Spaans sociaal verzet in Brussel

In Spanje is het sociaal verzet losgebarsten. Zonder dat op de ordewoorden van een partij of een vakbond werd gewacht, maar spontaan en met veel zin voor zelforganisatie.
Spaans sociaal verzet in Brussel

Tegen een regering die de banken heeft gered met het geld van onze sociale zekerheid, tegen een patronaat dat zich elke dag arroganter opstelt tegenover de werkende bevolking.

 

In Spanje is het sociaal verzet losgebarsten. Zonder dat op de ordewoorden van een partij of een vakbond werd gewacht, maar spontaan en met veel zin voor zelforganisatie.

Sinds 15 mei worden meer dan 50 pleinen in Spanje bezet door een immense volksbeweging. Een beweging van mensen die zich omschrijven als “verontwaardigden”, “illegalen”, een beweging die de sociale crisis, het gebrek aan echte democratie, de toenemende bestaansonzekerheid van mensen die worden overgeleverd aan de markten door hun eigen vertegenwoordigers aanklaagt.

Beste ondertekenaars van de Oproep tot sociaal verzet, In Spanje is het sociaal verzet losgebarsten. Zonder dat op de ordewoorden van een partij of een vakbond werd gewacht, maar spontaan en met veel zin voor zelforganisatie. Sinds 15 mei worden meer dan 50 pleinen in Spanje bezet door een immense volksbeweging.

Een beweging van mensen die zich omschrijven als “verontwaardigden”, “illegalen”, een beweging die de sociale crisis, het gebrek aan echte democratie, de toenemende bestaansonzekerheid van mensen die worden overgeleverd aan de markten door hun eigen vertegenwoordigers aanklaagt. Sinds 17 mei wordt de Puerta del Sol in Madrid ononderbroken bezet door duizenden betogers. Meerdere keren per dag zijn er volksvergaderingen waar de eisen worden uitgewerkt, de voedselbevoorrading van de actievoerders wordt georganiseerd, de kinderopvang opgezet, enz. De beweging is een belangrijk voorbeeld van organisatie en politisering doorheen het samen actie voeren.  

In België zijn meer dan 700 « verontwaardigden » afgelopen vrijdag bijeengekomen in Brussel op initiatief van het platform « Democracia real ya » in België. Grotendeels spontaan tot stand gekomen, bestaat de Belgische tak van de beweging tot nu toe vooral uit Spaanse expats: Erasmus-studenten, werknemers van de Europese instellingen, jonge werklozen die recent hun land verlaten hebben in de hoop hier een job te vinden.

De bijeenkomst was erg dynamisch, en gaf een goed beeld van de revolte tegen het heersende politieke en sociale systeem die Spanje door elkaar schudt. Alle verhoudingen in acht genomen, zijn er heel wat gelijkenissen met de revoluties in de Arabische wereld : het belang van de sociale en politieke kwesties, het opeisen van waardigheid,… Na de bijeenkomst voor de Spaanse ambassade, trokken de actievoerders in betoging naar het Schumanplein voor een grote volksvergadering.

Alle deelnemers die dat wilden, konden het woord nemen, en hun eisen en acties voorstellen. Ook de dag er op en gisteren werd actie gevoerd. De Oproep tot sociaal verzet wil bijdragen tot een echt actieplan tegen de crisis en de bestaansonzekerheid. Net wat ook de Spaanse “verontwaardigden” willen doen, op zelfgeorganiseerde en extreem democratische manier, zonder gerecupereerd te worden door een of andere structuur.

We moeten deze beweging begroeten en ondersteunen, in de hoop dat de invloed van de Arabische revoluties die nu ook Spanje bereikt, eindelijk ook onze contreien bereikt. Ook hier is breed verzet tegen de toenemende bestaansonzekerheid van steeds meer werkenden en werklozen nodig. Tegen een regering die de banken heeft gered met het geld van onze sociale zekerheid, tegen een patronaat dat zich elke dag arroganter opstelt tegenover de werkende bevolking.

Het verzet in Spanje komt natuurlijk ook niet uit de lucht vallen. Het werd voorbereid, door armen, werkende mensen, gepensioneerden, burgers die bijeenkomst na bijeenkomst hun eisen en actieplannen op punt stelden. Laat ons ook ons sociaal verzet in handen nemen! Er circuleert heel wat informatie via de sociale netwerken en per sms.  Een site van de beweging in België kan je hier vinden: http://www.democraciarealya-bruselas.blogspot.com

 Namens de Oproep tot social verzet