Provinciale solidariteit met het Zuiden

Het Hulpcomité Guatemala uit Bonheiden wil Mayakinderen uit de armste gezinnen de kans te geven om te studeren.
Provinciale solidariteit met het Zuiden

Steeds meer mensen uit de provincie Antwerpen geraken nauw betrokken bij een ontwikkelingsproject in het Zuiden.

 

De provincie Antwerpen steunt 75 projecten in het Zuiden

Het Hulpcomité Guatemala uit Bonheiden wil Mayakinderen uit de armste gezinnen de kans te geven om te studeren. Studie is voor de indiaanse bevolking immers de sleutel tot het terugwinnen van het zelfrespect dat door de eeuwen van onderdrukking en 36 jaar burgeroorlog verloren is gegaan. Daarom bouwen ze een middelbare school uit in Chimaltenango Guatemala C.A. waarvoor ze financiële ondersteuning vroegen bij het provinciebestuur van Antwerpen.

Steeds meer mensen uit de provincie Antwerpen geraken nauw betrokken bij een ontwikkelingsproject in het Zuiden. Het provinciebestuur krijgt ieder jaar dan ook vele vragen voor ondersteuning. Dit jaar weerhield de deputatie 75 projecten van derden die samen bijna 300.000 euro kregen.

“Jaarlijks gaat 0,7% van onze provinciale begroting naar Noord-Zuidbeleid,’ zegt gedeputeerde Inga Verhaert, “een deel van dat budget gaat naar educatie en sensibilisatie van de noord-zuidproblematiek in eigen land. Denk hierbij maar aan het scholenproject Kleur Bekennen of het multiculturele festival Mano Mundo. Een ander deel gaat effectief naar projecten in het Zuiden.”

Werking in het Zuiden

Een deel van de middelen gaat naar drie regio’s in het Zuiden. In Tanzania, Guatemala en de Filipijnen ondertekende het provinciebestuur een samenwerkingsovereenkomst met een hele regio. Lokale partners worden er rechtstreeks ondersteund in hun programma’s voor een integrale en duurzame ontwikkeling van de streek.

Maar ook de vele ngo’s en 4de pijlers die goed werk leveren in het Zuiden worden gesteund via een subsidie. De bijlage bevat een volledig overzicht.

 



Bijlage Grootte
klik_hier_om_de_bijlage_te_bekijken.doc 112.5 KB