Salongesprek '(zelf)zorg en community building bij activisten'

Hoe zorg je voor de wereld, voor jezelf en voor elkaar?
Tijdstip
donderdag 16 februari 2023 - 19:00
Bezig zijn met activisme kan een uitputtend effect hebben, zowel op korte als lange termijn, zowel mentaal als fysiek. De rechtvaardigheid waar we als activisten voor vechten botst vaak op veel weerstand, zowel in onze persoonlijke levens als in het publieke debat. Daarnaast lijkt de strijd soms oneindig en uitzichtloos. Wanneer een doel uiteindelijk bereikt is, ligt de volgende uitdaging alweer op de loer. Handvatten hebben om voor jezelf te zorgen en voor je activistische bondgenoten, is dus cruciaal.

Wat zijn de oorzaken van deze uitputting, hoe ga je om met de impact ervan, en hoe kan je duurzaam blijven strijden zonder verbitterd en uitgeblust te raken? Hoe kan je in activisme blijven geloven en hoe kan je weerbaarheid en veerkracht opbouwen en/of onderhouden?  Hoe kunnen we elkaar als mede-activisten ondersteunen, zodat niet alle zorg van onszelf hoeft te komen?

De sprekers zijn:

  • Samira Azabar (sociologe, doctoreert rond de politieke participatie van moslims en lid van BOEH!), 
  • Nyanchama Okemwa (dekoloniaal deskundige, Pan-Africanist en coach bij Hand in Hand) en 
  • Ama Kissi (doctor in de psychologie en erkend klinisch psycholoog gespecialiseerd in de gezondheidspsychologie en leerpsychologie).

De moderatie gebeurt door Habiba Boumaâza (documentairemaker, schrijver en medewerker bij Kif Kif).

Op deze avond wordt ook de Kif Kif tool Helend Schrijven gelanceerd, het is een vormingsreeks die je in je organisatie kan aanbieden, en waarbij slachtoffers van racisme aan de hand van creatieve schrijfoefeningen in groep kunnen werken aan weerbaarheid en veerkracht.

Wanneer? Donderdag 16 februari 2022

Hoe laat? 19:00 uur tot 22:00 uur

Het salongesprek vindt plaats bij Toko139. Toegang is gratis, maar registratie is gewenst:

https://www.eventbrite.be/e/salongesprek-zelfzorg-en-community-building…