Lamine Bangoura

Lamine Bangoura werd op 7 mei 2018 gedood bij een politie-interventie tijdens zijn uithuiszetting. Twee jaar later, op 26 juni 2020, besliste de Raadkamer om de betrokken agenten niet te vervolgen. De nabestaanden van Lamine gingen in beroep tegen deze beslissing, maar ook dat werd afgewezen. De agenten lijken dus vrijuit te gaan. Intussen ligt het lichaam van Lamine al drie jaar verzegeld in een koelcel van een begrafenisondernemer in het Brusselse Molenbeek. Pas wanneer de familie 30.000 euro betaalt, mogen ze Lamine begraven.

Artikels

30/11/2021 - 12:57 Karin Schuitema

Op zondag 7 november werd in Brussel een protestbijeenkomst georganiseerd om het lichaam van Lamine Bangoura op te eisen voor een waardige begrafenis. Zelf kwam ik die middag wat te vroeg aan op het Patrice Lumumbaplein, waar de bijeenkomst zou plaatsvinden. Er was nog niemand te zien en dus wandelde ik een rondje in de zijstraten, waar op elke straathoek al een politiebus vol agenten stond en de spanning voelbaar was. Zoveel politie op de been. Op het Patrice Lumumbaplein is er uiteindelijk een kleine opkomst van mensen, koud, triest, verslagen.

21/04/2021 - 22:21 Karin Schuitema

Gisteravond laat las ik de eerste euforische berichten van bekenden en vrienden op sociale media: de agent die George Floyd vorig jaar verstikte met een knieklem is schuldig bevonden aan doodslag. Over acht weken wordt zijn vonnis uitgesproken - mogelijk tot veertig jaar gevangenisstraf. Ondertussen lijkt er in België een soort officieuze onschendbaarheid te gelden die de strafrechtelijke vervolging van de politieagenten verhindert.

03/02/2021 - 12:41 Karin Schuitema

Lamine Bangoura is een naam die velen inmiddels kennen. Niet vanwege zijn bekendheid als voetballer - hij speelde als prof voor verschillende Belgische clubs - maar omdat hij stierf in handen van de politie. Lamine Bangoura kwam op 7 mei 2018 om het leven bij een politie-interventie tijdens zijn uithuiszetting. Twee jaar later, op 26 juni 2020, besliste de Raadkamer om de betrokken agenten niet te vervolgen. De nabestaanden van Lamine gingen in beroep tegen deze beslissing.