Vandaag om 17h >>> Sit-in bij het standbeeld van Pater De Deken in Wilrijk #DecolonizeBelgium

Het standbeeld van Pater De Deken wordt opnieuw in Wilrijk geplaatst. De Deken plaatst zijn knie op de rug van een biddende Congolees. Een kaakslag voor de superdiversiteit van de huidige samenleving waarbij geen rekening gehouden wordt met bevolkingsgroepen met een koloniaal verleden.
Vandaag om 17h  >>> Sit-in bij het standbeeld van Pater

Een kaakslag voor de superdiversiteit van de huidige samenleving waarbij geen rekening gehouden wordt met de bevolkingsgroepen in België die onder het juk van koloniserende landen hebben geleefd.

 

Het standbeeld van Pater De Deken wordt opnieuw in Wilrijk geplaatst.

Constant Pierre-Joseph De Deken plaatst zijn knie op de rug van een biddende Congolees.

Constant De Deken was naast ontdekkingsreiziger en antropoloog ook als missionaris werkzaam in Congo. Hij sterft er op drieënveertigjarige leeftijd. Acht jaar later krijgt hij een standbeeld. We spreken begin 20ste eeuw. 110 jaar later wordt het beeld, na een tijdje in de marge, opnieuw centraal in De Bist geplaatst. Een kaakslag voor de superdiversiteit van de huidige samenleving waarbij geen rekening gehouden wordt met de bevolkingsgroepen in België die onder het juk van koloniserende landen hebben geleefd. Documentatiecentrum De Kaeck schrijft dat het een kwestie van perceptie is. Dat de bevolking in Wilrijk rond 1900 volledig katholiek was en dat je niet buiten de Kerk om kon als je wilde studeren of werk vinden. Om de wereld rond te reizen kon je niet anders dan missionaris worden. Dat is de context waarin we Constant De Deken moeten zien en de verheerlijking van het kolonialisme moeten we er maar bijnemen. Hij is een wereldwijd erkende Wilrijkenaar die grensverleggend antropologisch werk heeft verricht. De context die ze ons voorleggen is echter verouderd. Ik zeg niet dat Pater De Deken een slecht mens was, maar we kunnen niet met oogkleppen rondlopen en onze buren negeren die een andere historische achtergrond hebben door een standbeeld te plaatsen dat verwijst naar een periode waar ze als minderwaardigen werden behandeld.

Een achtergrond waar belgië in dit geval ook heeft opgetreden als onderdrukker.

Ik stel geen beeldenstorm voor, maar laten we de straatnamen, standbeelden en andere kunst gelinkt met het kolonialisme een thuis geven in musea zodat volgende generaties de geschiedenis in de gepaste context kunnen ervaren en er niet mee geconfronteerd worden in het straatbeeld waar het een prominente plaats krijgt en vaak als respectloos kan worden ervaren.
 

 

De sit-in is een initiatief van #DecolonizeBelgium en zal vandaag plaatsvinden op de Bist in Wilrijk.