[Werktip 48] Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Ik werk als commercieel adviseur in een groot energiebedrijf. Ik sta in voor telefonische contacten met klanten en geef hen advies.
[Werktip 48] Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Het is een instrument dat je kan gebruiken om je persoonlijke en professionele ontwikkeling binnen je functie mogelijk te maken.

 

Beste,

Ik werk als commercieel adviseur in een groot energiebedrijf. Ik sta in voor telefonische contacten met klanten en geef hen advies. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor een team van 20 personen. Ik doe dit werk al 7 jaar, en ik ben er eigenlijk op uitgekeken. Hoewel ik hier al lang werk, heb ik nog nooit functioneringsgesprekken of evaluatiegesprekken gehad.

Ik heb dus ook nog geen feedback gekregen van mijn baas over mijn persoonlijk functioneren, het enige wat hij zegt is “dat ik een goede ben” en dat ik zeker in mijn huidige job moet blijven. Zelf tast ik nu in het duister. Ik heb geen perspectief op promotiekansen, en wil nochtans graag groeien in mijn job. Onlangs gaf iemand mij de suggestie om een POP te gebruiken. Wat is dat eigenlijk ?

 

Beste,

Een POP is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan. Het is een instrument dat je kan gebruiken om je persoonlijke en professionele ontwikkeling binnen je functie mogelijk te maken. Soms is het de werkgever die dit instrument gebruikt, vaak is het een opdracht die je krijgt op het einde van een coachingstraject. Wanneer je zicht hebt op je ontwikkelingsdoelen, je sterktes en te ontwikkelen competenties, weet wat je wil leren en bereiken, dan kan je gebruik maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Je geeft aan voor elk ontwikkelingsdoel welke actie je daarvoor gaat ondernemen, wat je gewenste resultaat is, welke ondersteuning je daarvoor nodig hebt, en binnen welke timing je dat gerealiseerd wilt zien. Zodra je POP ingevuld is, kan je het gebruiken om de voortgang van je eigen ontwikkeling binnen je werk op te volgen en bij te sturen wanneer nodig. Voor meer info en concrete voorbeelden neem een kijkje op www.leren.nl.