'Wij zijn begonnen als een marokkaanse federatie' - Interview met Ivy Goutsmit, coördinator FMDO

Enkele redactieleden van de NT2 Schoolkrant 'De Boterham' nemen deel aan de workshop Journalistiek van Kif Kif en FMDO die momenteel plaatsvindt in Oostende. Lees hier een interview uit 'De Boterham' (Jaargang 6 - nummer 1 - November 2013) met Ivy Goutsmit van FMDO.
'Wij zijn begonnen als een marokkaanse federatie' - Int
 

Enkele redactieleden van de NT2 Schoolkrant 'De Boterham' nemen deel aan de workshop Journalistiek van Kif Kif en FMDO die momenteel plaatsvindt in Oostende. Hieronder lees je een interview uit 'De Boterham' (Jaargang 6 - nummer 1 - November 2013) met Ivy Goutsmit van FMDO. De resultaten van deze workshop zullen in de loop van de komende weken op Kif Kif verschijnen. 

>>>

De Boterham: Wat betekent FMDO?

Ivy Goutsmit: FMDO betekent “federatie mondiale democratische organisaties”. Vroeger waren we een Marokkaanse federatie. Toen stond de ‘M’ voor Marokkaans. We wilden graag de naam houden, maar we wilden ook openstaan voor andere nationaliteiten en culturen.

Wanneer is FMDO ontstaan?

In 1995 zijn we begonnen als een Marokkaanse federatie. Toen werkten we voornamelijk in Brussel en ondersteunden we alleen Marokkaanse verenigingen.

Zes jaar geleden zijn we begonnen als een mondiale organisatie en nu werken we in heel Vlaanderen. We hebben ongeveer 150 verenigingen in heel Vlaanderen. In West-Vlaanderen hebben we 50 organisaties. In Oostende hebben we er 15. Iedereen is nu welkom bij ons. Slechts 25% van onze organisaties zijn Marokkaans en die zitten bijna allemaal in Brussel.

Wat is het doel van FMDO?

We ondersteunen allochtone verenigingen en proberen hen sterker te maken. Wij geven informatie over hoe ze opstarten, waar en hoe ze subsidies aanvragen, hoe ze vrijwilligers werven, hoe ze hun bestuur regelen… Ik help en ondersteun de verenigingen maar het is heel belangrijk dat we samen zaken aanpakken.

Waar is jullie hoofdkantoor?

Ons hoofdkantoor is in Brussel. Dat is een heel leuk gebouw met veel mogelijkheden. We hebben daar een leskeuken, een opnamestudio… Recent hebben wij een kantoor geopend in Oostende. Op zaterdag 26 oktober organiseerden we een ontbijt om ons nieuwe kantoor in te huldigen.

Wat is uw functie in het FMDO?

Ik doe de algemene coördinatie van FMDO. Ik ben ook verantwoordelijk voor Oostende. Ik volg de verenigingen in Oostende op en ik coach en coördineer ook mijn collega’s in de andere kantoren in Vlaanderen. Ik heb fantastische collega’s. Iedereen werkt heel hard, want veel activiteiten worden ’s avonds of in het weekend georganiseerd, dus naast onze vaste uren kloppen we heel wat overuren. We werken ook met heel wat vrijwilligers.

Uit welke landen komen de organisaties in Oostende?

Het verenigingsleven beweegt voortdurend. Er komen altijd nieuwe verenigingen bij en er verdwijnen ook vaak verenigingen. We hebben in Oostende 15 actieve organisaties met minstens 4 activiteiten per jaar. We hebben Afghaanse organisaties zoals “Mama Oostende”, Herat...

Een aantal Congolese verenigingen hebben ook projecten in Congo in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Dat kan, op voorwaarde dat ze ook activiteiten in België organiseren.

We hebben “Witte Rozen”. Dat is een organisatie van moslimvrouwen uit verschillende landen. Recent is er een Filippijnse vereniging opgestart. We hebben Jakoeboe die werkt met vluchtelingen. Zij organiseren ook computerlessen. Dat is een ander soort organisatie. Zij werken met heel veel vrijwilligers, zowel Belgen als niet-Belgen. We hebben ook het multicultureel koor ‘Matondo’.

