Female Focus in De Roma - Tweedaagse ode aan vrouwelijkheid

Met het gloednieuwe festival Female Focus brengt De Roma een tweedaagse ode aan vrouwelijkheid in al haar vormen. Wat betekent het anno 2019 om vrouw te zijn? In de wereld, in Europa, in Vlaanderen, in Borgerhout? Dat is dé vraag waarop diverse changemakers, maar ook minder zichtbare vrouwen, een antwoord zoeken. Verwacht je aan een breed en divers programma met onder meer hiphop optredens, workshops, slam poetry, debat en film.
Tijdstip
zaterdag 9 maart 2019 - 14:30
locatie
De Roma, Turnhoutsebaan 286, Borgerhout

Speciaal voor Female Focus strikte De Roma niemand minder dan Mona Haydar. Mona Haydar is een rapper, een poëet, een activiste en bovenal artieste. Ze groeide op in Flint, Michigan als Syrische Amerikaan en ontwikkelde daar haar eigen sound, gevoed door haar intersectionele identiteit en bijhorende gevoeligheden. Ze vormt zaterdagavond het sluitstuk van een groot muzikaal spektakel rond female hiphop. IKRAAAN en Martha Da’ro verzorgen het voorprogramma.

IKRAAAN is een 21-jarige zangeres en songwriter. Ze maakt al sinds haar 15e muziek. Aanvankelijk in het Engels, maar enkele jaren later begon ze in het Nederlands te schrijven. In de Nederlandstalige scène is er volgens haar nog veel ruimte om te experimenteren, en dat bewijst ze! Deze jongedame gebruikt haar muziek als een uitlaatklep en haalde haar inspiratie initieel bij Tupac. Vreemd? Niet als je goed naar haar diepzinnige teksten luistert: alles draait bij haar om 'love & awareness' en vloeit voort uit haar affiniteit met poëzie. Binnenkort brengt ze haar EP Happy Pill uit. Neem het van ons aan: een artieste om in het oog te houden!

Vier jaar geleden schitterde Martha in de Belgische film “Black” en werd ze door de pers voor haar overtuigende vertelkracht de hemel in geprezen. Na deel uit te maken van het hiphopcollectief Soul’Art, gaat ze nu solo haar weg en ook hier blinkt ze uit door haar sublieme vertelkracht. Haar eerste solosingle “Summer Blues” werd alvast ontzettend goed onthaald. Nu is het uitkijken naar haar debuut-ep Cheap Wine & Paris!

Eerder op de dag wordt het festival geopend door een salongesprek rond vrouwelijkheid anno 2019 ism Kif Kif en een speakerscorner rond jonge vrouwelijke ondernemers met migratieroots ism Shedidit. Aansluitend kan je aanschuiven bij het buffet van The Foodbridge (€8). Op zondag start Female Focus met een ochtendlijke filmvertoning met brunch (€8).

Female Focus wordt georganiseerd met de steun van district Borgerhout, ism Kif Kif, Den Eglantier, DOEK, MoMU, Shedidit en ZonderWolk.
Het festival volgt een dag na de Internationale Dag van de Vrouw (vrijdag 8 maart). Door een zo breed mogelijk beeld te scheppen van ‘vrouwelijkheid anno 2019’ wil het bijdragen aan een betere representatie van vrouwen die nog op té veel domeinen ondervertegenwoordigd zijn in onze maatschappij.

Buiten het optreden van Mona Haydar (€10) op zaterdagavond, het buffet op zaterdagavond (€8) en de film met brunch op zondag (€8) zijn de tickets voor Female Focus gratis. Reserveren is aan te raden.

PROGRAMMA ZATERDAG
15H - 15H15: slam poetry openingsperformance door Samira Saleh (gratis)

15H15 – 16H30: salongesprek rond vrouwelijkheid anno 2019.
Gemodereerd door & in samenwerking met Abbie Boutkabout van Kif Kif. Met Samira Saleh, Jaouad Alloul, Yvette Luhrs & Melat G. Nigussie.
(gratis, reservatie verplicht)

16u30 > 17u: performance door ZonderWolk:
Mel Ross, Pieter Boeken, Luca Loops & Jay Buytaert

16u > 17u30: Workshop slam poetry door Muneera (Poetic Pilgrimage) ism Den Eglantier.
Opgelet: deze workshop is Engels gesproken en gaat door in ’t Werkhuys
(Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout)
Mee te nemen: pen en papier.
(gratis, reservatie verplicht: www.deroma.be/femalefocus)

16u > 17u30: Workshop basic DJ-ing door DJ Abena ism Den Eglantier.
Opgelet: deze workshop gaat door in ’t Werkhuys (Zegelstraat 13, 2140 Borgerhout)
(gratis, reservatie verplicht: www.deroma.be/femalefocus)

17H – 18H: inspiratiecorner ism Shedidit
Een platform dat jonge vrouwelijke ondernemers met migratieroots meer onder de aandacht willen brengen.
(gratis, reservatie verplicht)

18H - 19H15: BUFFET door The Foodbridge (8 euro) met performance door ZonderWolk: Sascha Reunes & Marjan De Ridder

20H - 22H: Concert MONA HAYDAR met vooraf IKRAAAN en Martha Da’ro (10 euro)

Na het concert zorgt het Brusselse Collectif Bledarte voor dansbare schijven in de foyer!

PROGRAMMA ZONDAG

11H – 13H: FILMVERTONING KIKI (door Sara Jordenö, Eng gesproken) + BRUNCH
Brunch ism Chams & nagesprek door Hajar Ibnouthen (8 euro)

13H30 – 15H30: TEXTIELONTMOETINGSATELIER in samenwerking met MOMU en DOEK vzw
(gratis, doorlopend - zonder reservatie)
Aan onze grote tafel kan iedereen doorlopend aanschuiven. Handwerk, borduren, knooptechnieken, ... : wissel uit wat je kan!
Bij een tasje koffie of thee kan iedereen op lapjes stof een persoonlijke textiele handtekening achterlaten en uitwisselen. Laat je inspireren door één van de demonstratiegevers textiel van DOEK of MoMu, of ga gewoon zelf creatief aan de slag.