Feestelijke opening antiracistische bibliotheek

Tijdstip

Inschrijven via: https://www.eventbrite.be/e/feestelijke-opening-antiracistische-bibliot…

Op zaterdag 30 oktober opent de eerste antiracistische bibliotheek van Antwerpen haar deuren.

Vanaf 16u00 ben je welkom in Toko139, en kun je het aanbod in onze bib bekijken en onder het genot van een hapje en drankje luisteren naar de voordrachten van jeugdboekenschrijfster Nicole Boumaâza en acteur, theatermaker Mostafa Benkerroum en schrijverscollectief Words of Colour.

Mostafa Benkerroum is naast acteur zowel voor film als voor theater, ook theatermaker. Als zoon van de eerste generatie gastarbeiders uit Marokko, steekt hij altijd iets van zijn achtergrond/ referentiekader in zijn werk, omdat het zijn twee essentiële en artistieke identiteiten met elkaar verbindt zijn Marokkaanse en zijn Belgische. Hij geeft ook workshops acteren, improviseren en verhalen schrijven aan vooral kwetsbare jongeren en jong volwassenen. Mostafa probeert ook deze jongeren tools aan te reiken om ook vanuit hun eigen hun achtergrond/referentiekader te creëren.

Nicole Boumaâza (1949) werd geboren als Nicole Ceulemans. In 1972 huwde zij de Marokkaanse Mohamed Boumaâza en nam zijn familienaam over. In 1978 publiceerde zij haar eerste boek 'Het Marokkaanse jongetje'. Ze was daarmee één van de eerste jeugdboekenschrijvers in Vlaanderen die aandacht besteedde aan de thema’s die speelden in het leven van jongeren met een migratieachtergrond. Intussen schreef ze meer dan twintig jeugdboeken. Daarnaast publiceerde ze verschillende kortverhalen in reeksen, kranten en tijdschriften. In de jaren tachtig en negentig werden haar boeken graag gelezen door jongeren met een migratieachtergrond, omdat er in de jeugdliteratuur geen ander aanbod was van jeugdboeken die nauw aansloten bij hun leefwereld. Inmiddels is zijn gestopt met schrijven, maar maakt graag tijd om onze bibliotheek te komen openen door enkele stukken voor te lezen uit haar werk.

Words of Colour is een relatief nieuw schrijverscollectief voor en door vrouwen van kleur. Achter het collectief staan vier founding mothers, Kelia Kaniki Masengo, Zarissa Windzak, Maguy Ndodi en Christelle Baseke Kaisala. Zij zijn verbonden en verenigd door de liefde voor het woord. Als schrijvers waren zij op zoek naar een omgeving waar zij hun stem op een authentieke en onverbloemde manier konden laten horen. Words of Colour wil daarom voor elke vrouwelijke schrijver van kleur-ongeacht ervaring of achtergrond-een ruimte creëren waar woorden helen, versterken, verbinden en inspireren.

Mostafa Benkerroum is acteur en verhalenverteller. Hij speelde onder andere in de films Kassablanka (2002) en De Hel van Tanger. Momenteel speelt hij bij het Noord Nederlands Toneel en het Toneelhuis.

Meedoen is gratis, welk even inschrijven op voorhand: https://www.eventbrite.be/e/feestelijke-opening-antiracistische-bibliot…
Wie weet wil je zelf ook wel een passage voorlezen uit jouw favoriete antiracistische boek… Laat het ons dan gerust weten! [email protected]