Laureaat ‘Prijs Armoede Uitsluiten’ 2013 Expertisecentrum kraamzorg – De Kraamvogel (Antwerpen)
met het project
Kansarmoede(r) adequate prenatale zorg voor zwangere vrouwen zonder papieren
Welzijnszorg reikte vanmiddag, 17 juni, de 14e ‘Prijs Armoede Uitsluiten’ uit.
Acht genomineerden dongen mee naar de € 12.500 die aan deze prijs verbonden is.
Dit jaar stond de prijs in het teken van “moeilijke” of vergeten doelgroepen. Groepen die maatschappelijk ofwel weinig of niet aan bod komen, ofwel bijna uitsluitend vanuit een negatieve benadering.
Welzijnszorg wil er met deze Prijs op wijzen dat armoede en achterstelling complexe maatschappelijke oorzaken hebben. Dat een verdere achterstelling van bepaalde groepen, die meer nog dan andere geconfronteerd worden met het ‘eigen schuld’-verhaal en/of als ‘moeilijk’ beschouwd worden, voor ons geen optie is. We vragen ook van het beleid om in zulk verhaal niet mee te gaan.
In Vlaanderen en Brussel maken verschillende middenveldorganisaties, vrijwilligersgroepen en hulpverleners de bewuste keuze om het als organisatie op te nemen voor deze kansengroepen. Om in te gaan tegen vooroordelen, de heersende publieke opinie en soms ook het beleid. De acht genomineerde organisaties zijn organisaties die onze samenleving een menswaardiger gezicht geven, juist omdat ze het voorgaande doen. Dat verdient onze waardering.
De laureaat: De Kraamvogel
In het Antwerpse Expertisecentrum Kraamzorg (ECK) De Kraamvogel komen (toekomstige) ouders te weten wat de verschillende keuzemogelijkheden zijn als ze aan kinderen willen beginnen, als ze zwanger zijn of pas bevallen, of hoe ze hun kraamtijd willen beleven. Voor persoonlijke of concrete vragen rond zwangerschap, bevallen, kraamtijd, borstvoeding, omgaan met baby’s,... kunnen ze in de Kraamvogel terecht.
Daarnaast richt de organisatie zich ook tot professionelen en studenten in de perinatale zorg.
Om ook zwangere vrouwen en jonge moeders in armoede te bereiken, heeft De Kraamvogel het project ‘Kansarmoede(r)’ in het leven geroepen. Hierin is een deelproject gericht naar zwangere vrouwen zonder papieren.
Ongeacht de discussie over migratie, asiel en illegaliteit, heeft elke zwangere vrouw recht op medische opvolging. Artikel 25 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stelt o.a. dat moeder en kind recht hebben op bijzondere zorg en bijstand.
De Kraamvogel is overtuigd van het belang van een goede prenatale opvolging om kinderarmoede en sociale uitsluiting aan te pakken. Een tijdige begeleiding van kansarme zwangere vrouwen is belangrijk om op tijd preventieve maatregelen te kunnen starten, tijdig risicozwangerschappen op te sporen en vroeggeboorte te voorkomen. De baby heeft recht op een zo optimaal mogelijke start in het leven, om later al z'n kansen te kunnen benutten.
‘Dringende medische hulp’ is zeker en vast van toepassing voor zwangerschapsbegeleiding. Per definitie is een zwangerschap immers in evolutie en is medische opvolging noodzakelijk en dringend. Afwachten is geen optie.
De verhalen die ons ter ore komen over illegale zwangere vrouwen die geen of ontoereikende zwangerschapsbegeleiding kregen, zich aanmelden op spoed wanneer de bevalling zich aandient en dan enkele uren na de geboorte met baby in de armen op straat worden gezet zonder verdere opvolging en nazorg, zijn zeer zorgwekkend.
Dit project draagt bij tot de bewustmaking van de publieke opinie en het beleid. De problemen worden zichtbaar gemaakt wanneer deze vrouwen opgevolgd worden en niet verdwijnen in de onzichtbare onderkant van de maatschappij.
Ook de manier waarop in dit project gewerkt wordt, verdient alle lof. De Kraamvogel gaat op zoek naar de meest kwetsbare vrouwen, op de plekken waar ze aanwezig zijn. Dit gebeurt in netwerk met de organisaties die deze mensen al bereiken – OCMW, thuiszorgdiensten hulpverlening, … - waardoor krachten gebundeld en expertise versterkt wordt.
Om deze redenen koos de jury ‘De Kraamvogel’ als winnaar van de ‘Prijs Armoede Uitsluiten 2013’. Uit de handen van staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie Maggie De Block, ontvingen ze het kunstwerk ‘Uit armoede Opstaan’ van Agnes Pas en de geldprijs van € 12.500 van Welzijnszorg.
De andere genomineerden en de jury
OR.C.A. vzw, Brussel, met hun project over de rechten van (diplomatiek) huispersoneel; Lejo vzw, Sint-Amandsberg, met het project Teens voor kansarme tienermoeders; de organisatie Opre Roma, Sint-Amandsberg, die zowel naar de eigen groep als naar de brede samenleving werkt; het expertisecentrum kraamzorg De Kraamvogel, Antwerpen, met het project kansarmoede(r) en de perinatale zorg voor moeders zonder papieren; vzw De Loodsen, Antwerpen, waarin vrijwilligers steeds opnieuw ‘vergeten’ mensen opzoeken en op weg zetten; vzw Touché, Gent, die binnen en na de gevangenis rond agressie willen blijven werken; vzw Vriendschap, Hasselt, waar in Café Anoniem zorgwekkende zorgvermijders (o.a. thuisloze ex-psychiatrische patiënten) bereikt worden; en VL.O.S. vzw, Sint-Niklaas, die het op blijven nemen voor de rechten van mensen zonder papieren.
Een jury, bestaande uit Daniëlle Colsoul (directeur Welzijnszorg), Johan Martens (Samenlevingsopbouw Brussel), Lieve De Grande (voorzitter Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen), Ingrid Aendenboom (CGKR – steunpunt Armoedebestrijding), Ursula Jaramillo (Minderhedenforum) en Hugo Janssen (justitieel welzijnswerk CAW De Kempen) heeft de moeilijke taak gehad uit dit prachtig diverse palet van genomineerden een laureaat te selecteren.
Bijlage | Grootte |
---|---|
pau2013_perstekst.pdf | 188.35 KB |