Hoe komen we tot een universeel antiracisme? Identiteit en wit privilege domineren de debatten over (toenemend) racisme vandaag. Hoewel ze de kracht van beide concepten erkent – en het historische belang ervan onderstreept – ziet Miriyam Aouragh ook hoe een specifieke lezing van identiteit en wit privilege daarentegen sociale bewegingen verdeelt en de antiracistische strijd verzwakt. Klasse en kleur komen dan tegenover elkaar te staan als tegengestelde identiteiten en de mogelijkheid tot onderlinge solidariteit wordt ondermijnd. Geïnspireerd door de zwarte radicale traditie van onder meer Angela Davis, pleit Aouragh in de plaats daarvan voor een universeel antiracisme, gestoeld op ‘radicale verwantschap’ en internationale solidariteit.
Professor Miriyam Aouragh is docent en onderzoeker in Groot-Brittannië, en 2023-2024 NIAS Urban Research fellow te Amsterdam. Miriyam groeide op in Amsterdam als tweede generatie Nederlands-Marokkaanse en heeft een achtergrond in culturele antropologie en niet-westerse sociologie (Vrije Universiteit Amsterdam, Goldsmiths College London en Birzeit University in Palestina). Ze bestudeert de rol van sociale media en online activisme in Palestina en de Arabische Revoluties. Vanuit deze expertise engageert Miriyam Aouragh zich in het publieke debat over antiracisme en spreekt zich uit over Big Tech-kapitalisme en de politiek in het Midden-Oosten. Ze is kritisch tegenover de coöptatie van antiracistische thema’s door het bedrijfsleven en institutionele diversiteitspolitiek, omdat dekolonisering een antikoloniale strijd en de structurele aanpak van ongelijkheid veronderstelt. Ze schreef onder meer de bijdragen “‘White privilege’ and shortcuts to anti-racism” (Race & Class, 2019) en “Towards a theory of radical kinship” (Race & Class, 2023).
Na een lezing gaat Aouragh in gesprek met Vlaamse experten.
Moussa Don Pandzou werd geboren in Brazzaville. Hij werkte op het kabinet van Brussels staatssecretaris Pascal Smet en was actief in de jeugdsector. Hij stond mee aan de wieg van WakaWaka Generation, een organisatie die zich richt op de Afrikaanse en Belgische jongerengemeenschap en die werkt rond vraagstukken omtrent identiteitsontwikkeling. De jongste jaren geeft Don vormingen, lezingen en procesbegeleiding voor organisaties over de thema’s racisme, discriminatie en de impact van het koloniaal verleden op ons samenleving en binnen de schoolcontext. In 2020 bracht Don samen met Lieven Miguel Kandolo, het boek ‘Yaya na Leki’ uit over dekolonisatie, racisme en identiteit.
Ikrame Kastit is Directeur Vorming en Ondersteuning bij Vlaams ABVV. Daarvoor was ze binnen verschillende middenveldorganisaties actief rond armoede, discriminatie en kinderen en jongeren. Samen met Naïma Charkaoui is ze auteur van het boek 'Racisme: stop de pijn.'
Dr. Olivia Umurerwa Rutazibwa is een Belgisch/Rwandese internationale relatiewetenschapper en voormalig journaliste. Ze is assistent-professor mensenrechten en politiek aan de afdeling Sociologie van de London School of Economics and Political Science (LSE) in het Verenigd Koninkrijk en Senior Research Fellow aan het Johannesburg Institute of Advanced Studies (JIAS) in Zuid-Afrika.
Deze lezing is een samenwerking tussen Kif Kif, Ghent Centre for Global Studies, Lerend Netwerk voor Dekolonisering Ugent en Avansa Regio Gent.
Praktische informatie:
Deze activiteit vindt plaats in Bibliotheek De Krook, zaal De Blauwe Vogel - verdieping -1. Na het sluitingsuur van de bib (19u) is de toegang enkel bereikbaar via de zij-ingang op de PLATTEBERG. Die bevindt zich één niveau lager dan de hoofdingang en bereik je via de trap links van de hoofdingang, via de lift er tegenover of via de Korianderstraat naast de Minard.
Inschrijven via https://www.eventbrite.com/e/klasse-versus-kleur-een-valse-tegenstellin…