Peter Mertens antwoordt voor PvdA+

Peter Mertens, voorzitter van PvdA+ antwoordt met duidelijke taal voor zijn partij. Lees hier de standpunten van de PvdA+ omtrent thema's als het hoofddoekenverbod, praktijktesten, sociale huisvesting, gekleurde armoede,...
Peter Mertens antwoordt voor PvdA+

De PVDA+ wil dat de stad Antwerpen het hoofddoekenverbod in alle stadsdiensten en in het gemeenschapsonderwijs ongedaan maakt.

 

1.     Uit cijfers van de VDAB blijkt dat de werkloosheidsgraad in Antwerpen (15,1%) dubbel zo hoog ligt als in Vlaanderen (6,9%). Vooral de positie van etnisch culturele minderheden is heel zwak. Wat zijn hier volgens uw partij de oorzaken van, en wat de juiste oplossingen om de tewerkstellingsgraad bij etnisch culturele minderheden te verhogen?

Nu de economische crisis zoveel mensen zonder stabiel inkomen dreigt te zetten, moeten de publieke overheden daarop een antwoord vinden. Jobs creëren in eigen stadsdiensten is een efficiënte manier om gemeenschapsgeld te investeren in kwalitatieve jobs. Je hebt als overheid zelf vat op de arbeidsvoorwaarden en er is niemand die een deel afroomt voor winst. Het maakt het mogelijk om juist daar tewerkstelling te creëren waar ze vanuit sociaal en ecologisch oogpunt het meest nodig is.

Bovendien kan de stad bij de aanwerving ervoor zorgen dat de etnische culturele minderheden aanwezig zijn in de stadsdiensten gelijklopend met de samenstelling van de bevolking

 

2.     Twee jaar geleden (sept. 2010) toonde het Een programma VOLT aan de hand van praktijktesten aan dat 6 op 8 interim kantoren discrimineren op vraag van de klant (werkgever). Bijna een derde van de uitzendkantoren blijft ingaan op discriminerende vragen van klanten. Dat blijkt uit onderzoek van de sector zelf (juli 2012). Ook het bekende BBB codesysteem dat Adecco gebruikte (en waar ABVV, SOS Racisme en Kif Kif een klacht tegen indienden in 2001) om hun werkzoekend cliënteel te coderen heeft veel stof doen opwaaien. Hoe wil uw partij de discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakken? Wat is uw standpunt ten opzichte van praktijktesten?

De werklozen van etnische culturele minderheden worden vaak gediscrimineerd bij het zoeken naar werk. Vanaf het moment dat je Mohamed heet in plaats van Jan dalen je kansen op aanwerving. Hiertegen moet opgetreden worden. Intentieverklaringen van de bedrijven volstaan niet langer. De gerechtelijke instanties moeten van de strijd tegen de discriminatie bij aanwerving een prioriteit maken. Het gerecht moet een praktijktest kunnen invoeren, waar een nepsollicitant zich aanbiedt, ten einde discriminaties te kunnen vaststellen. Overtredingen moeten gesanctioneerd worden.

 

3.     Het aantal voedselbanken in Antwerpen stijgt, een teken aan de wand dat armoede een realiteit wordt die steeds meer mensen treft. Wat zijn concrete maatregelen om dit tegen te gaan? Hoe denkt u de zogenaamde ‘gekleurde armoede’ specifiek aan te pakken?

Armoede is op de eerste plaats een kwestie van werk en inkomen. Meer publieke tewerkstelling en daadwerkelijke strijd tegen de discriminatie bij de aanwervingen vormen de eerste maatregelen tegen de armoede. Daarnaast moet er geijverd worden voor betaalbaar wonen door de bouw van meer kwaliteitsvolle sociale woningen. Verder is er nood aan gratis gezondheidszorg in de buurt. Kwaliteitsvol en gratis basisonderwijs moet op langere termijn structureel de zaken aanpakken.

 

4.     Huisvesting is een groot probleem in Antwerpen, het is te kostelijk en vooral sociaaleconomisch zwakkere groepen kunnen geen woning aanwerven en huren vaak slecht onderhouden woningen die teveel kosten voor wat ze waard zijn. Hoe wil uw partij concreet de huisjesmelkerij waar laatstgenoemde groep vaker de dupe van is bestrijden? Hoe wilt u een systeem ontwikkelen waarbij uitsluiting en discriminatie onmogelijk worden maar waarbij mensen hulp op maat, binnen een specifiek behoeftekader, blijven ontvangen?

Vandaag telt Antwerpen 10% sociale woningen. Dit is ontoereikend. Zeker op het moment dat er eigenlijk een woningtekort dreigt. Daarom moeten er drastisch 50.000 sociale woningen bijkomen. Zodat er meer dan 75.000 of 30% sociale huurwoningen zijn in Antwerpen. In Rotterdam en Amsterdam zijn 50% van de woningen sociale huurwoningen. De huur voor deze woningen moet in verhouding staan met het inkomen. Discriminatie bij de verhuring moet juridisch uitgesloten worden.

 

5.     Wat is het standpunt van uw partij inzake  het hoofddoekenverbod in het Gemeenschapsonderwijs?

De PVDA+ wil dat de stad Antwerpen het hoofddoekenverbod in alle stadsdiensten en in het gemeenschapsonderwijs ongedaan maakt. Iedereen heeft de vrije keuze om al of niet een hoofddoek te dragen. Het geloof en de geloofsbelevenis is een persoonsgebonden materie.