PERSMEDEDELING VAN VICEMINISTER-PRESIDENT INGRID LIETEN

De Vlaamse overheid draagt alvast haar steentje bij via de financiering van lokale kinderarmoede projecten en via het methodiekenhandboek voor lokale besturen dat vorige maand gepubliceerd werd met tips om op lokaal niveau aan de slag te gaan in de strijd tegen armoede.

Maandag 3 december 2012
Ingrid Lieten pleit voor een schepen van armoede in iedere gemeente

“Ik geloof sterk in de kracht van vernieuwende en creatieve initiatieven om armoede op lokaal niveau te bestrijden. Iedereen krijgt zo de kans om actief onze samenleving mee vorm te geven en mee na te denken in welke samenleving we morgen willen wakker worden. We staan voor een cruciale periode. Nieuwe besturen komen er aan en zij kunnen het verschil maken door een concreet armoedeplan uit te schrijven. Dichtbij de mensen kunnen ze kleinschalige acties, die ontstaan vanuit een buurt of een wijk, ondersteunen en zo de strijd tegen armoede heel gericht aanpakken. De beste en meest creatieve ideeën komen immers niet uit Brussel maar van het lokale niveau. Daarom doe ik een oproep aan de nieuwe gemeentebesturen om hun regierol voor lokaal armoedebeleid op te nemen en één schepen de taak te geven om op lokaal niveau de strijd tegen armoede te coördineren”, zegt Ingrid Lieten.

Vandaag wordt het 21ste Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2012 voorgesteld, een publicatie van het centrum OASeS van de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen, departement Sociologie van de Universiteit Antwerpen. Dit jaar is het thema ‘creatieve acties binnen armoedebestrijding op lokaal niveau’. Dit wetenschappelijk werk met recente cijfers levert de beleidsmakers al decennialang kritische maar waardevolle inzichten aan.
Eén op tien Vlamingen moet rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens. Het is belangrijk om mensen in armoede op lokaal niveau een alternatief te bieden voor bepaalde vragen waar de markt en samenleving geen passend antwoord heeft. Op lokaal niveau moeten mensen gestimuleerd worden om samen tot nieuwe, creatieve ideeën en initiatieven te komen. Het gaat niet altijd om ‘nieuwe’ acties, maar wel om acties die sociale relaties veranderen en mensen beter uitrusten om in hun noden te voorzien. Voorbeelden van sociale innovaties zijn projecten rond voedseloverschotten, coöperaties en wijkgezondheidscentra, ruilwinkels, brede scholen en initiatieven om digitale inclusie te stimuleren. Deze lokale acties zijn noodzakelijk en complementair aan de maatregelen die op Vlaams niveau worden genomen. Ze proberen mensen in armoede opnieuw meer controle over hun eigen leven te geven. Armoede blijft ook in Vlaanderen een hardnekkig probleem en dus is actie op de verschillende niveaus noodzakelijk.
De Vlaamse overheid draagt alvast haar steentje bij via de financiering van lokale kinderarmoede projecten en via het methodiekenhandboek voor lokale besturen dat vorige maand gepubliceerd werd met tips om op lokaal niveau aan de slag te gaan in de strijd tegen armoede.
Minister Ingrid Lieten is tevreden met het onderwerp van het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2012. “Inzetten op lokaal niveau is zeer belangrijk omdat heel wat vormen van creatieve, sociale ideeën precies daar ontstaan. Mensen organiseren zich van onderuit en richten alternatieve initiatieven op zoals de sociale kruideniers, de sociale restaurants, het systeem van complementaire munten zoals het Lets-systeem enz. De recente lokale initiatieven die erop gericht zijn om voedseloverschotten een sociale herbestemming te geven, horen ook in dit rijtje thuis. Als minister van Armoedebestrijding zet ik me extra in om dit soort initiatieven te ondersteunen en te koesteren. Bovendien heb ik de voorbije twee jaar oproepen gedaan rond kinderarmoede. De ervaringen en conclusies die daaruit voortvloeiden hebben we gebundeld in een methodiekenhandboek. We bieden dit methodiekenhandboek aan alle lokale besturen aan om hen te stimuleren hun steentje bij te dragen in de strijd tegen armoede”, zegt Ingrid Lieten.

Persinfo:
Lot Wildemeersch, woordvoerster Ingrid Lieten
0477 810 176 | [email protected]
www.ingridlieten.be