“Vanuit de schaduw” in de spotlights

Enkele dagen geleden sleepten de twee jonge cineasten met hun aangrijpende documentaire 'Vanuit de schaduw' de 1e prijs Frans Buyens voor sociaal-politieke documentaires in de wacht.
“Vanuit de schaduw” in de spotlights

De documentairemakers nemen je mee naar de cité’s van Genk waar je werkelijk in een smeltkroes van culturen en religies terecht komt

 

Sofie Hanegreefs en Jelle Janssens ontvangen prijs voor documentaire “Vanuit de schaduw”

Enkele dagen geleden sleepten de twee jonge cineasten met hun aangrijpende documentaire “Vanuit de schaduw” de 1e prijs Frans Buyens voor sociaal-politieke documentaires in de wacht. Dit duo maakte eerder ook al de documentaire “The happy few” die een zicht geeft over hoe de jongeren in Borgerhout denken over werk (werkonzekerheid) en de huidige crisis.

Mediadoc

Sofie Hanegreefs en Jelle Janssens ontvingen de prijs van de VZW Mediadoc. VZW Mediadoc werd in 1990 opgericht. In de beginjaren hield het zich vooral bezig met het produceren van opdrachtreportages en onafhankelijke documentaires.

In 1996 wordt het documentaire netwerk DIVA opgericht. Mediadoc kreeg een meer ondersteunende rol in de documentairefilmsector, daarnaast zorgden ze ook voor de uitgave van verscheidene tijdschriften en boeken over Belgische film & televisie.

Sinds 2001 zijn ze vooral gericht op Mediawatch-werk via het e-zine DIOGENE(S) dat nu De Groene Belg heet.

 

Mediadocs documentaireprijzen

Waarom deze prijzen?

De intentie van deze prijzen is om Belgische documentairemakers die fris en “out of the box” denken te ondersteunen en in de schijnwerpers te zetten. Ook willen ze aan de hand van deze prijzen een ‘catalogus’ opbouwen van uitzonderlijke, authentieke documentaires.

Deze prijzen werden vernoemd naar de 4 mensen die met hart en ziel hun bijdrage hebben geleverd om Mediadoc op te bouwen, te innoveren en uit te breiden.

In totaal werden er 4 prijzen uitgereikt:

1ste prijs Frans Buyens voor sociaal-politieke documentaires:
“Vanuit de schaduw” (2009)

1ste prijs Maurice De Wilde voor onderzoeksjournalistieke documentaires:
“Klimaatchaos in het zuiden” (2010)

1ste prijs Ludo Dierickx voor sociaalecologische documentaires:
“En vie”(2000)

1ste prijs Luc Gubbels voor studentendocumentaires
“Chuchotement des feuilles”(2004)

Vanuit de schaduw

“Vanuit de schaduw” is een productie van Een Andere Wereld films in samenwerking met Wereldmediatheek.

De documentairemakers nemen je mee naar de cité’s van Genk waar je werkelijk in een smeltkroes van culturen en religies terecht komt. Van Moslims tot Orthodoxen, van Christenen tot Protestanten m.a.w. noem een religie en je vindt ze in Genk.

De documentaire spitst zich toe op 4 personen en weerspiegelt hun mening over hoe het vroeger in Genk was en hoe het er nu aan toegaat.

Het eerste deel van de documentaire gaat vooral over het werk in de mijnen en hoe de mijnwerkers leefden. In de mijnen was er geen plek voor discriminatie, geen plek voor racisme, iedereen was gelijk, zoals een van de mijnwerkers het zelf zegt: “In de mijn was iedereen zwart”.

Yannick (84 jaar) is afkomstig uit Oekraïne en was een van de eerste migranten die naar België kwam om in de mijnen te werken.

Toen hij in België aankwam had hij het niet makkelijk en kreeg hij bijnamen zoals ‘Hitlerjung’. Desondanks bleef hij volhouden en na vele jaren van zwoegen en zweten geniet hij nu van zijn welverdiende pensioen en woont hij nog steeds in diezelfde oude mijncité waar hij als jonge knaap aankwam.

Roger, die Sloveense roots heeft, heeft als enige van zijn familie nooit in de mijn gewerkt maar zijn fascinatie voor de solidariteit die leefde onder de mijnwerkers heeft hem gedreven om het mijnwerkersideaal in de spotlight te plaatsen. In Lourdes probeert hij met zijn Genker Mijnwerkerskoor deze boodschap waar te maken.

Hoessein zat op de mijnschool toen de mijnen sloten, zijn toekomst zag er niet al te helder uit. Hij zag veel van zijn vrienden en leeftijdsgenoten wegkwijnen door de drugs en besliste voor zichzelf dat hij niet in hun voetsporen zou treden. Sindsdien werkt hij als jeugdwerker en tracht hij jongeren waarden zoals vertrouwen en respect bij te brengen.

Ten slotte neemt de documentaire ons mee naar de toekomst van Genk: de jongeren. Aysun Yavuz ofwel Ice, wat haar artiestennaam is, is van Turkse afkomst. Het is een jongedame die niet op haar mond gevallen is en die naar eigen zeggen op elk vlak wil presteren, zowel op school als met haar muziek. Ze rapt over allerlei maatschappelijke thema’s. Voor Ice is hiphop een uitlaatklep, een manier om haar gevoelens te uiten, haar boodschap aan de wereld.

Wanneer een andere jongere, Leandro, aan het woord komt zegt hij dit: “Genk zit vol wilde dieren. Het is ieder voor zich”. Dit toont aan dat er nog veel werk aan de winkel is in de cité’s van Genk. Veel van Leandro zijn vrienden verkopen drugs en doen werkelijk alles om met een mooie auto te kunnen rondrijden in het centrum van Genk.

Wat me het meest bijblijft van deze documentaire was toen één van de mijnwerkers zei: “tegenwoordig denken mensen dat ze elkaar niet meer nodig hebben”. Ik kwam tot de conclusie dat deze man gelijk had, in deze tijd van Facebook, Twitter en boodschappen doen via het internet verliezen we elkaar uit het oog, maar wat nog veel erger is, we verliezen onze greep op de werkelijkheid.

Voor liefhebbers: op donderdag 16 juni kan u ”Vanuit de schaduw” en “The happy few” gaan bekijken in het Klappei in kader van Hotdoc special. Voor meer info: www.klappei.be.

De vertoning van “The happy few” in cultuurcafé De Roma is verplaatst van 28 naar 25 mei (www.deroma.be)