Sommige van onze verenigingen hebben een heel divers publiek. Witte Rozen bereikt vrouwen uit allerlei landen. Andere verenigingen concentreren zich vooral op hun eigen gemeenschap en willen iets doen voor de mensen in hun land. De voorwaarde is wel dat iedereen – zowel Belgen als buitenlanders – welkom zijn op hun activiteiten

Wat is de motivatie van buitenlanders om een organisatie op te starten?

De belangrijkste motivatie is om mensen uit hun land samen te brengen, te motiveren, te informeren, te helpen… Ze willen iets betekenen voor hun gemeenschap.

Wat is het moeilijkst in uw job?

Het is moeilijk om goede, betaalbare zalen in Oostende te vinden. Het is ook moeilijk om Vlamingen te betrekken bij onze activiteiten. Iedereen is welkom en iedereen wordt uitgenodigd, maar er komen niet zoveel Vlamingen. Onlangs organiseerde de vereniging Shanti een Marokkaanse filmavond en daar waren er wel veel. Het hangt dus af van activiteit tot activiteit. Heel veel activiteiten zijn echt de moeite. Bijvoorbeeld de Nepalese avond is echt fantastisch. De mensen dragen traditionele kledij, het eten is super lekker, er zijn optredens, dans, muziek… Ik vind dat iedereen in Oostende dit feest eens moet meegemaakt hebben, maar er komen jammer genoeg niet veel Vlamingen. Is dit angst of onwetendheid? Misschien zijn de mensen bang om daar alleen naartoe te gaan, maar je kan altijd iemand meenemen. Ik ga ook meestal met mijn man of een vriendin.

Welke projecten lopen er momenteel?

We ondersteunen niet alleen onze verenigingen, maar we hebben ook eigen projecten. We hebben een gidsenproject: “Twee (t)huizen”. We hebben in Oostende 5 buitenlandse gidsen die groepen rondleiden in Oostende. Het zijn heel mooie, persoonlijke wandelingen.

Een ander project heet “Moeders zonder grenzen”. Mijn collega Tine brengt vrouwen uit verschillende landen samen om te spreken over opvoeding, school… Die vrouwen kunnen dan andere vrouwen van hun gemeenschap helpen met vragen rond CLB, studierichtingen, opvoeding…

We organiseren ook heel wat ontmoetingsactiviteiten om de verenigingen met elkaar in contact te brengen. We gaan samen bowlen, we hebben een nieuwjaarsfeest…

Door wie worden jullie betaald?

Wij worden voor een deel betaald door de Vlaamse overheid, maar we moeten ook zelf voortdurend op zoek naar extra middelen en subsidies bij onder andere de provincie en andere organisaties. Wij zijn gesubsidieerd voor 80 organisaties, maar wij hebben er intussen 150. We hebben dus veel meer middelen nodig.

Hoe richt men een organisatie op?

We hebben een onthaalmap met veel informatie. Iedereen kiest zelf welk soort organisatie ze oprichten. Het moet wel een socio-culturele vereniging zijn. Ze mag dus niet enkel politiek of religieus getint zijn. Je moet minstens met drie mensen zijn. De vereniging moet een naam hebben. Je moet ook een bankrekening hebben. We registeren de vereniging bij FMDO en op de integratiedienst van het stadhuis. We zetten ook alle doelstelling op papier. De vereniging moet geen VZW (vereniging zonder winstoogmerk) zijn. Een VZW is heel officieel, want je staat in het Staatsblad en je moet belastingen betalen. De meeste van onze verenigingen zijn feitelijke verenigingen. Je kan hetzelfde doen, maar er komt veel minder administratie bij kijken.

Waar ben jij trots op?

Ik ben trots op het feit dat we een mondiale organisatie zijn geworden. Ik vind het ook leuk dat we nu een kantoor in Oostende hebben. Er zijn de laatste jaren heel veel organisaties bijgekomen. We hebben ook een heel gemotiveerd team.

Bedankt, Ivy, voor dit interessante gesprek en nog veel succes met jullie activiteiten!