In het kader van het IEDCB2-onderzoeksproject is Unia gestart met een studie over het principe van zelfdefiniëring van origine bij de verzameling van gegevens over (on)gelijkheid en discriminatie (equality data). Het project wordt gefinancierd door de Dienst Gelijke Kansen van de FOD Justitie.
We nodigen u uit om deel te nemen aan een groepsgesprek waarbij u uw mening kan geven over zelfdefiniëring van origine bij de verzameling van equality data.
Wat is zelfdefiniëring van origine?
Zelfdefiniëring betekent dat informatie over persoonlijke kenmerken (zoals origine) wordt ingevuld door de persoon zelf, waarbij deze dus ook ervoor kan kiezen om dit niet te doen. Meer informatie over de studie van Unia vind je hier. Een vragenlijst kan bijvoorbeeld deze vraag bevatten: "Hoe zou jij je origine definiëren?"
Waarom is zelfdefiniëring zo belangrijk?
Kifkif vzw:
"Om racisme en discriminatie goed te bestrijden hebben we cijfers nodig. Bijvoorbeeld, hoeveel kans maken mensen met een Bulgaarse achtergrond om gediscrimineerd te worden bij het zoeken naar een woning, in vergelijking met witte mensen? Om etnisch profileren door de politie aan te tonen moeten we onderzoeken welke etnische achtergrond de personen hebben die een identiteitscontrole meemaken. Structureel racisme binnen justitie kunnen we onderzoeken door bijvoorbeeld straffen of schadevergoedingen uitgekeerd aan mensen met verschillende achtergronden te vergelijken.
Omdat het verzamelen van data over origine ook risico's inhoudt (het gebruiken van foute categorieën, foute identificatie, ...) kunnen we kiezen om de mensen waarover data verzameld wordt zelf hun origine te laten definiëren. Daarover wil Unia, het gelijkekansencentrum, in gesprek gaan met mensen die een risico lopen op discriminatie op basis van origine. Op die manier worden datamethodieken ontwikkeld in overleg met de gemeenschappen over wie het gaat."
Wat houdt deze focusgroep in?
Unia wil in gesprek gaan met mensen die gediscrimineerd worden op basis van hun origine. Tijdens dit groepsgesprek kunnen de verschillende meningen en bezorgdheden over het verzamelen van data over origine en het gebruik van zelfdefiniëring aan bod komen. De deelname is volledig vrijwillig. Het is mogelijk om zich op elk moment zonder reden uit het gesprek of onderzoek terug te trekken.
Waarom jij?
Tijdens de focusgroepen willen we personen raadplegen die deel uitmaken van een minderheid en die risico lopen op discriminatie op basis van hun origine. De discussie over het verzamelen van gegevens over origine en zelfdefiniëring is belangrijk, zodat correcte gegevens over ongelijkheid en discriminatie verzameld kunnen worden.
Bescherming van de privacy
Tijdens de focusgroepen worden gevoelige gegevens verzameld. Deze worden met de grootst mogelijke zorg verzameld, geanonimiseerd, geanalyseerd en opgeslagen, in overeenstemming met het wettelijk kader en de bescherming van de privacy.
Een info- en toestemmingsformulier zal aangeboden worden bij de start van de focusgroep. Ook zal de toestemming gevraagd worden voor een audio-opname. Alleen de leden van het onderzoeksteam van Unia zullen toegang hebben tot deze gegevens. Als een deelnemer contact opneemt met Unia om de verwijdering van zijn of haar gegevens te vragen, worden deze meteen verwijderd.
Meer informatie over de studie van Unia vind je hier >>
Contact
Als u vragen heeft over de studie of deze uitnodiging, aarzel dan niet om contact op te nemen met de onderzoekers via [email protected] of +32 2 212 30 37
Praktische aspecten
Wanneer? 27 juli 2023 - 19u tot 21u
Duur? Ongeveer 2 uur
Waar? TOKO, Statiestraat 139, Berchem, Antwerpen
Wat? Een discussie waarbij drank en broodjes worden voorzien
Compensatie: Vergoeding transport- en parkeerkosten (op basis van tickets) + cadeaubon van 25 euro