Sport en ongelijkheid in Mechelen

Vrijdag 17 mei 2013 verscheen er een artikel in GVA over de heroriëntering van Basic-Fit in Mechelen. Vanaf 1 juni zijn in het fitnescentrum aan de Zwartzustersvest in Mechelen immers enkel vrouwen welkom. Daarmee wordt het de vierde vrouwelijke BASIC FIT-vestiging in Vlaanderen.
Sport en ongelijkheid in Mechelen
 

Vrijdag 17 mei 2013 verscheen er een artikel in GVA over de heroriëntering van Basic-Fit in Mechelen. Vanaf 1 juni zijn in het fitnesscentrum aan de Zwartzustersvest in Mechelen immers enkel vrouwen welkom. Dit wordt de vierde vrouwelijke BASIC FIT-vestiging in Vlaanderen.

De Mechelse Schepen van Diversiteit Marc Hendrickx uitte in het GVA-artikel zijn ongenoegen over het privé-initiatief dat indruist tegen de gelijkheidspolitiek van de politieke meerderheid in Mechelen. 'We willen vanuit de politiek deze en andere segregatie absoluut tegengaan en willen geen gescheiden werelden voor mannen en vrouwen. We botsen hierbij op een fitnessketen die met dit initiatief lijnrecht tegen deze ambitie ingaat'. Ook Koen Anciaux, schepen van welzijn en OCMW voorzitter spreekt op twitter over een schande en georganiseerde ongelijkheid;

 

Bij Hamid Riffi (CD&V) kunnen we een heel andere reactie noteren. Hij verwijst op zijn facebookpagina naar het beleidsakkoord (een verwijzing waarbij een aanbod wordt uitgewerkt voor bepaalde doelgroepen) en het concept van ‘vraag en aanbod’ waarop de keten inspeelt.

Het bestuursakkoord stelt immers: ‘We willen zoveel mogelijk Mechelaars aan het sporten krijgen in de meest kwalitatieve omstandigheden, zowel naar infrastructuur, betaalbaarheid als naar begeleiding. En voor bepaalde doelgroepen zoals sociaal zwakkeren en personen met een beperking wordt er een speciaal aanbod uitgewerkt waar sporten centraal staat en waar de toeleiding naar de sportclubs blijft. Er wordt ook met het OCMW samengewerkt’. Verder verwijst Riffi naar andere organisaties en initiatieven die enkel voor vrouwen georganiseerd worden.

Er is duidelijk verdeeldheid in de meerderheid over het initiatief van Basic-Fit in Mechelen. Vooral de suggestie die Schepen Hendrickx van N-VA lanceert in het artikel, al zou deze commerciële beslissing ingegeven zijn door een bepaalde gemeenschap, stoort gemeenteraadslid Riffi.

De rechtse meerderheid in Mechelen is duidelijk tegen het initiatief. Perfect mogelijk, maar dat zal weinig veranderen aan de zaak. Zonder in de aanval te gaan (want CD&V zit in de meerderheid en levert de Schepen van Sport), geeft CD&V aan niet akkoord te gaan met de uitlatingen van de Mechelse N-VA al zou een “allochtone” sportplek in de maak zijn.

De manier waarop N-VA en Open VLD het spelen, doet denken aan de reglementswijziging van maart 2008 waarbij zwemshorts verboden werden in het publieke zwembad aan de Geerdeghemvaart. Toen werd onder het mom van een vernieuwing van de infrastructuur een reglementswijziging doorgevoerd en werden loszittende zwemshorts verboden om hygiënische redenen. Critici beweerden toen al dat dit slechts een drogreden was om probleemjongeren uit het zwembad te mijden. Zo vroeg de Jeugdraad in 2009 unaniem om de regel te laten schrappen wegens discriminerend.

Met de opening van de Nekkerpool in Mechelen (januari 2013) deed jong VLD in Mechelen een nieuw voorstel om de zwemshortregel uit het reglement te laten schrappen (zie artikel Radio Reflex). Net zoals in het stadszwembad mogen zwemmers in de Nekkerpool geen zwemshort dragen. Jong VLD stelde voor om op zoek te gaan naar alternatieven, daar sommige commerciële zwembaden shorts wel toestaan. Jong VLD stelt dat 'er een gelijke toegang tot de overheidsdiensten moet worden gewaarborgd. (…) een openbaar zwembad mag geen discriminerende toegangsvoorwaarde hanteren. Het verbod op zwemshorts is op zijn minst verdacht.'

Het lijkt alsof het stadsbestuur zondigt ten aanzien van de eigen principes. Daar waar het de commerciële sector verwijt discriminerend te zijn en ongelijkheid te organiseren, is het verbod om zwemshorts in het stedelijk zwembad door de eigen jong VLD-afdeling nog niet goed verteerd.

>>>

In 2008 publiceerde Kif Kif een artikel over indirecte discriminatie door een verbod op zwemshorts.

In 2011 reageerden we op een column in DS van Kristl Strubbe met een ludieke actie; de oprichting van BOEB: Baas Over Eigen Broek!