de talenten van de Afrikaanse gemeenschap. “Jongeren zijn de toekomst”, zegt hij “We hebben hier alle mogelijkheden, je moet gewoon je verantwoordelijkheid opnemen!”

Via de ondersteuning van het Platform van de Afrikaanse Gemeenschappen kon hij in 2004 een eerste concert in Deurne organiseren. Het is op dit concert dat hij Darrell Cole leerde kennen. “Darrell wilde graag rappen, dit was ons eerste contact, dat eigenlijk nooit meer verbroken werd.” In 2008 nam ‘Muzoba Entertainment’ een compilatie-cd op waaruit verschillende contacten ontsproten o.a. met Sandrine, en dit allemaal in eigen beheer. “Ik deed studentenjobs om te kunnen investeren in opkomende talenten, mijn doel was om de jongeren te empoweren en tegelijk ook mezelf”, glimlacht Ivan.

Nu bewijst de jonge rapper Darrell dat hij klaar is om er alleen te staan én hoe, zijn cd ligt momenteel in Fnac en kwam onmiddellijk binnen op de derde plaats van de verkoopslijst. In de vestiging Antwerpen van Fnac verkoopt zijn cd beter dan de nieuwe cd van Stromae.

Dit resultaat is het product van hard en intensief werk, maar vooral van passie. En het is eigenlijk nog maar een begin. De vzw is intussen een heus bedrijf geworden en de groep gaat verder op hetzelfde elan. “Ik heb zoveel geleerd en wil deze kennis overdragen op jonge artiesten”, zegt Ivan, maar 1 ding is mijn levensmotto geworden “Never give up, live your dream!”

Ivan is evenementmanager en bijna full-time dromenrealisator van jonge Afrikaanse rapartiesten. Zijn bedrijf ‘Lushi Entertainment’ promoot vandaag onder het label ‘Weardo Music’ vijf hip hop artiesten en groeit nog dagelijks. Naast het hip-hop gebeuren gaat het bedrijf nu ook een project lanceren om onderwijs te stimuleren in Afrika. Dit om niet alleen in België de Afrikaanse Gemeenschap te empoweren, maar ook om te investeren in de jeugd in Afrika, zijn herkomst, zijn roots.

“Dit jaar geef ik alles, gewoon omdat het kan!”

Laat je inspireren en bezoek de website of contacteer:

Ivan Mbuyi
General Manager Weardo Music
Tel: +31 6 299 41 728 / +32 466 05 99 45
Mail: [email protected]
www.darrellcole-online.com