[PERSBERICHT] Comac tegen deGAS-boetes: voor het recht op de publieke ruimte en het recht op een toekomst

De Vlaamse Jeugdraad voerde deze middag (27 maart 2013) in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken actie tegen de gemeentelijke administratieve sancties. We verwelkomen dit protest dat zich verzet tegen de nakende uitbreiding van de wet op de GAS-boetes naar 14-jarigen
Door: COMAC - 28/03/2013 - 12:23
[PERSBERICHT] Comac tegen deGAS-boetes: voor het recht
 

De Vlaamse Jeugdraad voerde deze middag (27 maart 2013) in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken actie tegen de gemeentelijke administratieve sancties (de GAS-boetes.) We verwelkomen dit protest dat zich verzet tegen de nakende uitbreiding van de wet op de GAS-boetes naar 14-jarigen en bovendien een einde aan alle sancties voor minderjarigen eist.

Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, looft de actie ondernomen door de Vlaamse Jeugdraad. Al enkele maanden tracht de overheid dit project voor de verdere uitbreiding van het toepassingsdomein van de GAS-boetes, goedgekeurd te krijgen. Nog meer gedragingen worden als 'onburgerlijk' (ook wel 'overlast') omschreven, het bedrag van de boetes zal stijgen en, last but not least, minderjarigen zullen vanaf de leeftijd van 14 gesanctioneerd kunnen worden (waar dat nu en sinds 2005 pas vanaf 16 jaar kan.) Comac deelt de uitgesproken bezorgdheid van de Vlaamse Jeugdraad en ondersteunt haar eisen: haal alle minderjarigen uit het toepassingsdomein van de wet en ga voor een jongerenpolitiek die de bescherming van kinderen en jongeren voluit respecteert.

Bij uitbreiding eist Comac niet enkel een wijziging maar de volledige afschaffing van de GAS-wet bovenop de verwerping van het project tot uitbreiding dat nu ter discussie ligt. “Het extreem vage concept 'overlast' dat de basis van de wet (die sinds 1999 bestaat) vormt, stelt op zich al een probleem. Het Nationale Veiligheidsplan 2008 definieert 'overlast' als individuele daden die de harmonieuze menselijke omgang verstoren. Dit komt dus neer op een volledig subjectieve kijk op de sociale praktijk en problematiek. Er wordt de nadruk gelegd op slechts één manier om er mee om te gaan: repressie,” stelt Aurélie Decoene, voorzitster van Comac. Het mag daarom niet verbazen dat deze politiek die vandaag door heel wat gemeenten wordt gevolgd, repressie met willekeur combineert zodat iedereen beducht is voor de minste misstap in de publieke ruimte. De uitbreiding van de wet zal deze gang van zaken enkel aanmoedigen en ze bovendien verergeren.

Welke problemen stellen de GAS-boetes nu precies? “Er zijn er verschillende. Ten eerste versterken de GAS-boetes op democratisch vlak het probleem van de te machtige lokale besturen. De lokale uitvoerende macht passeert de rechterlijke macht als ze gaat bepalen welk gedrag gesanctioneerd wordt, dit bovendien zelf gaat sanctioneren en tot slot ook nog eens zelf de boete gaat innen. Dit stelt een reëel probleem in zake de bescherming van burgerrechten en democratische controle op de lokale verkozenen,” klinkt het wederom bij Aurélie Decoene.

“Ten tweede laten de GAS-boetes ons niet koud omdat wij de openbare ruimte niet op eenzelfde manier benaderen. Een groeiende groep jongeren heeft geen toegang tot werk en een resem activiteiten die een zeker inkomen noodzaken. Voor hen rest dus enkel de straat als ontmoetingsplaats met alle spanningen die dat te weeg kan brengen uiteraard. De huidige, repressieve logica neigt er naar de gevolgen van toenemende achterstelling gelijk te stellen aan 'overlast'. Men moet die mensen responsabiliseren, klinkt het dan. Met Comac willen wij deze logica omkeren: wie moet er eigenlijk geresponsabiliseerd worden? Wie is er verantwoordelijk voor de steeds dramatischere sociale situatie die we vandaag zien? Ieder van ons verdient een toekomst: we hebben behoefte aan beter onderwijs en meer rechten, niet aan repressie.”

“Tot slot bestaat het gevaar dat de wil tot onderdrukking van alles wat de lokale overheden als een verstoring van de openbare orde beschouwen, een onaanvaardbare aanval op protestbewegingen inhoudt. In Antwerpen, Genk en Brussel kan je de tel niet meer bijhouden van deelnemers aan acties of protesten die een GAS-boete ontvingen. Een pamflet uitdelen, een fundamenteel democratisch recht, wordt 'overlast' omdat de kans bestaat dat een papiertje op de openbare weg belandt. Het democratisch debat is al afwezig in het Parlement waar geen enkele partij zich durft verzetten tegen de besparingspolitiek en de Europese richtlijnen. Wat zal er met het democratisch debat gebeuren als protest onmogelijk gemaakt wordt en we stoppen met actie voeren? In tijden van crisis is het juist meer dan ooit nodig om de democratische rechten te vrijwaren en versterken, om de burger alle mogelijkheden te laten om regeringen onder druk te zetten,” concludeert Aurélie Decoene

http://chengetheworld.be/nl/persberichten/comac-tegen-degas-boetes-voor…

Contactpersoon:

Aurelie Decoene
Voorzitster van Comac (jongerenbeweging van de PVDA)
0473/53.97.24
[email protected]