Stop Armoede NU voert actie voor DUIDELIJKE TAAL

Eén op vijf Vlamingen heeft moeilijkheden om teksten te lezen. Eén op vier Vlamingen haakt af als lezen iets meer moeite kost. Tel hierbij op dat veel teksten moeilijke woorden en ingewikkelde zinnen bevatten.
Stop Armoede NU voert actie voor DUIDELIJKE TAAL

“Deze actie is een visuele, ludieke actie die personeel en bezoekers van overheidsdiensten wil sensibiliseren rond de drempels in de dienstverlening. Iets waar we allemaal wel last van hebben.”

 

Eén op vijf Vlamingen heeft moeilijkheden om teksten te lezen. Eén op vier Vlamingen haakt af als lezen iets meer moeite kost. Tel hierbij op dat veel teksten moeilijke woorden en ingewikkelde zinnen bevatten. Brieven van organisaties, websites, folders … In onze huidige maatschappij hebben we steeds meer te maken met een grote hoeveelheid papier en informatie waar we op moeten reageren.

Naast de stijgende hoeveelheid post, heb je ook nog de ingewikkelde procedures en de toenemende druk op diensten gecombineerd met bezuinigingen. De inhoud van brieven is voor sommigen zo moeilijk, dat dit hen frustreert en brieven een last worden. Vaak raken zij hierdoor op den duur ook in de problemen. Na één brief volgt nog een brief, nog één, dan misschien een aanmaning en ook wat gesprekken aan het loket. En ook de bezoeken aan diensten worden vervelend als er geen of weinig tijd is voor een duidelijke uitleg of ondersteuning.

Dit is een traject wat vermeden kan worden door in eerste instantie schriftelijk duidelijker en meer op maat te communiceren. Daarom voert het platform ‘Stop Armoede NU’ de actie ‘duidelijke taal’ op dinsdag 13 december van 13.00 tot 15.00 uur, aan het Mechelseplein in Antwerpen.

De actie is een pleidooi:
 VOOR eenvoudige papieren en procedures
 VOOR respect voor de leefwereld en inspanningen van de cliënt
 VOOR een dienst waar iedereen terecht kan met papieren
 VOOR het automatisch geven van rechten

In de ochtend wordt gestart met drie flashmobs (Districtshuis Antwerpen, CM kantoor Nationalestraat, OCMW Antwerpen De Oever). Tijdens de actie aan het Mechelseplein wordt een goed gevuld programma voorzien met een flashmob, getuigenissen, een stoelendans, randanimatie en informatie over ‘een vereenvoudigde administratie’ waar ook JIJ je stem kan laten klinken! Want iederéén heeft baat bij een meer vereenvoudigde en voor iedereen toegankelijke administratie. Ook de Antwerpse Burgemeester Patrick Janssens steunt deze actie en zal tussen 13.30-14.00 uur een bezoek brengen aan de diverse acts op het Mechelseplein.

Griet Van Baarle van Stop Armoede NU partner ‘Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw’ licht de actie op het Mechelseplein toe: “Deze actie is een visuele, ludieke actie die personeel en bezoekers van overheidsdiensten wil sensibiliseren rond de drempels in de dienstverlening. Iets waar we allemaal wel last van hebben.”

I.s.m. Vormingplus en Recht-Op werkte Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw in het najaar 2011 een lokaal vormingstraject uit voor het ‘Omgaan met Papieren’. In de publicatie ‘Omgaan met Papieren’ op de site www.samenlevingsopbouw.be/antwerpenstad vind je meer informatie over het uitgewerkte vormingstraject. Als organisatie kan je leren hoe je maatschappelijk kwetsbaren kunt ondersteunen rond het lezen, sorteren en bijhouden van papieren, rekening houdend met de behoeften en kunnen van laaggeletterde cliënten.

Deelnemer Abdelkarim licht toe hoe hij nu omgaat met zijn thuisadministratie: “Vroeger stak ik alle papieren in één kast samen. Dat was moeilijk. Ik moest soms 30 minuten of langer zoeken naar een attest. Nu stop ik alles in kaftjes. Dat is makkelijker.” Maar dat het niet enkel gaat om de acties van de cliënt, licht Griet van Baarle toe: “Door iedereen werd aangegeven dat er een groot verschil is wanneer er iemand jou voldoende tijd geeft, de moeite doet om jou te begrijpen en dit met een glimlach doet dan iemand die botaf zegt dat je een tolk moet meebrengen.”

Ook de overheid ziet het belang van administratieve vereenvoudiging in en daarom richtte de DAV (Dienst Administratieve Vereenvoudiging) van de FOD Kanselarij het ‘Kafka-meldpunt’ op (www.kafka.be) om de administratieve complexiteit te verminderen. Problemen en suggesties van burgers, verenigingen en ondernemingen over administratieve rompslomp, die hier gesignaleerd worden, vormen vaak de aanzet voor het opstarten van nieuwe projecten. Ook initiatieven zoals die van Stop Armoede NU partner Wablieft! die tekstadvies op maat aan organisaties geeft, ondersteunen deze problematiek. Wablieft beloont elk jaar een organisatie die informatie toegankelijk maakt. Op 18/11/2011 ging de Wablieft-prijs voor duidelijke taal naar G-kracht van het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) van de K.U.Leuven (bron: www.wablieft.be).