Oproep: steun onze fototentoonstelling "If I were a Palestinian ... "

Palestina Solidariteit werkt op dit moment hard aan een fototentoonstelling: "If I were a Palestinian ... "
Oproep: steun onze fototentoonstelling "If I were a Pal
 

Deze tentoonstelling werpt een licht op de onrechtvaardige behandeling van personen die een publieke functie bekleden in Palestina. We klagen aan dat mensen in Palestina een heel hoge prijs betaling voor hun mening.

Dit doen we door bekende Belgische en Europese gezichten te tonen achter tralies. Ze wijzen ons op het feit dat indien zij hun huidige job beoefenden, maar dan in Palestina, dat ze dan maanden of jaren in de gevangenis zouden doorbrengen.

Een professionele fotografe stak al heel wat van haar vrije tijd in het maken van de foto’s in het Europees parlement, in Antwerpen, in Leuven, in de senaat, bij vakbonden, in Brusselse theaters,… Plastieken tralies werden geknutseld en na tientallen telefoontjes en mails hebben we nu al een hele reeks mooie foto’s die zeker de aandacht zullen trekken van mensen die niet elke dag met Palestina bezig zijn.

De foto’s zullen op 17 april tentoongesteld worden. Daarna reizen ze naar verschillende andere locaties. Zo zullen ze o.a. in het Europees Parlement tentoongesteld worden.

Om dit project tot een mooi eindresultaat te brengen vragen we jouw steun! Met jouw bijdrage printen we de foto’s, kunnen we ze inkaderen en kunnen we gebruik maken van een mooie tentoonstellingsruimte. Onderstaande foto’s van Europarlementariërs werpen een eerste blik op de resultaten!

Dankzij de steun van velen hebben we reeds grote en mooie projecten verwezenlijkt. We hopen ook bij dit project op jullie te kunnen rekenen.

Steun vandaag nog de uitwerking van dit fotoproject en stort jouw bijdrage!

BAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw

Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van: Fototentoonstelling

Meer weten?

In Palestina worden mensen vaak gearresteerd en opgesloten ten gevolge van hun werk als advocaat, als parlementslid, als artiest of jeugdleider. Administratieve detentie is een praktijk die door Israël wordt gebruikt om mensen 6 maanden zonder aanklacht of proces op te sluiten. Hierbij krijgen noch de gevangene, noch de advocaat toegang tot het dossier. Bovendien kan de periode van 6 maanden administratieve detentie steeds weer vernieuwd worden. Er zijn mensen die tot 20 jaar onder deze omstandigheden werden vastgehouden.

Zo is er bijvoorbeeld de zaak van Khalida Jarrar die lid is van de Palestinian Legaslative Council. Zij zou van diplomatieke onschendbaarheid moeten genieten, maar werd desalniettemin tot 6 maanden cel veroordeeld. De enige reden die hiervoor gegeven werd is dat ze lid is van haar politieke partij (PFLP). Of zo is er Shireen Issawi, een advocate uit Jeruzalem die gearresteerd werd omdat ze zich sterk uitsprak tijdens de verdediging van haar broer. Hij ging in hongerstaking tegen zijn aanhoudende administratieve detentie. Een ander bekend voorbeeld is Mohamed Abu Sakha, een circusleraar in de Palestijnse circusschool die op dit moment ook gevangen gehouden wordt. Meer informatie kan u hier vinden.

Dit zijn slechts enkel van de 6.800 verhalen van Palestijnse gevangenen die op dit moment zijn opgesloten in Israëlische gevangenissen. Er zijn naar schatting 800.000 Palestijnen die gearresteerd werden sinds 1967. Dit heeft uiteraard een enorme weerslag op de Palestijnse maatschappij en Palestijnse families die niet enkel hun geliefden verliezen maar vaak ook in financiële problemen komen aangezien zij de broodwinners van de familie zijn.