Sinjoren gaan ‘t stad mee maken!

Alle bewoners en bezoekers van de stad Antwerpen kunnen vanaf vandaag al hun ervaringen, ideeën, noden en verzuchtingen met betrekking tot ‘t stad kwijt op het nieuwe internetplatform www.maakdestad.be.
Sinjoren gaan ‘t stad mee maken!

We nodigen de Antwerpenaars uit samen met ons de uitdagingen te inventariseren en tevens om oplossingen te zoeken voor die uitdagingen waar we in deze stad voor staan

 

Alle bewoners en bezoekers van de stad Antwerpen kunnen vanaf vandaag al hun ervaringen, ideeën, noden en verzuchtingen met betrekking tot ‘t stad kwijt op het nieuwe internetplatform www.maakdestad.be.

Deze innovatieve co-creatie website biedt naast het formuleren van uitdagingen ook de mogelijkheid om oplossingen te definiëren en zelf de kans te grijpen om aan die oplossingen mee te werken.

Uitdagingen
Antwerpen staat de komende jaren voor grote uitdagingen. De stad groeit steeds verder. Zo moeten er de volgende jaren 20.000 woningen bijkomen in de stad. Er is sprake van mogelijke uitbreiding van de haven hetgeen toenemend zwaar verkeer met zich meebrengt. Veiligheid, integratie en werkgelegenheid vragen continue aandacht. Hoe gaan we daarmee om?
Elke burger, bezoeker, buurtgroep, actiecomité en organisatie heeft zo zijn ideeën over de toekomst van zijn district, stad, wijk of buurt. Maar hoe luiden die ideeën en wat vinden de Sinjoren nu echt belangrijk?

Maakdestad
Maakdestad.be is het nieuwste project van het participatieplatform Antwerpen aan ’t Woord. “We nodigen de Antwerpenaars uit samen met ons de uitdagingen te inventariseren en tevens om oplossingen te zoeken voor die uitdagingen waar we in deze stad voor staan”, zegt Jan Vincke (foto) van Antwerpen aan ’t Woord. Om daar zicht in te krijgen, heeft VZW Antwerpen aan ’t woord samen met het innovatiebureau European Consultants het initiatief genomen om een co-creatieplatform ontwikkelen.

Samen de agenda maken
Iedereen kan vanaf vandaag uitdagingen indienen om de stad of de wijk properder, veiliger of verkeersvriendelijker te maken. Of naar oplossingen zoeken samen met andere Antwerpenaars voor het tekort aan scholen of parkeerplaatsen. Antwerpen aan’t woord daagt elke Antwerpenaar uit om samen de agenda van de stad te maken voor de komende 6 jaar.

Het startschot van Maakdestad zijn enkele info-avonden. Daarbij komt de top van de stedelijke administratie, zoals stadsbouwmeester Kristiaan Borret, toelichting geven over de algemene, stedelijke uitdagingen. “Na deze infosessies worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd met de Antwerpenaars”, zegt Koen Kuylen, lid van de kerngroep. “Daar zoeken we naar mogelijke oplossingen voor de uitdagingen.

Dat kan tijdens vergaderingen, maar ook met een wandeling door een Antwerpse wijk. Dit alles moet uitmonden in een stadsgesprek op 22 september waarop alle voorstellen worden gebundeld.”

Co-creatie
“Het unieke aan het platform is het open karakter”, aldus mede-initiatiefnemer Olof-Jan Smits (foto) van innovatieadviesbureau European Consultants. “De mening van de burger, klant en consument speelt een steeds grotere rol in maatschappelijke ontwikkelingen. Zonder hen zouden er geen discussies zijn over fijnstof, zoals in het geval van de Oosterweelverbinding. Het vormgeven van een stad als Antwerpen is niet alleen het primaat van de politiek. Er kan en moet veel meer naar de burger worden geluisterd: Wat wil de burger op wijkniveau veranderen? Wat moet prioriteit hebben? Wat kan wachten? En daar gaan we met dit co-creatie platform nu aan werken. Samen de stad maken. En ongetwijfeld gaat de politiek zich in dit maatschappelijke debat mengen.”

Hoe werkt het?
Eigenlijk heel eenvoudig. Voor het melden van een idee, probleem, vraagstuk of uitdaging surft de burger naar www.maakdestad.be en formuleert in 180 karakters de uitdaging. Daarnaast wordt men gevraagd de wijk en een thema te selecteren waaronder de uitdaging valt, bijvoorbeeld onderwijs, zorg, samenleving, veiligheid, stadvernieuwing of verkeer in 2060. Na het registreren van een aantal persoonlijke gegevens, kan de uitdaging worden verstuurd.

Vervolgens kunnen andere burgers daarop reageren en mogelijk zelfs oplossingen formuleren. Een waarderingssysteem vervolmaakt het geheel. Hiermee wordt het belang van een uitdaging of een oplossing door de burger bepaald.
Op 22 september, slechts enkele weken voor de gemeenteraadsverkizezingen, wordt de stadsagenda, geheel geformuleerd door de burgers van Antwerpen, gepresenteerd.

Voor meer informatie:
Antwerpen aan ‘t woord
Jan Vincke
T: +32 (0)486 690104
E: [email protected]

European Consultants
Olof-Jan Smits
T: +32 (0)485 382 025
E: [email protected]

Beeldmateriaal is te downloaden via:
http://www.maakdestad.be/info.php