Praatjes zijn geen daadjes

14 oktober. Eindelijk gaan stemmen. Vandaag barst de media bom los. Veel mensen begrijpen niet waarom er zoveel heisa rond de gemeenteraadsverkiezingen gemaakt wordt. Waarom niet? Zij ze niet belangrijk genoeg? Ik vind van wel.
Praatjes zijn geen daadjes
 

14 oktober. Eindelijk gaan stemmen. Vandaag barst de media bom los. Veel mensen begrijpen niet waarom er zoveel heisa rond de gemeenteraadsverkiezingen gemaakt wordt. Waarom niet? Zij ze niet belangrijk genoeg? Ik vind van wel. Even belangrijk als de federale. Belangrijker zelfs. Want wie staat er het dichtst bij ons? De gemeente natuurlijk. In tegenstelling tot sommigen vind ik het fantastisch om te mogen stemmen. Ik geloof nog steeds dat onze stem wel degelijk iets uitmaakt. Velen vinden dat naïef.

Klaar met stemmen. Als alle stembureaus (behalve in Brussel) gesloten zijn, zet ik de tv op. Stilaan komen er resultaten binnen. Met de resultaten uit mijn dorp, Rumst, ben ik redelijk tevreden. sp.a/Groen die samen opkomen, hebben gewonnen met 28%, gevolgd door N-VA en CD&V. Al had ik liever gezien dat sp.a/Groen gevolgd werd door de CD&V en dan pas N-VA. Ons dorp is niet echt representatief voor heel Vlaanderen. N-VA lijkt overal de grote winnaar te zijn. Als ik mijn laptop aanzet en deredactie.be check, zie ik dat ook in redelijk wat kleinere gemeenten de CD&V aan kop staat. Dit heeft vooral te maken met de campagne die de partij gevoerd heeft. Veel nieuwe (jonge) gezichten op de lijsten gezet. En dat werkt natuurlijk.

Toch de populariteit van N-VA niet onderschatten. Er is zelfs sprake van een gele golf. Tot mijn spijt. Mensen zien volgens mij enkel de figuur Bart De Wever. Ze lijken te denken dat De Wever op lokaal niveau zal verschijnen. Hij mag dan wel populair zijn, hij mag het dan wel goed kunnen uitleggen, maar tot nu toe zijn er enkel maar praatjes. Commentaar leveren op de regering levert De Wever stemmen op. Het inbrengen van koning auto, dat staat op zijn programma. Fantastisch plan, De Wever! Dat zal ons zeker helpen met het groenbeleid tegen 2020.
Maar niet alles draait rond de gelen. Ik ben trots dat Groen in Vlaanderen ook groter is geworden. Meer stemmen en meer zetels. Vooral in Gent, wat toch een grote stad is, hebben zij de overwinning behaald. Opvallend is wel dat het Vlaams Belang nationaal heel wat stemmen en dus zetels verliest aan de N-VA. Mensen lijken hun vertrouwen te zijn verloren in de extreemrechtse partij. Tijd om een andere partij te proberen. De N-VA lijkt voor hen een alternatief.

De ‘titanenstrijd’ heeft lang genoeg geduurd. Voor de verkiezingen zat de N-VA in een coalitie met de Stadslijst en Open vld. Maar nu de N-VA de overwinnaar lijkt te zijn, zal die ook met zijn 23 zetels een coalitie moeten vormen. Met wie? Vlaams Belang? Dat zie ik niet snel gebeuren. De werkelijke vraag hier is, hoelang zal Bart De Wever blijven? Over twee jaar zijn het federale verkiezingen. Men moet blind zijn om niet te zien dat De Wever geen zes jaar burgemeester blijft in Antwerpen. Het was volgens mij maar een tussenstop. Een springplank naar een ‘hoger niveau’. En dat is wat veel mensen zijn vergeten. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat sp.a toch als winnaar uit de bus ging komen, op de voet gevolgd door N-VA. Ik wist dat die laatste wel een groot publiek ging aantrekken, maar toch verbaasde de uitslag me een beetje. Ik ben de laatste die zal ontkennen dat Bart De Wever zijn partij groot heeft gemaakt en dat die man nogal wat charisma bezit. Maar praatjes zijn geen daadjes. Afwachten dus, wat voor daadjes er uit de woorden van mijnheer De Wever zullen voortvloeien de komende zes jaar...


Nasira Akaouch - Stampmedia