RAS EL HANOUT: "Jammer dat we verplicht zijn om dat hokje 'diversiteit' aan te kruisen'

Ras El Hanout, een vereniging van jonge Brusselse moslims, die via een proces van reflectie, analyse en creatie hun boodschap willen overbrengen rond de sociale positie van minderheden. Theater is hun medium.
RAS EL HANOUT: "Jammer dat we verplicht zijn om dat hok

Onze rol is om de bestaande mentaliteit over jonge Brusselse moslims te veranderen en mee het debat te kunnen voeren in plaats van onderwerp te zijn van het debat.

 

Om de maand zet De Pianofabriek met hun Fabriekslawaai een (nieuwe) vereniging of organisatie in de kijker. Deze keer is dat Ras El Hanout, een vereniging van jonge Brusselse moslims, die via een proces van reflectie, analyse en creatie hun boodschap willen overbrengen rond de sociale positie van minderheden en de uitdagingen en hindernissen hierbij. Theater is hun medium.

Ras El Hanout is een vereniging van mensen met gelijkgestemde ideeën. Espace Magh verleent deze jonge vrijwilligers onderdak. Hun eerste creatie in 2010, ‘Fruit Etrange(r)’, is gebaseerd op verschillende getuigenissen over racisme en discriminatie. Abdelhak: “We staan op scène om te zeggen wat niet kan, maar ook om te praten over wat we eraan kunnen doen. Humor maakt daarbij ook deel uit van onze voorstellingen.” ‘Fruit Etrange(r)’ speelde in verschillende Brusselse theaterhuizen en culturele centra, die ze zelf uitkiezen en waarvoor ze ook soms de zaal huren.

Voor de tweede creatie ‘381 Jours’, trok Ras El Hanout naar de Verenigde Staten om over de strijd van de Noord-Amerikanen tegen de discriminatie en de ongelijkheid te praten. Gelijkheid van kansen ligt hen nauw aan het hart. “Er wordt nog altijd gestreden voor gelijkheid op bepaalde vlakken. Ook vandaag is er nog discriminatie op vlak van werk, educatie,.. Soms zeggen mensen zelfs ‘we zullen moeten leven met de discriminatie’, maar het is noodzakelijk om te reageren, omdat het niet normaal is om te leven met discriminatie. Daarom doen we dit, omdat we burgers zijn die iets te zeggen hebben. »

Reeds een 30-tal keer speelde Ras El Hanout intussen ‘381 jours’, en de voorstelling loopt nog steeds. Salim: “Mensen herkennen wat er op scène gebeurt. Ze hebben moeten lachen, maar hebben ook nagedacht. Kunst laat toe om mensen iets bij te brengen, te ‘voeden’. Daarna is in een dialoog veel meer mogelijk.

De jonge dertigers doen alles zelf : teksten schrijven, promotie maken, zalen zoeken, tickets verkopen,.. “Dat is net het proces van empowerment, waarin we onze identiteit als moslim willen meenemen. Tezelfdertijd willen we onze identiteit ook meenemen in de ontmoeting met anderen en via ons werk in interactie treden. De ontmoeting is belangrijk, maar ook onze eigenheid.

Projectsubsidies krijgen ze meestal van ‘Gelijkheid van kansen en diversiteit van het Brussels Gewest’, meer dan projectsubsidies voor cultuur. Salim: “Dat is jammer, want projectoproepen komen vanuit een bepaald kader en dan zijn we verplicht om dat hokje ‘diversiteit’ aan te kruisen.

De voorbije jaren heeft Ras El Hanout ook een project met jongeren tussen 12-18 jaar begeleid. “Het is belangrijk dat jongeren ook positieve voorbeelden kennen en zelf ook met hun achtergrond iets kunnen betekenen op scène. We zijn fier dat ze er het festival ‘Mimouna’ mee hebben gewonnen in 2012.

Wij trekken een publiek aan dat niet geïnteresseerd was in theater, omdat ze zich er niet in herkennen. Het is belangrijk dat er Brusselse moslims zijn die theater maken. Onze rol is om de bestaande mentaliteit over jonge Brusselse moslims te veranderen en mee het debat te kunnen voeren in plaats van onderwerp te zijn van het debat.

Ras El Hanout zal samen met het collectief CHOC (Chomeurs occupés) en Mission Locale van Sint-Gillis, actietheater maken. “We willen een dialoog creëren en in interactie gaan met het publiek."

-----

Eind november zijn er twee voorstellingen voor publiek. In Fabriekslawaai vind je alle info, of op de website van Ras El Hanout

381 jours’: 26 novembre à 20h au Centre culturel à Uccle, www.381jours.be.
Au suivant’ : 29 + 30 novembre à 20h au Pianofabriek.

----

Over Fabriekslawaai: 

Fabriekslawaai, de gemeenschapskrant van de Pianofabriek, is een tweemaandelijks blad dat bericht over maatschappelijk relevante thema’s, actueel in Sint-Gillis. Artikels worden gepubliceerd in de oorspronkelijke taal van de schrijver/geïnterviewde. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan nieuws uit de onmiddellijke buurt van de Pianofabriek. Het nieuws is niet zozeer heet van de naald en sensationeel, wel menselijk en duidend. 

Abonneren op Fabriekslawaai is gratis
Bel 02 541 01 70 of via mail: info @ depianofabriek . be