Veel steun voor anti hoofddoekenverbod-actie in Gent

Zowel de Vlaamse socialisten als de Groenen roepen op om nationaal 'het hoofddoekenverbod' af te schaffen. Een brede coalitie van middenveldorganisaties grijpt deze kansen aan om via een burgerinitiatief het hoofddoekenverbod terug te behandelen op de Gentse gemeenteraad.
Veel steun voor anti hoofddoekenverbod-actie in Gent

Daarom eisen we dat de stad Gent diversiteit openlijk omarmt en dus het hoofddoekenverbod weggooit

 

Gent 28 maart 2013-Zowel de Vlaamse socialisten als de Groenen roepen op om nationaal 'het hoofddoekenverbod' af te schaffen. Dit past in de vernieuwde dynamiek in Gent. Het progressief bestuursakkoord en 'de Gentse Lente', waarbij politiek en middenveld de handen in elkaar slaan om tot inclusief burgerschap te komen, geven de trend aan om meer werk te maken van diversiteit in de stad. Een brede coalitie van middenveldorganisaties grijpt deze kansen aan om via een burgerinitiatief het hoofddoekenverbod terug te behandelen op de Gentse gemeenteraad.

Na het begraven van de woorden ‘allochtoon’ en 'autochtoon' moeten er acties volgen. Daarom nodigde coalitiepartner Minderhedenforum iedereen uit om deel te nemen aan een burgerinitiatief om ook het hoofddoekenverbod te schrappen.

‘Het initiatief is hard op weg om in de Gentse gemeenteraad te worden behandeld. Binnen de twee dagen verzamelden we een tiental organisaties die mee op de bres springen tegen 'het hoofddoekenverbod’, zegt Naima Charkaoui directeur van het Minderhedenforum.

‘Als 3500 mensen het initiatief ondertekenen, moet de gemeenteraad het voorstel om het verbod af te schaffen in behandeling nemen. We verwachten tegen eind april voldoende stemmen binnen te halen’, aldus het Minderhedenforum. ‘Het middenveld voert al jaren een strijd voor meer zichtbare diversiteit op de werkvloer van de stad Gent, met dit burgerinitiatief zijn we dicht bij een doorbraak.’

Gent schrapte onlangs definitief de woorden 'allochtoon' en 'autochtoon' en pleitte hiermee voor inclusief burgerschap. ‘Je kan als stad onmogelijk een verhaal over gelijke politieke rechten en plichten vertellen en zelf geen concrete stappen nemen. Dat staat haaks op "De Gentse Lente", de Gentse invulling van de Dag Tegen Racisme die we van onderuit hebben opgezet en op de geest van het bestuursakkoord. Daarom eisen we dat de stad Gent diversiteit openlijk omarmt en dus het hoofddoekenverbod weggooit’, zeggen Mehdi Marechal en Jamila Amadou, mede-initiatiefnemers van de Gentse Lente. Het is een logische stap vooruit.

'Als 3500 mensen het burgerinitiatief steunen, zal de Gentse gemeenteraad zich hierover uitspreken', zegt Marechal. ‘De stemming zal elke partij verplichten kleur te bekennen. Partijen kunnen immers de signalen van hun eigen voorzitters en de oproep van het middenveld niet negeren.’ De initiatiefnemers vinden diversiteit in de stad een praktijk. De lokale overheid moet mee het goede voorbeeld geven. Er is veel steun voor deze anti hoofddoekenverbod-actie in Gent.

Het burgerinitiatief wordt alvast gesteund door: Samenlevingsopbouw Gent, VrouwenOverlegKomitee (VOK), KifKif, Minderhedenforum, het Gentse interculturele middenveld, BOEH! en DEMOS en door enkele initiatiefnemers van de Gentse Lente (Jamila Amadou en Pascal Debruyne)

Meer informatie

Bram Sebrechts, persverantwoordelijke Minderhedenforum: 0498 27 31 91

Mehdi Marechal, Gentse Lente: 0474 64 98 84