Seksuele fantasieën en frustraties onder extreem rechts

In deze lezing zal Katrien Jacobs op zoek gaan naar het verband tussen nieuwe vormen van politiek extremisme en de seksuele fantasieën of frustraties waarmee ze gepaard gaan. Omdat nieuw-rechtse politieke groeperingen zoals de alt-right een openlijke afkeer hebben van het feminisme, alsook van de seksuele bevrijding en etnische diversiteit, wordt de vraag gesteld over wat voor seksuele 'radicalisering' deze bewegingen en hun online beeldentaal teweegbrengen in de individuele psyche en de maatschappij.
Tijdstip
locatie
DE Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen

De vraag is ook of de natte dromen van jonge witte hetero mannen bijdragen aan de verrechtsing en het conservatisme in de feministische en LGBTQIA bewegingen. Tot slot stelt ze de vraag of we als links-progressieven en feministische 'social justice warriors' nog een alternatief kunnen bieden.

De lezing behandelt o.a. het werk van Europese denkers zoals Ico Maly en Angela Nagle.  

Deze lezing (inclusief beeldmateriaal) zal ongeveer 45 minuten duren en wordt afgerond door een kort nawoord van Florian Cramer en een gesprek met het publiek. 

De lezing is volzet.

**

Bio's:
Katrien Jacobs is associate professor in Cultural Studies aan de Chinese Universiteit van Hong Kong en is geaffilieerd met het Centrum voor Visuele en Digitale Cultuur (Vidi) aan Universiteit Antwerpen waar ze onderzoek verricht naar rechts-nationalistische en progressieve sociale bewegingen en hun beeldentaal over gender/seksualiteit en pornografie. Je kan haar haar werk bekijken op www.katrienjacobs.com.

Florian Cramer is lector voor Hedendaagse Visuele Cultuur bij de Willem de Kooning Academie, Rotterdam, Nederland. Recente publicaties: YouTube-lezing Meme Wars: Internet Culture and the 'Alt-Right' (2016 & 17), Pattern Discrimination ism Clemens Apprich, Wendy Hui Kyong Chun en Hito Steyerl (U Minnesota Press, October 2018).