Maandag 27 februari reikte het Minderhedenforum in samenwerking met journalistenbond VVJ en ‘t Arsenaal in Mechelen de Interculturele Media Awards (IMADs) uit. Grote winnaar was de Canvas-documentaire Triq Slama Mohamed van Loufti Belghmidi.
De IMADs zijn aan hun vierde editie toe. Het Minderhedenforum deelde drie prijzen uit, in de categorieën Informatie (Audiovisueel en Tekst) en Amusement. In die laatste won Belghmidi. De andere prijzen gingen respectievelijk naar de Koppen-reportage Kortfilmmakers van Guy De Troyer en het artikel Wat racisme met een kind doet van MO*-journaliste Samira Bendadi.
Nooit op tv
In zijn documentaire vertelt Belghmidi het verhaal van Mohamed Adeslam, een Marokkaanse gastarbeider van de eerste generatie. De maker koos voor dit onderwerp omdat dit dicht bij zijn leefwereld staat. Belghmidi: “Dit onderwerp is belangrijk en herkenbaar voor veel mensen. Toch was het nog nooit op tv vertoond. En het verhaal van Mohamed was zo boeiend, dat ik er iets mee moest doen.”
Belghmidi draaide Triq Slama Mohamed (Reis in vrede, Mohamed) in moeilijke omstandigheden. “Mohamed komt uit het noorden van Marokko. De situatie daar is sowieso al gespannen omwille van de drug- en migratieproblemen. Nu kwam daar de Arabische lente bovenop. Deze combinatie zorgde ervoor dat de Marokkaanse overheid erg zenuwachtig was. Maar uiteindelijk heb ik mijn documentaire kunnen draaien zoals ik het wou, al heeft het soms veel moeite gekost.
Uiteraard is de documentairemaker blij met zijn prijs. “Ik had het gehoopt, niet verwacht. Deze prijs promoot interculturele televisie. Zelf heb ik de documentaire niet echt vanuit dat oogpunt gemaakt, maar uiteraard vind ik het wel belangrijk. Ik wilde vooral een verhaal vertellen.” Canvas gaf Belghmidi uiteindelijk die kans. “Ze waren vragende partij naar een programma over migratie. Ik moest wel met een sterk voorstel komen.”
Kentering
Vlaams Minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) reikte de prijs uit aan Belghmidi. Zij hecht veel belang aan interculturele televisie: “Dat is een van de pijlers van mijn beleid. Vlaanderen bestaat uit veel meer dan blanke mannen tussen 30 en 40 jaar. Het is voor mij heel belangrijk dat wie en wat je op de televisie ziet, een afspiegeling is van de samenleving.”
“Tot nu toe wordt daar veel te weinig aandacht aan besteed”, zegt Lieten. “Mensen moeten zich geïntegreerd voelen als ze naar de televisie kijken. Nu bestaat er vaak een te grote afstand tussen de samenleving en wat je op het scherm ziet. Maar ik geloof dat er verandering op til is. Programma’s als The Voice van Vlaanderen en So You Think You Can Dance doen het onderscheid tussen autochtonen en allochtonen verdwijnen.”
Andere winnaars
Kortfilmmakers van Guy De Troyer won volgens de jury omdat de regisseur het verhaal van twee allochtone filmmakers vertelde, zonder te focussen op hun afkomst. De liefde voor film oversteeg hun origine. Het artikel Wat racisme met een kind doet van Samira Bendadi won omwille van het originele uitgangspunt en de degelijke onderzoeksjournalistiek.
© 2012 – StampMedia – Paul Eyben