Dit is alles behalve waar. Net zoals elke grote stad verwelkomt Kiev een groot aantal mensen uit het buitenland. Mijn moeder, die ook Marokkaanse is, kent studenten die uit Marokko vertrokken zijn naar de buurlanden van Rusland en Rusland zelf, omdat de studieprijzen na de val van de Sovjet-Unie fors daalden. Het was dus goedkoop om in die landen te gaan studeren.
Mijn vader, die zelf Indische roots heeft, kent ook heel veel Indische studenten in Kiev. Daarom kregen wij ook als één van de eersten te horen dat er buitenlanders niet mochten vertrekken omwille van het racisme aan de grenzen van Oekraïne en in de treinstations zelf. Getuigenissen van die studenten doen al de ronde op sociale media en het is geen onbekend feit meer dat mensen met een donkere huidskleur niet mogen vertrekken.
Wat Robin Ramaekers net heeft gedaan is een vooroordeel versterken door een leugen te verspreiden die een gigantische, negatieve en schadelijke impact heeft op de buitenlandse gemeenschap in België
En toch was dit voor Robin Ramaekers blijkbaar niet gekend. Hij was zelfs geschrokken om zo veel Marokkanen en Congolezen te zien in Kiev. Hij claimde ook dat er helemaal geen grote Marokkaanse gemeenschap is in Kiev. Dit was een leugen die kon vermeden worden door een heel simpele google-search. Had hij wat meer achtergrondinformatie opgezocht, zou hij te weten zijn gekomen dat Marokkaanse studenten de tweede grootste ‘niet-Oekraïense’ studentengroep vormen in Kiev.
Vluchtelingen en andere mensen die qua uiterlijk er niet uitzien als de ‘stereotiepe Europeaan’, worden heel vaak bestempeld als gelukszoekers of economische vluchtelingen. We worden ook vaak geassocieerd met mensensmokkelaars. Het is al moeilijk genoeg voor ons om te bewijzen dat dat beeld volledig verkeerd is omdat vooroordelen moeilijk weg te krijgen zijn bij mensen.
Wat Robin Ramaekers net heeft gedaan is een vooroordeel versterken door een leugen te verspreiden die een gigantische, negatieve en schadelijke impact heeft op de buitenlandse gemeenschap in België. Ook het feit dat hij zijn leugen niet heeft rechtgetrokken bewijst dat dit met opzet is gedaan. Het is belangrijk om objectieve en juiste informatie te delen en vooral een fout recht te trekken. Maar dat heeft hij niet gedaan. Dit is trouwens niet de eerste keer dat Ramaekers leugens verspreidt. Zo was er ook een incident in Haïti van een schietpartij die hij in scène had gezet door het geluid van geweerschoten onder een video te monteren.
Hierbij eis ik dan ook het ontslag van Robin Ramaekers.
Bekijk hieronder een fragment uit de reportage van Ramaekers:
Over de auteur:
Ayah (2002) is studente architectuur aan de KU Leuven in Brussel. Ze is opgegroeid in Brussel en heeft zelf Marokkaanse en Indische roots. Brussel ziet ze nog steeds als haar thuis omwille van het leven en de diversiteit. Ze komt heel graag op voor mensen wiens stem niet wordt gehoord en wil zo een positieve verandering brengen.