Urban Art & Sports Festival: kunst en sport komen samen | interview met Samir Bakhat

Drie jaar geleden lanceerde Rhythm Naturals het Urban Sport and Art Festival in Antwerpen. Morgen staan ze voor het eerst in Gent. Kif Kif interviewde Samir Bakhat, de artistieke leider van het Urban Sport and Art Festival.

Drie jaar geleden lanceerde Rhythm Naturals het eerste Urban Sport and Art Festival (USAF). Morgen staan ze voor het eerst in Gent. Een interview met Samir Bakhat, artistiek leider van het USAF:


Urban Art & Sport Festival, what's in a name ?

Voor mij is het USAF een festival dat zich vooral richt op alles dat met urban te maken heeft. Maar wij gaan ook verder dan dat. Wij gebruiken ook sport, masterclasses, breakdance battles, dansvoorstellingen, muziekoptredens (MC’s, beatboxen…).


Het doel van dit festival is om kansen te creëren aan jonge dansers, dansscholen en dansverenigingen in de meest brede betekenis. Het festival is heel laagdrempelig, breed en gevarieerd. Er komen nationale én internationale dansgroepen, er zijn commerciële én artistieke shows. Voor ons is het ook belangrijk dat we zowel beginners als professionals samen op het podium zetten. Het zijn niet alleen de superprofessionelen die de kans krijgen. Nieuw, opkomend talent komt ook aan bod.
Het kan ook een goede manier zijn om beginners te motiveren. Als ze groepen zien die iets beter zijn, doen ze misschien nog harder hun best. Zo doe je aan talentontwikkeling en stimuleer je contact tussen de verschillende groepen. 

Wat versta je precies onder URBAN?

Urban is een nieuwe naam die circa vijf jaar geleden is ingevoerd. Het is de nieuwe benaming voor alles dat met hiphop te maken heeft: muziek, danscultuur, MC’s, beatboxers…. Eigenlijk heeft het een heel brede betekenis. Daarom zal iedereen er ook zijn eigen interpretatie aan geven.
Voor sommige is urban een commerciële naam, anderen vinden het juist goed. Voor mij betekent urban iets dat het geheel omvat, namelijk hiphop, stand-up, beatboxen, rap, MC’s, noem maar op.

Ik vind het belangrijk dat er verschillende stijlen worden gemengd. In mijn voorstellingen (cfr. Handwerpen) meng ik zowel met stand-up comedy en poëzie als met hedendaagse dans en breakdance. Het is ook belangrijk dat er rond een thema wordt gewerkt, zodat je verschillende karakters naar voren kunt brengen. In het USAF kun je een gewone basisshow organiseren, zonder doel of thema - allemaal goed. Maar het mag ook een voorstelling zijn met een bepaald thema of doel, zoals maatschappelijke thema’s die een verandering teweeg kunnen brengen.  


Hoe kwam het idee om een festival als het USAF te organiseren?

Ik miste een evenement dat het artistieke naar voren bracht. Je had breakdance-battles, stand-up battles of hiphop-avonden met MC’s. Allemaal wel, maar ik wilde iets organiseren dat vernieuwend was, artistiek onderbouwd, en waarmee ik die verschillende elementen in de urban-tak kon samenbrengen. 

In 2005 hebben we met een aantal mensen met dezelfde doelstellingen en ideeën een vzw opgericht. Rhythm Naturals organiseert workshops, evenementen, dans en- theatervoorstellingen en biedt kunsteducatie aan voor jongeren, amateurs en professionals. Sinds 2010 organiseert Rhythm Naturals dus ook het Urban Sport & Arts Festival. Tot nu toe gebeurde dat altijd in Antwerpse ccDeurne, maar na de derde editie kregen we de vraag vanuit deCENTRALE in Gent of we iets gelijkaardigs konden organiseren.
 

Wat verwacht je van die eerste editie in Gent?

Persoonlijk ken ik Gent niet zo goed, maar we hebben wel veel lokale dance companies opgezocht en gecontacteerd [JES+BoHo atelier, Graffiti vzw, Chase, HipHopstraatgebeuren, Kapow!, red]. Er zijn zowel groepen uit Antwerpen, als Mechelen, Limburg en Nederland. Het is natuurlijk altijd een raadsel hoeveel mensen zullen komen, maar ik heb er wel een goed gevoel bij. Als dit een succes wordt, houden we om het jaar een editie in Antwerpen en Gent.

 

 

 

 

 

 

Meer info of tickets voor het USAF:

USAF | Urban Art & Sports Festival of www.decentrale.be