Rabat: Vermenging van twee werelden

Rabat is een productie van Habbekrats. In deze eerste langspeelfilm van het jonge productiehuis draait het vooral om vriendschap
Rabat: Vermenging van twee werelden

De kortfilm ‘Wolken #2’ was de proloog voor een avontuur, een missie, een speelfilm. RABAT.

 

De langspeelfilm

Rabat is een productie van Habbekrats. In deze eerste langspeelfilm van het jonge productiehuis draait het vooral om vriendschap. We maken kennis met 3 boezemvrienden: Nadir (Nasrdin Dchar), Abdel (Achmed Akkabi) en Zakaria (Marwan Kenzari).

Wanneer Nadir van zijn vader de opdracht krijgt om een oude taxi van Amsterdam naar Rabat te brengen nodigen zijn twee beste vrienden zichzelf uit om hem te vergezellen. Onderweg maken ze veel plezier, ontdekken ze nieuwe werelden en leren ze nieuwe mensen kennen maar wanneer Abdel en Zakaria het geheime reisdoel van Nadir ontdekken komt de vriendschap onder druk te staan.

Habbekrats

Het productiehuis Habbekrats is vooral bekend in de muziekwereld. Omdat ze als videoclipmakers al jaren verrassend uit de hoek komen met stuk voor stuk prachtige clips bij (hiphop)hits van o.a. Duvelduvel, De Jeugd Van Tegenwoordig, The Partysquad, Pete Philly & Perquisite, Opgezwolle, The Opposites, Dio en Flinke Namen en oogstten daarmee miljoenen views op YouTube.

Habbekrats is een zeer jong productiehuis dat werd opgericht in 2004 door Jim Taihuttu en Victor Ponten. In hun projecten merk je duidelijk dat ze een affiniteit hebben met het nieuwe Nederland.

Met de generatie die opgroeit met het idee dat het mogelijk is dat je beste vrienden andere roots hebben dan jijzelf, en dat dat geen enkele belemmering hoeft te zijn om samen iets moois te maken. In tegendeel zelfs.

Eind 2009 maakte Habbekrats met acteurs Achmed Akkabi, Nasrdin Dchar en Marwan Kenzari de korte film Wolken #2. Het was de proloog voor een avontuur, een missie, een speelfilm. RABAT.

Muziek

De soundtrack van Rabat is gecomponeerd door producer SirOJ (Joris Titawano) en muzikant Gino Taihuttu.

In de afgelopen jaren produceerde SirOJ muziek voor voornamelijk Nederlandse rappers als Jiggy Djé, Önder, Winne, Zwart Licht, Mike Tibbert en Tim Beumers. Voor de NPS televisieserie FLOW produceerde SirOJ muziek voor songs van o.a. GMB en Big Boy Caprice. Voor Rabat werkt hij voor het eerst aan een filmscore.

Gino Taihuttu is gitarist en componist. In de jaren ’80 won hij met de rock formatie Gin On The Rocks de Grote Prijs van Nederland.

De jaren daarna evolueerde hij tot een veelzijdig muzikant en werkte hij aan een grote verscheidenheid aan muziekprojecten in verschillende stijlen.

Taxisessies

Naar aanleiding van de première van Rabat verschijnen er op de officiële site van de film en op YouTube videos. In deze videos zie je telkens een artiest of een groep plaatsnemen in de taxi van Nadir om een mini-performance te geven. Eentje die ik jullie zeker kan aanraden is die van Jayh ft Xerxes.

Titeltrack

De titeltrack van Rabat is het nummer De leven van rapper Sef (Yousef Gnaoui). Sef is bekend van de formatie Flinke Namen met wie hij in 2009 het album SUPERSTUNTWERK uitbracht.Verder leverde Sef gastbijdrages aan grote hits als Broodje Bakpoa (met The Opposites) en Stuk (met The Partysquad).

Boeken

Naast de film zullen er ook twee boeken uitkomen: Rabat: de roman. Dit boek is gebaseerd op het originele scenario en is geschreven door Habbekrats. (verkrijgbaar vanaf 9 juni)

Er zal ook een fotoboek verschijnen, getiteld: The Road to Rabat – A journey in pictures. Fotograaf Dennis Duijnhouwer kroop mee in de taxi onderweg naar Marokko, doorheen Europa en geeft je een kijkje in de productie en sfeer van deze bijzondere ervaring en biedt ook een persoonlijke blik in de vijf landen waar de film werd gedraaid.

Het boek voert je van Amsterdam naar Rabat en wordt onderweg aangevuld door persoonlijke verhalen van de ervaringen van acteurs en de filmmakers onderweg. (verkrijgbaar vanaf 9 juni)

Rabat draait vanaf 15 juni in de Belgische bioscopen.