Première > De Roma >> Documentaire >>> Mohammed Ihkan: 'De Vlaamse pioniers van migratie'

De Vlaamse Pioniers van het Migrantenwerk is een zeer hartverwarmende documentaire geregisseerd door Mohammed Ihkan (CIB - Communicatie in Beeld), in samenwerking met Chris Schillemans, Fatima Bali en Farah Okka. Woensdag woonde Kif Kif de première bij, een kort verslag.
Première > De Roma >> Documentaire >>> Mohammed Ihkan:

álle mensen moeten leren integreren voor de samenleving van morgen

 

De Vlaamse Pioniers van het Migrantenwerk is een zeer hartverwarmende documentaire geregisseerd door Mohammed Ihkan (CIB - Communicatie in Beeld), in samenwerking met Chris Schillemans, Fatima Bali en Farah Okka.

De documentaire is het officieuze startschot van '50 jaar Marokkaanse Migratie in België', dat eergisteren werd gegeven in de Roma in Antwerpen. Het is het begin van één van de vele activiteiten die georganiseerd zijn voor de herdenking van de 50 jaar Marokkaanse en Turkse migratie in ons land.

Het is geen verhaal van migranten alleen, het is ook het verhaal van de impact van de migranten op de bevolking toen. Hoe ging de bevolking hiermee om?

In de documentaire zie je hoe de Vlaamse pioniers hun hart hebben opengesteld voor mensen die ze helemaal niet kenden en die ook nog eens van een onbekend land kwamen. Het zijn getuigenissen die je doen lachen, die je hart verwarmen en die je ook doen nadenken over wat er dan is misgelopen in het nu. En het zijn getuigenissen die herkenbaar zijn als je ouders hebt die deze periode ook hebben meegemaakt.

In de jaren 60, begin jaren 70 was de Belgische gemeenschap meer bezig met de Derde Wereld problematiek. Toen ze zagen dat er veel Marokkanen emigreerden, besloten ze om eerst de problematiek die dit met zich meebracht aan te pakken. Ze fungeerden als tolk (frans) en hielpen hen bij het invullen van papieren waar ze ('de gastarbeiders') niet wijs uit raakten omdat ze de taal niet beheersten.

Zo vertelt Mark over zijn eerste ontmoeting met een Marokkaanse vader, en hoe hij veel schrik had, omdat zijn eigen vader hem had verteld dat het ‘heel gevaarlijke mensen waren die met messen rondlopen'. Toen hij aankwam, deed de vader open en zei ‘het sneeuwt ook in Marokko.’ Mark voelde zich meteen op zijn gemak en de eerste vooroordelen vielen weg.

De Vlaamse pioniers hebben hun best gedaan om de gastarbeiders zich hier thuis te laten voelen, om hen bij te staan met al hun vragen en noden. Zo ook de nood naar een moskee. Zo leent pater Martens een tapijt van de kathedraal om de moslims te laten bidden in hun geïmproviseerde moskee. Of werd Milouda (Viera Sagers) de bank van vele Marokkanen, bij wie ze in vertrouwen waardevolle spullen in bewaring hielden.

Elk van deze Vlaamse pioniers hebben hun best gedaan om de gastarbeiders te helpen. Het zijn hartverwarmende momenten, als je hoort hoe Mark en Hedwig het Arabisch onder de knie hebben, en grappige momenten, als de pater vertelt hoe hij Nederlandse les gaf aan Mustapha, en dat Mustapha hem verbeterde in het Antwerps dialect.

De boodschap van Hedwig – álle mensen moeten leren integreren voor de samenleving van morgen - neem ik mee in het achterhoofd na deze geslaagde documentaire.


Op de website van De Roma vind je de kalender voor de komende activiteiten in het kader van 50 jaar Migratie.

Een overzicht van alle activiteiten rond de herdenking van 50 jaar Marokkaanse én Turkse Migratie vind je hier

Bekijk de trailer hier: 

Enkele foto's van de première in de Roma op 11 februari:

[© Redouan Tijani]

(beeld uit de Documentaire met Fatima Bali)

(Mohammed Ihkan: midden)

(Chris Schillemans: links)
 

 

Ben je geïnteresseerd in het thema 50 jaar migratie? Kom dan naar het volgende BEELDBREKERS gesprek op dinsdag 25 februari in De Pianofabriek in Brussel >>> Tijdelijke Gastvrijheid? een gesprek met Meyrem Kanmaz en Mohammed Chakkar.  



Bijlage Grootte
flyer_3_digi_1.pdf 3.07 MB