Workshop 'Internethelden: samen weerbaar tegen online haat'

Tijdens deze workshop zullen we samenwerken aan strategieën en vaardigheden om online haat te herkennen, aan te pakken en te overwinnen.
Tijdstip

Wist je dat racistische online haatspraak de laatste vijf jaar verdrievoudigd is? Steeds vaker gebruiken anonieme internettrollen sociale media om onjuiste informatie en haatdragende berichten te verspreiden. Bovendien gebeurt deze haat niet spontaan, maar is ze vaak georkestreerd door politieke partijen en bewegingen. Deze haatreacties zijn vaak gericht op mensen zoals jij - mensen die zich actief inzetten voor een rechtvaardige samenleving.

Uit de ervaringen van wereldverbeteraars én ons eigen onderzoek blijkt dat online haat vooral mensen treft die sowieso al te maken krijgen met discriminatie. Denk daarbij aan mensen van kleur, vrouwen, queer en trans mensen en mensen met beperkingen. We weten dat dit soort aanvallen overweldigend kunnen zijn en ingrijpende persoonlijke en mentale gevolgen kunnen hebben. Het doel van de aanstichters is duidelijk: bepaalde groepen moeten het zwijgen opgelegd worden. Dat kunnen we niet laten gebeuren.

"Soms betrap ik mezelf erop dat ik terugga naar wat ik enkele jaren geleden heb gepost en alles probeer te verwijderen. Ik denk dan: als dit verkeerd geïnterpreteerd kan worden, moet ik het verwijderen of ik moet proberen af te zwakken wat ik wil zeggen. Je kunt je niet voorstellen hoe geestelijk uitputtend dit kan zijn en je wordt er paranoïde van.” - Anoniem

Tijdens deze workshop zullen we samenwerken aan strategieën en vaardigheden om online haat te herkennen, aan te pakken en te overwinnen. We zullen leren hoe we onszelf en anderen kunnen beschermen tegen schadelijke inhoud, hoe we constructief kunnen reageren en hoe we een positieve online omgeving kunnen creëren.

Datum: Donderdag 5 september 2024

Tijd: 19:00 - 21:00

Locatie: Toko139, Berchem (wandelafstand van station Berchem)

Vorminggevers: Zarissa Windzak en Igor Zivkovic

Aanmelden via: 

https://www.eventbrite.be/e/workshop-internethelden-samen-weerbaar-tegen-online-haat-tickets-951441285497

*De training wordt georganiseerd met steun van Dienst Gelijke Kansen (FOD Justitie). De vorming is onder meer gebaseerd op een train the trainer-workshop trainerscollectief Stroomversnellers, ons eigen onderzoek over online haatspraak bij vrouwen en non-binaire personen met een migratieachtergrond én de talloze ervaringen die met ons platform worden gedeeld.