Racisme weelt tierig in jungle van het internet

De racistische boodschappen tieren welig op het internet, ondanks de uitgebreide wetgeving rond de zogenoemde ‘cyberhate’. Het probleem is ook niet de wetgeving, vindt Ico Maly van Kif Kif, wel de sensibilisering en de moge- lijkheden voor burgers om klacht in te dienen.
Door: Zaman - 23/09/2013 - 15:54
Racisme weelt tierig in jungle van het internet

De diensten die wel opsporings- en vervolgingsbevoegdheid hebben, schieten zelden spontaan in actie

 

ZAMAN VANDAAG 20-26 SEPTEMBER 2013
De racistische boodschappen tieren welig op het internet, ondanks de uitgebreide wetgeving rond de zogenoemde ‘cyberhate’. Het probleem is ook niet de wetgeving, vindt Ico Maly van Kif Kif, wel de sensibilisering en de mogelijkheden voor burgers om klacht in te dienen.

Het internet blijft voor te veel mensen een vrijplaats voor racistische of haatdragende uitspraken, ondanks de strenge wetgeving. Dat blijkt nog maar eens uit de Facebookpagina ‘Geen moslimuitzendingen op VRT’, waartegen de interculturele organisatie Kif Kif afgelopen week klacht indiende bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR). Volgens het CGKR, dat er inmiddels, via bemiddeling bij Facebook, voor zorgde dat de pagina verwijderd werd, is er inderdaad een grens overschreden. “Met opzet aanzetten tot geweld, haat of discriminatie, zoals de pagina deed, is verboden op alle vlakken in de samenleving, ook op het internet”, aldus Jozef De Wit- te, directeur van het CGKR.

Wildgroei

Toch is ‘Geen moslimuitzendingen op VRT’ maar één voorbeeld van zogenoemde cyberhate, die welig tiert op het internet. Volgens Ico Maly, coördinator bij Kif Kif liggen er twee problemen aan de basis van die wildgroei: een gebrek aan publiek bewustzijn dat racismewetten ook op het internet gelden, én aan laagdrempelige meldingstools om de wetten te laten gelden. De Witte, echter, wijst vooral politie en justitie met de vinger. “De diensten, die in tegenstelling tot het CGKR wel opsporings- en vervolgingsbevoegdheid hebben, schieten zelden spontaan in actie”, klinkt het. Dat toont, volgens De Witte, dat haatboodschappen niet ernstig genoeg worden genomen. Bovendien volgt de wetgeving de realiteit niet voldoende op, vindt hij. “Zo worden racistische persmisdrijven wel, maar die ingegeven door geloof of geaardheid niet gecorrectionaliseerd. Dat impliceert dus dat het erger zou zijn om aangevallen te worden als Turk of Marokkaan dan als moslim.”

 

PAGINA 03 (ook in bijlage):



 



Bijlage Grootte
zaman.png 233.26 KB