Persconferentie: Struikelstenen in Antwerpen

De goedkeuring voor geïnteresseerde burgers om Struikelstenen te plaatsen ter nagedachtenis van hun familie die in Antwerpen woonde voor ze vermoord werden, werd door Patrick Janssens, burgemeester van Antwerpen, niet gegeven.

Maandag 25 juni 2012 - 10 h - Le Lunch - Galerij Empire - Appelmansstraat - Antwerpen

De goedkeuring voor geïnteresseerde burgers om Struikelstenen te plaatsen ter nagedachtenis van hun ouders, grootouders, broers, zusters, onkels en tantes die in Antwerpen woonden voor ze vermoord werden door de nazi’s met medewerking van de gemeentelijke overheid te Antwerpen en andere Belgische administraties, werd door Patrick Janssens, burgemeester van Antwerpen, niet gegeven. Deze laatste heeft er voor gekozen het advies te volgen dat hij gevraagd heeft bij een joodse organisatie van een orthodoxe joods religieuze strekking.

Antwerpen onderscheidt zich opnieuw tav het misdadig verleden van haar bestuur door de deelneming te weigeren aan het Europese kunst- en herinneringsmonument voor alle slachtoffers van het nazisme dat Gunter Demnig heeft tot stand gebracht in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Nederland en in andere Belgische steden.

In de persconferentie zal de Vereniging voor de Herinnering van de Shoah, die het plaatsen van de Struikelstenen in België coördineert, het woord geven aan de families Gotz, Lempel en Syfer, promotoren van de stenen en (tijdelijk?) verhinderd om hun herinneringsproject te realiseren. De klaargemaakte stenen zullen uitgestald worden.
Gunter Demnig zal z’n werk en de stand van zaken in Europa toelichten.

Jan Hertogen stelt het Nederland stalig contactpunt van de Struikelstenen voor.
Eric Picard licht de ontwikkeling van het project toe in de andere Belgische steden en stelt de afwijzende opstelling van de Antwerpse burgemeester in vraag.
Bella Swiatlowski, schatbewaarster van de Vereniging voor de Herinnering aan de Shoah licht de financiering toe.
Ondersteunende tussenkomst door M. Pierre Wolkowicz, lid van het forum der Joodse organisaties, M. Dahmani, imam te Antwerpen en de groep Progressieve Moslims.

Na de persconferentie begeeft de Vereniging voor de Herinnering van de Shoah zich naar de Wipstraat 34 voor het huis waar een steen moet geplaatst worden voor Lace Tannenbaum, en waar deze Struikelsteen symbolisch zal geplaatst worden en een korte ceremonie zal plaats vinden.

Gunter Demnig is op de hoogte gesteld dat hij verkozen is voor de prijs van Europese Burger, uitgevaardigd door het Europees Parlement om een persoon eer te bewijzen die een opmerkelijke actie voert voor de wederzijdse verstandhouding en meer nog de integratie tussen burgers en lidstaten en die activiteiten ontwikkelt die de waarden van solidariteit, verdraagzaamheid en gastvrijheid belichamen. Deze prijs zal officieel overhandigd worden Brussel begin november 2012. De Vereniging voor de Herinnering aan de Shoah vraagt dat de stad Antwerpen zijn aanwezigheid in de stad in november aangrijpt om de plaatsing van Struikelsteden op haar grondgebeid uiteindelijk toe te staan.

Info: Eric Picard
            0475/447576