Webinar: Interfederaal actieplan tegen racisme: wat staat er op het spel?

Tijdstip
locatie
Online via Zoom

Sprekers: Eline Kindt (Liga voor de Mensenrechten), Mathieu Charles (Kif Kif vzw), Nyamchama Okemwa (Hand in Hand tegen Racisme), Kathleen van den Daele (Minderhedenforum), Sarah El Massaoudi (Baas Over Eigen Hoofd - BOEH!), Mohamed El Majjoudi (Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad)

Moderatie: Nina Henkens (Kif Kif vzw)

Twintig jaar geleden maakte België de belofte om te werken aan een Interfederaal Actieplan tegen Racisme. Eind vorig jaar werd er eindelijk werk gemaakt van die belofte. Er werd een Interministeriële Conferentie samengesteld en een startnota goedgekeurd. Ook de middenveldorganisaties, die zich verenigd hebben in de Napar-coalitie, schoven mee aan tafel. Nu gaat de laatste fase in en binnenkort zullen dan ook de politieke knopen doorgehakt worden door beleidsmakers van de verschillende politieke niveaus.

Wat staat er op het spel? De inhoud van het plan kan een grote invloed hebben op de leefomstandigheden van vele Belgische inwoners met migratieachtergrond. Een einde aan het hoofddoekenverbod kan zorgen voor perspectief op werk en meer zelfbeschikking voor meisjes en vrouwen met een hoofddoek. Een daadkrachtige aanpak van politiegeweld zorgt voor meer veiligheid en een betere relatie met de politie. Proactieve en sanctionerende praktijktesten op de huurmarkt betekenen voor velen een betere woning, Oplossingen voor de vele mensen zonder papieren kunnen hen uit de uitzichtloosheid helpen. Een inclusief onderwijs kan zorgen voor scholen waar alle kinderen zich gezien en gewaardeerd voelen. Het zijn maar enkele van de voorstellen waarover de politiek zich zal moeten buigen.

In dit webinar gaan we met sprekers uit het antiracistische middenveld in gesprek over het actieplan. Op welke manier kan het zorgen voor echte verandering? Welke blinde vlekken zien we? En hoe kunnen middenveldorganisaties er voor zorgen dat ze voldoende inspraak krijgen bij de monitoring van dit plan? Na het panelgesprek is er plaats voor vragen.

Inschrijven kan via de volgende link:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScPsyOnQfXgT7u7uq3I7SfvOrEwAwv…

Je ontvangt dan een uurtje op voorhand van ons een mail met de Zoomlink.