‘Weetewa… Ge zijt mijn stereotype niet’ doet videobloggen over gender en homohaat.

Sensoa en Mediaraven riepen eerder dit jaar jongeren via een wedstrijd op om te vloggen tegen stereotypen die de ronde doen over klassieke man/vrouw verhoudingen of holebi’s. Een vlog is een ‘video-blog’, een populaire manier bij jongeren om hun mening te geven via een filmpje op YouTube.
‘Weetewa… Ge zijt  mijn stereotype niet’ doet vid
 

PERSBERICHT: Eerste Vlaamse vlogwedstrijd reveleert jong talent met een mening

Sensoa en Mediaraven riepen eerder dit jaar jongeren via een wedstrijd op om te vloggen tegen stereotypen die de ronde doen over klassieke man/vrouw verhoudingen of holebi’s. Een vlog is een ‘video-blog’, een populaire manier bij jongeren om hun mening te geven via een filmpje op YouTube. Tom De Cock (MNM-presentator en jurylid) maakte op 30 augustus de winnaars bekend: Flippo Life (Anton Olbrechts) won met verve de hoofdprijs met zijn originele en zowel inhoudelijk als technisch sterke vlog. Margot Vandersmissen ontving de prijs voor sterkste inhoud en en Wies (Dickens) voor beste techniek. ShiSha (Yosri Ben Halima en co) was de beste in de buiten-categorie en won daarin de hoofdprijs. OP12 zendt in het najaar de vlogs van de 3 eerste winnaars uit op televisie en Sensoa verwerkt de filmpjes in een gratis lespakket. Dat laat begeleiders van jongeren toe om op basis van de vlogs een gesprek met jongeren aan te gaan over stereotypen en homohaat. Alle filmpjes zijn te bekijken op https://www.youtube.com/user/weetewa

Binnenkort vlogs op school

De school kan een enorme rol spelen in het bestrijden van homofobie. Maar het onderwerp bespreekbaar maken is niet eenvoudig. Daarom ontwikkelt Sensoa een gratis lespakket voor begeleiders van jongeren om op basis van de vlogs een gesprek aan te gaan over stereotypen en homohaat met jongeren. Homohaat is vaak een gevolg van een rigide visie op wat ‘mannelijkheid en vrouwelijkheid’ is en hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen. ‘Ik wil niets liever dan dat mijn vlog straks te zien is in de klas en de jeugdbeweging’ zegt winnaar Anton Olbrechts. De stem van jongeren kan dan ook veel meer betekenen dan om het even welke professionele campagne. De handleiding wordt gelanceerd tijdens de ‘Week van de Lentekriebels’: dat is de week rond Valentijn waarin Sensoa scholen en jeugdbewegingen een duwtje in de rug geeft om meer aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming (RSV).

Tom De Cock en Kevser Marasligil bepaalden mee wie de prijzen winnen

Een jury van jongeren en professionele televisie-en radiomensen wikte en woog de vlogs. Zowel sterk inhoudelijke vlogs, als technische hoogstandjes konden winnen. Originaliteit was zeker ook belangrijk. Het aantal views dat de vlogs op youtube haalde (elke vlogger probeert zoveel mogelijk fans te verzamelen) telde, maar is niet doorslaggevend.

De volledige jury bestond uit Tom De Cock (MNM radiopresentator), Kevser Marasligil (Carte Blanche TVmadam en vlogger), Prof. Alexis Dewaele (UGent, gespecialiseerd in gender en homofobie), Geoffrey De Mey (Belgian YouTube Community en Mediaraven), David Eeckhout (student sociologie/journalistiek en reporter), Idelies Philips (student seksuologie en reporter) en Niki Desmaele (jonge communicatiedeskundige).

De winnende vlog van Anton Olbrechts blonk uit op alle vlakken, zowel technisch als inhoudelijk. Hij is de favoriet van de jury. Tom De Cock: “Flippo Life steekt er voor mij absoluut bovenuit wat betreft stijl én inhoud: hij maakt niet alleen statements, maar stelt ook oplossingen voor.”

Winnende filmpjes uitgezonden op OP12

OP12 zendt in het najaar de vlogs van de eerste 3 winnaars uit op televisie. Deze drie winnaars krijgen daarbovenop ook nog een GoPro-camera cadeau én een geldprijs van 100 euro. Hoofdprijswinnaar Anton Olbrechts mag bovendien een filmpje opnemen met Vlaanderens populairste vlogger Zaka. Zijn vlogs halen regelmatig meer dan 20.000 views.

Lancering Vlogit.be

De prijsuitreiking was het ideale moment om vlogit.be te lanceren. Deze website is een initiatief van de jonge vlogger Quentin Debode (bekend van Smosblog) en wil net als dit project jonge vloggers op weg helpen, hen tips geven en hen bij elkaar brengen.

Deze wedstrijd is een initiatief van Sensoa en Mediaraven, met steun van de gewezen Vlaamse minister van Jeugd Pascal Smet, Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen, RoSa vzw en de VRT (OP12).