Het einde van de witte wereld: dekolonisatiedebat in De Roma

Ze voeren actie tegen standbeelden van witte mannen die zwarte handjes lieten afhakken. Ze ergeren zich dood aan de knecht van de Sint. Ze maken zich kwaad over onze geschiedenisboeken. Ze laten hashtags als #DecoloniseTheMuseum! circuleren op twitter. ‘Ze’, dat zijn studenten, academici en actievoerders die deel uitmaken van een wereldwijd groeiende beweging voor dekolonisatie. Dekolonisatie? Anno vandaag? Jazeker.
Tijdstip
dinsdag 11 september 2018 - 20:00
locatie
De Roma, Turnhoutsebaan 286, Borgerhout

De tijd van Belgisch Kongo of Nederlands Indië is dan wel voorbij, de denkkaders die de kolonisering mogelijk, aanvaardbaar en onzichtbaar maakten, leven gewoon verder.

Het onderzoek van onze centrale gast Dr. Olivia U. Rutazibwa richt zich op postkoloniale en dekoloniale benaderingen van de ethische dimensies in internationale betrekkingen, cf. democratisering, staatsopbouw, ontwikkeling en (humanitaire) interventies en gelijkaardige processen in het denken rond diversiteit, integratie en assimilatie in het Westen.

Ook aanwezig: Bart Eeckhout (De Morgen), Guido Gryseel (directeur Afrikamuseum), Dalila Hermans (moderator) en Raf Njotea (gastheer). Meer namen volgen.

Een organisatie van De Roma & Kif Kif